Banes Motor České Budějovice
24.01.2005, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #9 - sezona 2001/02

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po nevydařeném vystoupení v extraligové sezoně 2000/01 se nad jihočeským hokejem stáhla černá mračna. Klubu se rozprchlo mužstvo a kvůli přestavbě stadionu musel hrát v exilu v Táboře. Vedle Havířova byli Jihočeši pasováni pro sezonu 2001/02 na kandidáta sestupu...

SEZONA 2001/02 - BALANC NAD PROPASTÍ

„Když jsem přišel do funkce, první, co jsem viděl byla služební auta zaparkována před budějovickým Budvarem. Došlo mi, že ta za nás hrát nebudou,“ řekl Jaroslav Pařízek o svém nástupu do funkce generálního manažera. Napjaté vztahy mezi dosavadním manažerem Šatavou a správní radou vyvrcholily odchodem bývalého mezinárodního rozhodčího z funkce. Jako jeho kandidát byl vybrán bývalý kouč Jaroslav Pařízek.
Klub opustil brankář Ivo Čapek, angažmá na jihu Čech ukončil Radek Martínek, který nakonec odešel do New Yorku Islanders, po ročním působení zamířil do Plzně Václav Benák, kterého na západ Čech doprovodil střelec Václav Král. Smlouvu neprodloužil centr Filip Turek, do Finska odešli i zadáci Lukáš Zíb a Stanislav Jasečko. Po skončení první fáze přípravy využil klauzule ve své smlouvě Radek Bělohlav a upsal se pražské Spartě. Ze zdravotních důvodů se rozhodl vynechat sezonu pracovitý střední útočník Milan Filipi.
České Budějovice sice vyjednávaly v létě s rakouským reprezentačním brankářem Reinhardem Divisem, nakonec však tým posílil pouze Roman Horák z Havířova a obránci Milan Nedoma a Pavel Zubíček. Kádr pak doplnili vlastní odchovanci.

Kvůli přestavbě zimního stadionu v Českých Budějovicích byli hokejisté nuceni prokočovat celou letní přípravu po jihočeských ledových plochách, sezonu pak zahájili v Táboře.

Start do sezony českobudějovickým hokejistům vůbec nevyšel. První zápas sehráli v holešovické hale v Praze. Celé kolo bylo spíše poznamenáno tragickými události, které po leteckých útocích zasáhly New York. Sparta vsítila úvodní branku už v čase 1:37. Střelu posily Srdínka Mařík nezastavil a Pražané vedli. V 6.minutě sice vyrovnal Šimánek na 1:1, ale Sparta ve 39.minutě vedla jednoznačně 5:1, navíc Mařík chytil Tomíkovi trestné střílení. V závěrečných deseti minutách dokázali hosté snížit Sailerem a Brabencem na konečných 5:3.
Českobudějovičtí nezvládli ani následující utkání v Pardubicích, doma s Litvínovem, ani na Slavii. Po čtyřech kolech byli v tabulce bez bodu poslední.

Ke zlepšení došlo s uzdravením Jiřího Novotného a s příchodem Petera Bartoše z Ameriky. Své určitě sehrál i návrat do Českých Budějovic. Hráči si během působení v Táboře stěžovali na špatné podmínky a na nezájem fanoušků. Proto se ve 13.kole proti Plzni předvedli Jihočeši na “českobudějovickém staveništi“. Byl to však neslavný start. Plzeň po jednoznačném průběhu vyhrála 5:2.

V listopadu však vše vypadalo velmi optimisticky. Útočné šiky českobudějovického celku rozšířil navrátilec z nižších zámořských soutěží, František Mrázek a tým se nečekaně po úspěšné sérii protlačil na příčky, zajišťující účast v play-off.

Těžce vydřené pozice ztratili českobudějovičtí hráči během druhé poloviny listopadu a prosince. Jihočeši uhráli dvě důležité výhry nad Kladnem, ale jinak během osmnácti zápasů získali jen 12 bodů a znovu se nebezpečně přiblížili sestupem ohroženým mužstvům. Generální manažer Pařízek situaci rázně vyřešil výměnou brankáře. Do Zlína zamířil Michal Mařík a na jih Čech přišel zkušený Vladimír Hudáček. Den po šokující výměně spolupráci s Valachy Pařízek vyšperkoval trejdem Zubíček - Hučko.

