Banes Motor České Budějovice
21.03.2005, Antonín Vansa

Máme fantastické fanoušky a já věřím v plný dům, říká Martin Štrba

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - To byl doslova parádní tah! Zařazení univerzálního útočníka Martina Štrby do centru druhé útočné formace přineslo kýžené zlepšení produktivity. Robustní forvard připravil palebné pozice Petru Sailerovi i Andrewu Ferencovi a připsal si tak v sobotní jihlavské odvetě dva kanadské body. „Ukázali jsme Jihlavě, že to s námi bude mít v sérii hodně těžké,“ vzkázal na Vysočinu pamětník loňského barážového propadáku.
V semifinálové sérii s Chomutovem jste si bolestivě poranil rameno. Byl to ten hlavní důvod, proč jste se neobjevil na ledě hned v úvodním barážovém utkání?
Já jsem trenérovi Jandačovi před začátkem série říkal, že jsem stoprocentně připravený. To, proč jsem nenastoupil, je spíše otázka pro něj.

Debakl v úvodním duelu série jste sledoval přímo na Horáckém zimním stadionu?
Ne. Kvůli rodinným problémům jsem zůstal doma, ale měl jsem v Jihlavě špióna, který mi neustále dával zprávy o vývoji skóre. Nebyly to zrovna dobré zprávy. (úsměv)

Kdy jste se tedy dozvěděl o nominaci na druhý zápas v Jihlavě?
V sobotu ráno jsem přišel na trénink, který mělo asi pět kluků, co se nevešli do sestavy jako já a zůstali v Českých Budějovicích. A jelikož jsem si zapomněl telefon doma, paní Musilová mi oznámila, že si mám vzít dres a jet do Jihlavy. To samé mi pak volal i manažer František Joun.

Do Jihlavy jste dorazil v pořádku? Cesty na Vysočinu jsou hodně rozbité, na některých místech silnice dokonce stojí voda...
Já jsem neřídil. Přijel pro mě a pro Martina Hanzala manažer klubu. Ale cesta byla celkem dobrá.

Páteční zápas České Budějovice prohrály vinou strašlivé nezodpovědnosti. Jaké byly pokyny v kabině před druhým duelem?
Hlavně jsme chtěli více zahustit střední pásmo, protože v prvním utkání kluci nechávali prostředek hřiště hodně volný. Mezi útokem a obranou byla hrozná díra. Proto jsme chtěli hrát hlavně zodpovědně z obrany a čekat na chybu Jihlavy. To se nám povedlo a myslím si, že jsme celý zápas měli pod kontrolou.

Určitě je nesmírně důležité, že jste se dokázali po přídělu 1:5 vzpamatovat a odehrát utkání bez inkasované branky, ne?
Jihlava byla po prvním zápase hodně na koni. Jsme rádi, že to dopadlo právě takovým výsledkem a ukázali jsme jí, že to s námi nebude mít tak jednoduché.

Duklu nenastartovala ani minutová početní výhoda dvou mužů. To byl zřejmě jeden z nejdůležitějších okamžiků zápasu, že?
Bylo to za stavu 0:1, ale sehráli jsme to výborně. Jihlava pouze párkrát vypálila od modré čáry a to Eda Turek v pohodě pokryl. Dali jsme do toho srdíčko, což podle slov ostatních kluků v prvním utkání chybělo. A právě o srdíčku celá baráž je.

V zápase jste přihrál na dvě branky. Myslíte si, že vaše asistence u gólu Sailera byla zlomovým momentem střetnutí? Dukla přeci jen za stavu 0:2 hodně znejistěla...
Určitě byla ta branka moc důležitá. Odskočili jsme od Jihlavy na dva góly a s takovou ztrátou se jim hrálo daleko hůře.

Jste pamětníkem loňských bojů proti Jihlavě. Věříte, že dvěma asistencemi jste začal splácet dluh z loňského propadáku?
(úsměv) To se těžko říká. Loni to byly úplně jiné zápasy. Tlačili jsme soupeře téměř neustále u něj ve třetině a přesto jsme 0 - 4 prohráli. Výsledkově to vypadalo, že nás Jihlava přejela, jak zamrzlý rybník. Přitom ty zápasy tak vůbec nevypadaly. Teď hrajeme zodpovědněji z obrany a v sobotu to přineslo úspěch. Když k vítězství pomohu nějakými body, budu moc rád.

Jihlavští hokejisté začali za rozhodnutého stavu 0:5 dost bezmyšlenkovitě napadat největší hvězdu českobudějovického týmu Václava Prospala. Neměli byste svého elitního útočníka více chránit?
Byl to zřejmě záměr Jihlavských, aby vyprovokovali nějakou šarvátku. Já to řeknu takhle - série bude ještě dlouhá a až bude tak nějak rozhodnuto, určitě jim to vrátíme. Především mě v tomhle směru zklamali Olda Bakus a Roman Hlouch. Loni hráli hokej a byli výborní. Teď se uchylují k zákeřnostem. Nevím, jestli to mají od kouče nakázané, ale je to naprosto nedůstojné jejich osobám. Strašně se tím shazují, protože jsou určitě hokejovější.

Série se stěhuje do Budvar arény a oba zápasy budou mít zřejmě vynikající kulisu. Viděl jste už čtyřicetimetrové fronty, které venku před halou čekají na otevření pokladen s lístky (rozhovor byl pořízen v neděli v 11.15 hodin. Předprodej byl zahájen ve 13.00 hodin; pozn.aut.) ?
(smích) Už když jsem ráno kolem půl deváté přijížděl, nějací lidé čekali na otevření pokladen. Je to samozřejmě výborné! Série je 1 - 1, hrajeme dva zápasy doma a pokusíme se oba vyhrát. Naši fanoušci už byli v Jihlavě a byli fantastičtí. Věřím tomu, že tady bude atmosféra ještě bouřlivější.

Bouřlivou atmosféru připravili svým hráčům i fanoušci Dukly, což jste negativně pocítili i vy. Nechcete se k tomu vyjádřit?
Hlavně bych chtěl naše lidi poprosit, aby v žádné situaci nic nevhazovali na hrací plochu. V Jihlavě domácí fanoušci těžce nesli výsledek a už akutně hrozilo, že rozhodčí ukončí zápas, protože na led létalo spoustu věcí. Třeba tolik piv, co vylili na naší střídačku, jsem já nevypil za celý minulý rok. (smích). Ale pevně věřím tomu, že naši fanoušci se k podobným věcem neuchýlí a budou nám fandit minimálně tak, jako v Jihlavě.

Díky moc za rozhovor a hodně štěstí do domácích zápasů.

VÝTEČNÝ TUREK. Brankář Roman Turek byl hlavní oporou týmu HC České Budějovice ve druhém utkání na ledě jihlavské Dukly. Na jeho umění budou Jihočeši spoléhat i v úterním a středečním zápase v Budvar aréně. Oba duely startují v 17.30 hodin.
FOTO: www.hcdukla.cz

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....