Banes Motor České Budějovice
24.01.2005, Tomáš Zetek

Dorostence čekají závěrečné bitvy o play-off

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V minulém týdnu skončila druhá polovina základní části dorostenecké extraligy, ve které se hokejisté HC České Budějovice střetávali výhradně s celky z moravské části soutěže. Jihočeši zakončili tuto část sezony sérii utkání ne ledě soupeře. Nyní se svěřenci trenérů Milana Stárka a Vladimíra Caldra chystají na závěrečnou nadstavbovou část, jíž tvoří devět utkání s českými celky.
Díky domluvě, která proběhla mezi budějovickým hokejovým klubem a zástupci Třince a Vítkovic, se změnilo v první polovině "moravské" části pořadatelství dvou utkání. Stalo se tak kvůli tomu, aby jihočeské mužstvo mohlo odehrát na závěr sezony dva dvojzápasy na Moravě. "Vážit cestu do třeba do Vítkovic a pár dní na to opět do Ostravy k utkání se Sarezou je náročné. Dohodli jsme se proto, že sehrajeme dva dvojzápasy," nastínil v nedávné době situaci trenér Milan Stárek. Jeho svěřenci se tedy střetli v posledních čtyřech utkáních v krátkém časovém rozmezí se čtyřmi soupeři ze Slezska.

HC Oceláři Třinec - HC České Budějovice 7:3. V pondělí 14. ledna odstartovali hráči zpod Černé věže moravské turné utkáním v Třinci. Jednoznačným favoritem byli domácí hokejisté. Ti se své role zhostili naprosto dokonale a zvítězili 7:3. "Utkání bylo jednoznačnou záležitostí Třince. My jsme vzdorovali do druhé třetiny, na jejímž začátku se nám podařilo srovnat. Dostali jsme ale následně dva slepené góly v oslabení pěti proti třem a bylo po zápase. Obě branky byly docela smolné. U první puk přepadl přes brankáře a druhá padla po střele tahákem od modré čáry. Třinec byl ale lepším mužstvem a vyhrál zaslouženě," vzpomněl na utkání s Oceláři kouč Stárek. O branky Jihočechů se v tomto utkání postarali Dolina, Parýzek a Nedvěd.

HC Slezan Opava - HC České Budějovice 6:8. Den nato skřížili Budějovičtí hole se svými vrstevníky z Opavy. Hosté vstoupili do utkání výborně a v 9. minutě vedli o dvě branky. Slezané však dokázali brzy vyrovnat. Stárkova eskadra ale nakonec díky trefě Zourka první dějství vyhrála o branku - 3:2. Tahanice o gól pokračovala i ve druhé části. Diváci mohli brankové hody polykat plnými doušky. K vidění bylo nakonec 14 gólů. Naštěstí pro Jihočechy jich osm padlo do opavské sítě. "Tento zápas byl naší jednoznačnou záležitostí. Bohužel za stavu, kdy jsme vedli o čtyři branky, jsme začali doslova dělat kraviny. Soupeř se na nás dokázal dotáhnout až na rozdíl jediné branky a pak se to přetahovalo o gól. Myslím si ale, že tam nebylo vůbec pochyb o tom, že vyhrajeme," byl si jist dvěma body lodivod. Ústřední postavou utkání byl budějovický útočník Martin Nedvěd, který popravil Opavské svou čtyřgólovou smrští. O další trefy se postarali jeho spoluhráči Margoč, Zourek, Polodna a Dolina.

HC Vítkovice - HC České Budějovice 3:2. Úvodní dvojzápas měli tedy Jihočeši za sebou. K druhému z nich vyjeli ve středu do Ostravy, kde se nejprve střetli s Vítkovicemi. Vyrovnané utkání nepřineslo takové hody jako v Opavě, ale bylo se rozhodně nač dívat. V úvodní třetině odpověděl na první branku Sedmidubského budějovický Stejskal. Ve druhé části dokázali domácí strhnout vedení na svou stranu, když se trefil opět ten samý hráč jako v třetině prvé. Vítkovičtí v závěru přidali třetí gól, na nějž dokázali Jihočeši odpovědět trefou Doliny příliš pozdě na to, aby stihli vyrovnat. Těsná prohra určitě mrzela už proto, že údaj o střelách na branku byl více než výmluvný - 52:35 ve prospěch hostů. "Bylo to docela smolné utkání. Soupeř dal za stavu 1:1 branku ve vlastním oslabení. To se mu povedlo v utkání ještě jednou. Obou vítkovickým gólům předcházely nádherné přihrávky našich hráčů přímo na soupeřovu hůl. Utkání jsme měli vyhrát - je to škoda," smutnil velitel střídačky.