Hokejisté HC České Budějovice sice prohráli na ledě mocně finišujícího Kladna, což odnesl odvoláním trenér Jágr, ale klíčový zápas přišel 3. února 2002 ve Zlíně. Poprvé od své výměny se na stadionu Luďka Čajky představil Vladimír Hudáček. Zlín vedl ve 28. minutě 2:0, za dalších osm minut 3:1. V tu chvíli dokonce byli českobudějovičtí vinou ostatních výsledků na posledním místě. Jenže ve 45.minutě nenápadnou střelou snížil Bartoš a za 31 vteřin vyrovnal Šimánek. S bezchybným brankářem Hudáčkem, který pochytal celkem třiačtyřicet ran, dokráčeli Jihočeši k důležité remíze.

V následujících utkáních už hokejisté HC České Budějovice nezadržitelně kráčeli k záchraně. Přehráli Třinec 3:0, přivezli bod z Karlových Varů, rozstříleli v nejlepším zápase sezony Havířov 8:2 a zvládli i loučení s domácím publikem. Symbolicky nejlepší střelci týmu Šimánek a Sailer překonali vsetínského brankáře Biegla a protože Hudáček inkasoval až 76 vteřin před závěrečnou sirénou, vyhráli Českobudějovičtí 2:1.
Konečné dvanácté místo bylo na jihu Čech přijato s úlevou. „Záchranou jsme splnili náš cíl,“ přiznal na prahu následující sezony prezident klubu RNDr.Petr Podlaha.

BYLI OPORAMI

Vladimír Hudáček
K týmu se připojil až dvanáct kol před koncem před důležitým zápasem na Kladně, když přišel výměnou za Michala Maříka. Dokázal s přehledem unést tlak na svou osobu a byl klíčovým mužem Českých Budějovic při záchranných pracích.

Petr Sailer
Převzal úlohu nejlepšího střelce po Aleši Kotalíkovi a trenéři se na jeho přesnou mušku mohli spolehnout. Se čtyřiadvaceti brankami obsadil 10.místo mezi extraligovými šutéry. Parádní sezonu vyšperkoval ve 49.kole hattrickem proti Havířovu.

Martin Štrba
S Petrem Sailerem vytvořil perfektní útočné duo, které bylo největším postrachem pro soupeřovy obrany. Po odchodu Kamila Brabence marně hledali bránící křídlo, varianta s centrem Kořínkem nevyšla. V závěru soutěže ho trenér Liška od Sailera odtrhl a přeřadil k Bartošovi s Kořínkem.

ZKLAMALI

Pavel Zubíček
Přivedl ho sebou Milan Nedoma z rozpadajícího se Vsetína. Zubíček měl být pilířem zadních řad, ale nehrál dobře, někdy to vypadalo, že ho hokej nebaví. Královským tahem manažera Pařízka byla jeho výměna do Zlína za produktivního beka Hučka.

Roman Horák
Na jih Čech se vrátil po šesti letech. Začátek sezony mu docela vyšel, rozuměl si s Lubošem Robem a v táborském exilu byl vůdčí osobností týmu. Jenže později vyšly najevo jeho problémy s koleny a Horák se s klubem dohodl na ukončení angažmá. „Budu rád, když budu ve čtyřiceti chodit,“ pronesl při odchodu z HC České Budějovice.

PŘEKVAPIL

Milan Michálek
Zažil v sezoně strmý vzestup. Na začátku sezony vůbec nepatřil do kádru, v závěru vedl první útok. Svůj první gól dal v prosinci na Spartě, svou nejkrásnější branku sezony vstřelil po parádním průniku proti Pardubicím, kdy zcela zesměšnil o 25 kilogramů těžšího Michala Sýkoru.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE


