Banes Motor České Budějovice
06.03.2005, Tomáš Zetek

Bylo to velice těžké, ale jsme tam, oddechl si trenér Jandač

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Pravou bitvu se vším všudy přinesla semifinálová série mezi Českými Budějovicemi a Chomutovem. O tom, kdo se utká ve finále s Ústeckými Lvy rozhodoval až pátý duel, jenž byl doslova prošpikován emocemi. Ty se přenesly i na pozápasovou tiskovou konferenci, která byla vskutku netradiční. Oba trenéři ale ještě s poměrně chladnými hlavami dokázali udělat tečku za celou sérii svým hodnocením.
Bylo to pět zápasů, které sledovala bez nadsázky celá hokejová veřejnost. Těžko by se hledalo toho právého a nejpřiléhavějšího superlativu. Byl to prostě hokej se vším všudy, v němž nechyběly ani patřičné emoce. Právě pro ně jsou ale tyto zápasy tak sledovány. Oba celky v průběhu série naprosto nevídaným způsobem decimovala chřipková epidemie. Vrcholem bylo rozhodující sobotní utkání v Budvar Aréně, kdy domácí postrádali celo řadu hráčů v čele s Ferencem, Sailerem, Štrbou nebo Brabencem. Jihočeský celek disponuje nebývale širokým kádrem, což bylo jedním z rozhodujících faktorů celé série. Chomutovský celek se totiž ocitl v ještě svízelnější situaci.

K pátému utkání nastoupil s pouhými třemi kompletními formacemi bez jakékoli možnosti dalšího vystřídání. Někteří hráči obou celků dokonce nastoupili se zvýšenou teplotou a notným sebezapřením. Tyto problémy však svazovaly i domácí mužstvo. “Já bych chtěl hrozně moc poděkovat všem klukům za to, co předvedli v celé sérii a hlavně dnes,“ vysekl svým svěřencům poklonu na úvod své řeči trenér Chomutova Vladimír Kýhos a pokračoval: „Když se kouknete na soupisku, tak my jsme dnes přijeli prakticky v patnácti lidech. Mohu k tomu dodat, že snad jen dva hráči neměli horečku. Skládám všem hráčům obrovskou úctu za to, že vůbec nastoupili k tomu zápasu a takovýmto způsobem ho dokázali zvládnout a že odehráli to, co odehráli.“

Chomutovským hokejistům je třeba vzdát skutečný hold za to, co předvedli. Nejen v pátém utkání, ale ve všech zápasech proti jihočeskému celku. Po težké pětizápasové sérii, kterou otočili s Hradcem Králové ze stavu 0:2 na postupových 3:2, se dokázali bravůrně připravit na dalšího soupeře. Mužstvo zpod Krušných hor uznávalo defenzivní taktiku založenou na těsném osobním bránění hvězdného dua Prospal – Dvořák. “My jsme jinak hrát ani nemohli. Prospal je podle mého názoru nejlepší hokejista z NHL, který tu letos byl. Byli bychom blázni, kdybychom je nebránili osobně. Takto prostě je a Ústí podle mého názoru nebude hrát jinak,“ prohlásil Kýhos.

Neopomněl se vzápětí celkem neotřele obout do hráčů a novinářů za to, jakou rozpoutali v médiích kampaň. "Tady bylo řečeno, že Chomutov hraje antihokej. To není pravda. My jsme hráli normální hokej, který hraje Chomutov už léta. Když si tohle přečtu, tak mě to uraží. A neuráží to jen mě, ale i samotné hráče," prohlašoval zastřeným hlasem Kýhos. S posmušilým výrazem ve tváři pokračoval: "Já jsem hodně rozesmutnělý z toho, co se tady v tom hokeji děje. Když pánové Prospal a Dvořák tvrdí do novin, že se tady nedá hrát hokej. My v této soutěži hrajeme hokej každou sezonu. A to i s těmi rozhodčími, kteří to tady každou sezonu rozhodují. Oni hrají v NHL a jsou zvyklí na jiný hokej a na jiné rozhodčí. Já jsem nikdy v životě neřekl, aby hráči odrovnali Prospala nebo Dvořáka. Tohle od nás nikdy hráči neslyšeli a já bych si to v životě ani nedovolil říct. My jsme mohli říct Skleničkovi, udělej z něho mastný flek. Nikdy jsme se však k tomu nesnížili a to za žádného stavu," prohlásil hrdě velitel chomutovské střídačky.

