Banes Motor České Budějovice
31.05.2005, Antonín Vansa

René Vydarený měl o Českých Budějovicích jen pozitivní informace

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po třech dnech volna se poslední květnový den přidala k týmu HC České Budějovice i jeho poslední letní posila, obránce René Vydarený, který startoval i nedávném světovém šampionátu ve Vídni a v Innsbrucku . „Reference na jeho osobu jsou výborné. Má obrovské předpoklady pro herní rozvoj a kvalitnějšího beka jsme asi v naší situaci sehnat nemohli,“ řekl kouč českobudějovického celku Josef Jandač, který si od příchodu slovenského zadáka hodně slibuje.
Zpráva o vašem příchodu do Českých Budějovic se objevila poměrně rychle po skončení Mistrovství světa. Jak dlouho jste vlastně byl s jihočeským klubem v kontaktu??
Už před turnajem jsme se s panem Látalem bavili a ještě před začátkem mistrovství jsme byli na těch základních věcech prakticky dohodnutí. Ptal jsem se na České Budějovice ještě několika lidí a všichni mi to angažmá doporučili. Bylo to jednoduché rozhodnutí.

V době, kdy jste se s klubem dohodl, jste zřejmě ještě nevěděl, že pojedete na Mistrovství světa, že?
Nevěděl. Ani jsem v to moc nevěřil. Jsem ještě celkem mladý a v přípravě byla na postu obránců velká konkurence. Nakonec mě vzali.

Nemáte pocit, že jste rozhodnutí o svém dalším angažmá uspěchal? Přeci jen byste asi po mistrovství mohl vybírat z daleko více nabídek...
Nemyslím si. Nabídka Budějovic byla dobrá. Rozhodně nelituji.

Vybíral jste z více nabídek?
Ano. Ještě jsem měl nabídku z Německa, ale preferuji rozhodně českou ligu.

Pokračování ve Slovanu Bratislava v úvahu nepřipadalo?
Nabídka Slovanu byla také dobrá. Ale roli sehrál rozdíl mezi oběma ligami. Loni byla slovenská liga velmi kvalitní, především díky hráčům z NHL. Ale NHL se letos už rozjede a poté bude česká extraliga rozhodně na vyšší úrovni.

Zkusit znovu štěstí v zámoří vás momentálně neláká?
No, strávil jsem tam nějakých pět sezón a moc mě to tam netáhne. Kdyby přišla opravdu dobrá nabídka ze zámoří, zvažoval bych jí, ale jedno vybouření se na farmě mi stačilo (smích).

Zmínil jste, že jste své možné angažmá v Českých Budějovicích s někým konzultoval. S kým to bylo? S Michalem Hudecem asi těžko...
Ptal jsem se pár hráčů, kteří se mnou působili ve Slovanu a hrávali českou extraligu. Petra Pavlase, Tomáše Němčického a tak.Všichni mluvili o Budějovicích v dobrém. S žádným negativním názorem jsem se nesetkal.

Považujete za velkou výhodu, že v Českých Budějovicích nebudete ze slovenských hokejistů sám? Kromě vás zde působí ještě Tomáš Harant, Ján Mucha a Michal Hudec.
Určitě je dobré, že budu mít v týmu nějakého známého. Konkrétně s Michalem Hudecem jsme dobří kamarádi už od juniorky a dlouho jsme spolu hrávali v jedné pětce. Určitě je to psychická výhoda, když v týmu někoho znáte od začátku. Vždy trošku trvá, než se seznámíte s ostatními spoluhráči.

Kdy jste přicestoval na jih Čech?
V pondělí večer. Zhruba v osm jsme vyráželi z Bratislavy a kolem jedenácté jsme zde byli.

Bydlení už jste měl vyřízené?
Ne. Přespal jsem v nějakém penzionu a byt si seženu přes nějakou realitní kancelář.

Počkejte, klub vám žádné ubytování zařizovat nebude?
Lidé z klubu mi pomohou. Říkali mi, že se nemám bát obrátit se na ně.

Zatím jste procházku po Českých Budějovicích neabsolvoval?
Zatím nebyl čas. Přijel jsem v noci a ráno jsem se šel vypotit na trénink. Ale dneska to určitě napravím. Chystám se zajít do centra na oběd a na večeři, takže si město trošku prohlédnu.

Děkuji za rozhovor.

RENĚ VYDARENÝ OČIMA KOUČE JOSEFA JANDAČE

Po vítězné baráži s Jihlavou jsme potřebovali doplnit hráčský kádr tak, aby byl v extralize konkurenceschopný. Jenže především na obránce nebyl přestupový trh příliš bohatý, proto jsme se orientovali i na zahraničí. Pro nás je navíc obrovskou výhodou, že za příchod slovenského, či jiného zahraničního hráče nemusíme platit odstupné.
Reného jsme sledovali pečlivě. Už ve finálové sérii mezi Zvolenem a Slovanem Bratislava hrál výborně, dokázal se prosadit i do slovenské nominace na mistrovství světa, což podle mě samo o sobě hodně znamená. Mimo Dominika Graňáka a právě Reného slovenskou obranu tvořili výhradně hráči z NHL. Na šampionátu sice střídal lepší výkony s průměrnými, ale to bylo dané především tím, že ve slovenské obraně hráli prim Chára, Višňovský, Štrbák a podobně.
René je mladý kluk, dobře narostlý. Výborně bruslí, má tvrdou střelu, chceme ještě zapracovat na otázce poziční hry a rozehrávky. Ale z celkového pohledu má obrovské předpoklady pro herní rozvoj a asi jsme v našich podmínkách ani kvalitnějšího beka sehnat nemohli. Reference na něj máme výborné a jak už jsem říkal, hráč na úrovni národního týmu je kvalitní sám o sobě.
Jeho povahové vlastnosti zatím nemohu posoudit. René dnes trénuje poprvé a řekli jsme si pouze ráno pár věcí. Ale na více nebyl čas. Charakterové a povahové vlastnosti se budou rozvíjet teprve v návaznosti na to, jak se utvoří parta v týmu celkově. Nicméně podle referencí, které jsme nasbírali, by měl být povahově naprosto v pohodě.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....