„Sezona, na kterou se nezapomíná. Před sezonou odešlo strašně moc hráčů základní sestavy, navíc jsme celé léto prokočovali po ostatních stadionech. Bylo to takové zmatené. Mužstvo v přípravě vedl Jágr s Pařízkem a najednou byl Pařízek generální manažer.
I pro nás pro maséry to bylo hodně náročné. V létě jsme trénovali v Soběslavi, v září jsme domácí extraligové zápasy sehráli v Táboře. Pravidelně jsme přijížděli na stadion o dvě hodiny dříve a odjížděli o dvě hodiny později. Ale i pro kluky to bylo nepříjemné. Sice měli ubytování hned vedle těch zimáků, ale každý potvrdí, že se to nedá srovnat s tím, když se po tréninku může vrátit domů. Bylo to fakt těžké a nepříjemné období.
V samotné sezoně se nám také moc nedařilo, ale Jula Pařízek udělal výborný tah s angažováním Hudáčka a Zubíčka. Hlavně Hudy nám hodně pomohl. Vychytal nám v závěru hodně zápasů.
Dařilo se i Petrovi Sailerovi. Dal hodně branek, vyhrál kanadské bodování týmu. Ale nemyslím si, že by se na něm ten individuální úspěch nějakým způsobem podepsal. Saily je a byl pořád stejný.
Po sezoně všichni cítili hodně velkou úlevu z toho, že už je to za námi. Na to, co jsme si všichni v tom ročníku prožili, dopadla ta sezona krásně a dvanácté místo bylo úspěch.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   16   1  5  4   26   133:155   59 (-19)

Nejdelší série bez prohry - 23.září 2001 - 5.října 2001

 6    2   1  1  2    0    19:16    11 ( -1)

Nejdelší série bez vítězství - 4.prosince 2001 - 30.prosince 2001

 7    0   0  1  1    5    12:24    2 (-10)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

26.února 2002
HC České Budějovice - HC Havířov Panthers 8:2 ( 2:0, 3:1, 3:1 )

Sailer 3, Šimánek 3, Bartoš 2 - Korhoň, Pohorelec.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

20.listopadu 2001
HC Excalibur Znojemští orli - HC České Budějovice 4:0 ( 1:0, 2:0, 1:0 )

Plášek, Pucher, Vorel, Heš.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: P.Sailer, M.Štrba, L.Rob, R.Suchánek - 52 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Petr Sailer - 42 body (24+18)
Nejproduktivnější obránce: Ladislav Čierny - 22 body (3+19)
Nejlepší střelec:          Petr Sailer - 24 branky
Nejlepší nahrávač:         Martin Štrba - 21 asistence
Nejtrestanější hráč:       Josef Jindra - 78 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Jiří Novotný - 41 utkání /  6 tr.minut
Nejlepší v +/-:            Jiří Šimánek - 14 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Pavel Zubíček - 18 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Vladimír Hudáček - 12 zápasů /  93,23% úspěšnosti
2 - Michal Mařík     - 18 zápasů /  92,11% úspěšnosti
3 - Josef Kučera     -  4 zápasy /  91,58% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Michal Mařík, Vladimír Hudáček, Josef Kučera.

Obránci
Ladislav Čierny, Rudolf Suchánek, Milan Nedoma, Patrik Hučko, Josef Jindra, Pavel Zubíček, Lukáš Krajíček, Filip Vaněček, Lukáš Chaloupka, Michal Klimeš, Michal Barinka, Ivo Kotaška.

Útočníci
Petr Sailer, Martin Štrba, Peter Bartoš, Luboš Rob, Petr Kořínek, Jiří Šimánek, Milan Michálek, Jiří Novotný, Roman Horák, Kamil Brabenec, František Mrázek, Jiří Brož, Štěpán Hřebejk, Michal Vondrka jun., Jan Žákovský, David Nedorost, Jiří Lála jun., Jan Řehoř, Dan Hlávka.

Trenéři
Jaroslav Jágr a Václav Červený. Po odvolání Jaroslava Jágra se stal hlavním koučem Jaroslav Liška.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 2001/02

  1. HC Sparta Praha
 2. HC Vítkovice
 3. HC Barum Continental Zlín
 4. HC Slavia Praha
 5. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 6. HC Keramika Plzeň
 7. HC Excalibur Znojemští orli
 8. HC Barum Continental
 9. HC Vsetín
10. HC Becherovka Karlovy Vary
11. HC Femax Havířov Panthers
12. HC České Budějovice
13. HC Chemopetrol Litvínov
14. HC Vagnerplast Kladno
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....