Banes Motor České Budějovice
14.03.2005, Antonín Vansa

Na reprezentaci už nemyslím, říká hrdina finálové série

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Při rozhovoru na sobě dával znát, že ještě není úplně fit. Třikrát během pěti minut si odkašlal. Takové jsou dozvuky virového onemocnění u brankáře Romana Turka, který před finálovou sérií s Ústeckými Lvy svou chorobu překonal a postavil se mezi tři tyče. A během tří zápasů dostal jediný gól, čímž výrazně přispěl k triumfu HC České Budějovice v první hokejové lize. „Není to jen moje zásluha,“ zdůrazňoval držitel Zlaté hokejky z roku 1994.
Ústí nad Labem jste přehráli během tří utkání. Věřili jste před začátkem série v tak rychlý konec?
Určitě s tím před prvním zápasem nikdo nepočítal. V semifinále jsme odehráli strašně těžkou sérii s Chomutovem a nikdo nepočítal s tím, že Ústí porazíme 3 - 0 na zápasy. Je to pro nás milé překvapení.

Všechna tři finálová utkání jste odehráli velmi zodpovědně z obrany. Poučila vás v tom série s Chomutovem, kdy jste inkasovali po zbytečných individuálních chybách?
Ty dvě série byly zcela odlišné. Chomutov jen bránil a všechny góly dal v přesilovkách nebo z brejků. Ústí hrálo jiným stylem, lépe bruslilo a hrál se úplně jiný hokej.

Na druhou stranu Chomutov předvedl až neskutečný hlad po vítězství. Nepozoroval jste u ústeckých hokejistů, že dali do hry málo srdíčka?
To je otázka pro ně, jak k tomu přistoupili. Já mohu mluvit za nás a my jsme tu sérii odehráli velmi dobře. V kabině bylo znát, že tým má velké odhodlání a podle mě to bylo vidět hned od prvního zápasu. Dobře jsme se na finále připravili.

Do branky jste se vrátil po virovém onemocnění. S návratem musíte být spokojený...
Určitě. Je vždy velmi příjemné vyhrát první utkání po zranění nebo po nemoci. Navíc to byl velmi důležitý zápas s ohledem na vývoj celé série. Ale dali jsme se dohromady jako tým. Nešlo jen o mě.

Trošku odbočím. Sledujete internetové stránky klubu?
Přiznám se, že ne. Proč?

Fanoušci vás zvolili za nejlepšího hráče celé série. Souhlasíte s jejich názorem, nebo byste pro toto ocenění vybral někoho jiného?
Je určitě důležité, že jsme inkasovali málo branek. Utkání se pak hrají úplně jinak. Fanouškům určitě moc děkuji, že to takhle ze svých řad viděli, nicméně bych rád připomněl, že nemá cenu vychvalovat jedince. Už jsem někde říkal, že bez pomoci spoluhráčů bych takové výkony nemohl podávat. Zásluhu na dvou čistých kontech má celý tým.

Slavili jste triumf v první lize, nebo je to pro vás jen splnění povinnosti s tím, že hlavní úkol sezóny vás teprve čeká?
Máme samozřejmě radost, že jsme vyhráli první ligu a máme tak právo hrát baráž. Ale cíl byl před sezónou stanoven jasně a je stále ještě dost daleko. Dělí nás od něj čtyři vítězná utkání. A všichni víme, jak těžké to bude.

Jste připraveni na to, že Jihlava na vás zřejmě vyrukuje s herním stylem, kterým se prezentoval Chomutov?
Uvidíme, s čím přijdou. Těžko se teď o tom dohadovat. Uvidíme po prvním zápase.

V play-off se pyšníte skvostným procentem úspěšnosti kolem osmadevadesáti procent. Nemrzí vás, že teď nehrajete v extralize a není na vás více vidět? Přeci jen by na vás reprezentační trenéři více viděli...
Já nemůžu hodnotit to, jak by vše vypadalo, kdybych chytal extraligu. To jsou jen spekulace, kterými se nechci zabývat.

Přeci jen však v současné chvíli máte reprezentační formu. Neštve vás, že reprezentační kouč už dopředu vybral brankáře pro světový šampionát do Vídně?
Ne. Už jsem smířený s tím, že pro reprezentaci jsou vybraní gólmani, kteří mají své místo stálé. Stejně tomu bylo i v době, kdy jsem za reprezentaci chytával já. Na všechny vrcholné turnaje jsme jezdili ve stále stejném složení a je to normální. Zklamaný určitě nejsem, protože za národní tým už jsem nechytal strašně dlouho.

Díky moc za rozhovor.

NAPŮL SPLNĚNO. Českobudějovický brankář Roman Turek spolehlivým výkonem přispěl k postupu svého mužstva do baráže proti Dukle Jihlava. Jihočeši se pokusí udělat první krok k vysněnému návratu do extraligy už 18. března na Horáckém zimním stadionu.
Foto: Robert Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....