HC Sareza Ostrava - HC České Budějovice 5:6. Závěrečným utkáním moravského zájezdu byl souboj se Sarezou Ostrava, v němž byli nakonec zaslouženě šťastnější hosté. K vidění byl nervydrásající boj, ve kterém se opět museli Jihočeši se svým soupeřem tahat o každý gól. První třetinu vyhráli Stárkovi svšřenci díky brankám Doliny a Zíba 2:1. "Vedli jsme rychle o dva góly. Domácí pak ale zlepšili obranu a bylo to již těžší. My jsme poté začali hrát zbytečně moc profesorsky a opět vlastníma chybama jsme pustili soupeře do zápasu. Za rozhodnutého stavu, kdy jsme je jasně přehrávali, tak začal hrát každý snad kam dál dojede, nebo já nevím," přemítá Stárek. Po neuvěřitelném zkratu pustili Jihočeši svého hostitele do dvoubrankového vedení. Díky třem slepeným trefám Nedvěda, Rezka a Stejskala se však dostali zpět k otěžím, které jim po vyrovnání Žáčka vrátil vítězným gólem osm minut před sirénou do rukou Petr Pankratz.

Na první pohled to vypadá, že padesátiprocentní bodová úspěšnost ze čtyř utkání venku by měla budit v mužstvu a obzvláště v trenérovi spokojenost - opak je však pravdou. "Samozřejmě, že jsme rádi za čtyři body, ale úplná spokojenost to rozhodně není. Když to shrnu, tak jsme měli vyhrát ještě utkání ve Vítkovicích. Jediný zápas, kde byl soupeř lepší, jsme odehráli v Třinci. Po pravdě řečeno, tam se ale rozhodně nevyhrává, takže jsme tam ani nejeli s nějakými velkými ambicemi," nestavěl si Stárek před odjezdem do Slezska žádné vzdušné zámky. Všechny čtyři zápasy odehrál HC České Budějovice bez zraněného Tomáše Hájka, který má utržené tříslo. Ztráta centra byla podle slov kouče velmi citelná. "Když se vám zraní dobrý centr, tak je to vždy znát. Navíc nám ještě ve dvou utkáních chyběl Standa Polodna, který má poraněný kotník. Oba borci by ale měli být do nadstavby připraveni," doufá velitel střídačky. Na dotaz, zda se na dlouhých moravských štacích nepřihodilo něco nečekaného, pohotově a s širokým úsměvem odpovídá: "Ne, svítilo sluníčko a jídlo bylo taky dobré. V Ostravě je navíc krásně. Vypadá to tam trochu jako v Helsinkách." Jeho ovečky nyní čeká závěrečných devět kol se soupeři z české části extraligy. Tyto zápsy definitivně odhalí tajemství, do nějž je zahaleno poslední postupové místo do vyřazovacích bojů.

Budějovičtí dorostenci okupují v současné době osmou příčku tabulky, z níž se šestice bude radovat z postupu do play-off. Ztráta osm bodů na poslední postupové místo, které zaujímá Plzeň, je však devět kol před koncem hrozivá. "Jestli mám být realista, tak letos to podle mého názoru bohužel nevyjde. Je to rozhodně škoda, protože v průběhu sezony jsme prohráli naprosot zbytečně celou řadu utkání, díky nimž jsme teď tam, kde jsme," lituje Stárek, ale samozřejmě neskládá zbraně předčasně. "Vše je však ještě otevřené. Šance tam pořád je a není malá. Musíme se o to porvat a bojovat," tvrdí odhodlaně dlouholetý kouč. Dorostenci HC České Budějovice se představí v prvním domácím utkání nadstavbové části v sobotu 5. února, kdy přivítají mužstvo Pardubic. Prestižní utkání má úvodní buly naplánováno na pravé poledne.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....