Václav Prospal reagoval často velice podrážděně na osobní obranu Severočechů. Několikrát se nevyvaroval diskuzím s rozhodčími. Vrcholem všeho byly jeho výroky, které se objevily v tisku, kdy označil prvoligové sudí za "arogantní žebráky". "Jak jsem řekl, my jsme nikdy nehráli zákeřně. Prospal se jen nevyrovná s tím, že se mu pleteme pod nohy a že do něj dvakrát třikrát strčíme," konstatoval Kýhos. Mohutná kritika sudích ze všech stran dospěla k enormnímu tlaku na duo Souček - Kubeš. Rozhodující okamžik celé série přišel na začátku osmé minuty prodloužení. Prošek oplácel Prospalův faul a rozhodčí ho poslali na dvě minuty za katr. Tuto skutečnost psychicky neunesla chomutovská střídačka a z té přilétla na led plastová láhev. Sudí neváhali a poslali neštvané hosty do tří. Dvořák minutu na to rozhodl o druhém finalistovi. "V pěti zápasech s Hradcem jsme hráli patnáctkrát ve třech. Nikde jste ale od nás neslyšeli, že rozhodčí piskají špatně. Mě zaráží, že hráči Budějovic nebyli připraveni na tento hokej. Po prvním a druhém zápase najednou ti rozhodčí nemohli pískat kvůli tomu, co tady budějovičtí hráči rozvířili," uchýlil se kouč Kýhos k ostré místy až arogantní kritice.

Druhým finalistou jsou tedy po boji České Budějovice. Jejich kouč Josef Jandač na tiskové konferenci nepodlehl emocím v takovém rozsahu jako jeho kolega. "My jsme odehráli obrovsky těžkou sérii a já vzdávám hold soupeři za to, co proti nám dokázal odehrát. Myslím si, že rozhodlo i určitým způsobem štěstí. My jsme pokazili druhé utkání doma a to si myslím, že bylo zlomové v té sérii. My jsme měli skoro pořád herně navrch. Chomutov proti nám hrál velice účelný hokej. Já jsem nikdy neřekl, že hrají antihokej nebo něco podobného," prohlásil kormidelník českobudějovické bárky

Takto vyrovnaný průběh série nečekal asi nikdo. "Jak říkám, já se ani nedivím, že hráli tímto stylem. My na jejich místě bychom asi nehráli jinak. Byl to velice účelný hokej, na který jsme těžko hledali odpověď. Chomutov se na nás velice dobře připravil a nás ta série stála hodně sil," pochválil soupeře Jandač. "V play-off rozhodují tyto věci. Nechci snižovat žádné hráče, ale rozdíl mezi námi a jinými celky je v tom, že my prostě máme hráče z NHL. Jak někteří říkají, ty hvězdy. Naše hra je postavena na první pětce," podtrhl kouč. Celá série byla poznamenána velkým množstvím zranění a absencí. "I my jsme měli neustále tyto problémy. Mužstvo se z tohoto důvodu neustále mění. Úplně nám odešla druhá pětka. Naši hráči hráli s horečkami již v Chomutově. My jsme to nijak neventilovali, aby toho soupeř nějak nevyužil," přemítal Jandač.

Sebezničující obětavý výkon Chomutovských, který museli při své defenzivní taktice uplatňovat, je musel stát velmi mnoho sil. Ty ubývaly i Jihočechům, jelikož bušit neustále do zavřených vrat v čele s takřka neprůstřelným Lubošem Horčičkou to na fyzické ani psychické pohodě nepřidá. "Hráli jsme pod obrovským tlakem a na klukách to bylo i vidět," zdůraznil velitel střídačky. Po dobu celé série se diskutovalo o rozhodčích. Když konečně dostali Jihočeši možnost hrát přesilové hry, stejně je nevyužili. "Přesilovky jsou to, co rozhoduje zápasy v play-off. Pokud nebudeme dávat góly v přesilovkách, tak rozhodně nemůžeme pomýšlet na nějaké vyšší vítězství. Jak tedy říkám, naše hra nebyla vůbec ideální, ale naštěstí jsme to nějakým způsobem dotáhli a jsme tam," oddechl si Josef Jandač, a symbolicky tak ukončil semifinálovou sérii mezi Českými Budějovicemi. Nyní se musíme dát hlavně dohromady zdravotně a dobře se připravit na finále," uzavřel.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....