Banes Motor České Budějovice
02.01.2006, Antonín Vansa

Po čtyřdenní pauze pokračuje extraliga - Jihočeši jedou do Vsetína

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po tradičních oslavách konce roku se opět rozjíždí tuzemská nejvyšší soutěž. Na začátku nového dvanáctiměsíčního cyklu jedou hokejisté HC České Budějovice na horkou valašskou půdu. V úterý od 17.00 hodin je čeká na pověstném stadionu na Lapači soupeř, s nímž mají jednoznačně nejhorší bilanci vzájemných zápasů ze všech současných extraligových soupeřů.
Zakončení roku 2005 nemohlo skončit pro hráče kouče Josefa Jandače lépe. V domácím prostředí si svěřenci ambiciózního kouče poradili s aktuálně druhým týmem tabulky z Liberce. „Vítězství je samozřejmě velice důležité. Měli jsme výborný vstup do utkání a konečně jsme dali nějaké šťastné góly. Podle mého názoru byly hodně laciné,“ spokojeně si mnul Jandač ruce nad přízní dlouho zády otočeného štěstí. Liberecký gólman Milan Hnilička si skutečně vybral hodně špatný den. Do desáté minuty byl prakticky bez práce, jenže pak jej náhodnou střelou překvapil útočník Petr Sailer a za dalších šest minut českého reprezentanta nachytal Michal Hudec, který kotouč dostal do klece odrazem o Hniličkovu hůl. Rozhodující gól dal opět Petr Sailer. V čase 24.39 proměnil trestné střílení po faulu Rýgla na centra Tomáše Vaka. „Existuje pravidlo, že penaltu jezdí hráč, který byl faulovaný. To jsem okamžitě zavrhl. Měl jsem v hlavě tři jména, ale rozhodl jsem se pro Sailera,“ konstatoval českobudějovický trenér.

Po třetí explozi radosti slušně zaplněné Budvar Arény však převzal otěže zápasu Liberec. První náznak šance přišel v sedmadvacáté minutě, ale při nájezdu libereckého dua Vaic - Jiruš skvěle zasáhl obránce Ivo Kotaška. Gól přišel až v polovině zápasu. Zmatků v českobudějovické obraně využil Leoš Čermák, vybruslil si do ideální střelecké pozice a těžkou ranou nad Turkovo rameno snížil na rozdíl dvou branek. „Začali jsme zbytečně hrát nahoru-dolů. Sami jsme si situaci zkomplikovali,“ řekl Jandač. Přesto se jeho svěřencům dařilo až do sedmapadesáté minuty držet dostatečný náskok. Jenže v čase 55.55 byl zcela zbytečně vyloučen Tomáš Harant, sudí Turčan následně hodně přísně vyloučil i Posmyka. Liberec po šestatřiceti vteřinách dvojnásobnou početní výhodu využil. Hlavačka nabil přes útočnou modrou čáru kotouč Richterovi, jenž táhlou střelou snížil na pouhých 3:2. I toto snížení severočeského mužstva však přispělo k umocnění předsilvestrovského zážitku. Parádní představení završil střelou do prázdné branky Kamil Brabenec, který využil zaváhání Martina Hlavačky. „Liberec je na tom v tabulce velmi dobře. Hraje uvolněně a tím pádem i velmi kvalitně. My jsme se tomu dokázali přizpůsobit a proto mělo utkání takový náboj. Určitě to bylo lepší, než hrát proti Zlínu a Varům,“ připomněl Jandač.

Vše se však mohlo vyvinout úplně jinak. Poté, co Liberec snížil na rozdíl jediné branky, byl ještě jednou vyloučen Marek Posmyk a Palečkův soubor měl při hře šesti proti čtyřem šanci na vyrovnání. „Problém je v tom, že každý zápas rozhoduje jiný rozhodčí a každý píská úplně jinak,“ uvedl jeden z důvodů, proč byli hráči Českých Budějovic v pátečním podvečeru tak často vylučováni. „Proti Varům nás pískal Husička, který udělal vyloučení v poměru 6:12. Pár dní nato jedeme do Litvínova a ten samý rozhodčí udělá vyloučení 4:9 ve prospěch domácích. A přitom jsme nehráli tak zákeřně. A najednou o další dva dny později narazíme na Turčana, který zase píská úplně jinak a jde poměrem vyloučení proti nám,“ konstatoval Jandač. „Hráči prostě poté nevědí, co mají hrát a co si mohou dovolit,“ zlobil se českobudějovický trenér. Absolutní one-man show si udělal 3. prosince 2005 z televizního zápasu České Budějovice - Pardubice švýcarský sudí Kurmann. Poměr vyloučení sice byl menší než při posledním zápase mezi jihočeským celkem a Libercem, přesto se však dá hovořit o tom, že rozhodčí Kurmann byl až zbytečně úzkostlivý. „To už se tu o přestávce v chodbě mezi šatnami hráči obou týmů smáli, že si sundají výstroj a půjdou si strčit bago. To nebyl hokej, ale basketbal,“ usmíval se Jandač.

V úterý hrají českobudějovičtí hokejisté na ledě Vsetína. Vzhledem ke sněhové kalamitě na českých silnicích na Valašsko odjíždějí již v pondělí odpoledne. A to přesto, že není vůbec jisté, zda vsetínští hokejisté k utkání nastoupí. Hráči šestinásobného mistra republiky zvažovali kvůli mzdovým nedoplatkům stávku už 28. prosince proti Vítkovicím. Teprve v pondělí 2. ledna se pod Sirákovem rozhodne, zda Vsetín utkání odehraje. „Mě to vůbec nezajímá. Jedeme k zápasu se soupeřem, kterého si nemůžeme dovolit podcenit,“ zdůraznil Jandač. Poučení hráčům Českých Budějovic přineslo domácí měření sil. Ještě do osmatřicáté minuty vedl Vsetín 0:1, domácí však v posledních dvou minutách prostřední části hry výsledek otočili. „Do půlky byl soupeř jasně lepší a nás podržel jen Roman Turek, který chytil několik čistých šancí. Ale nebylo to jen s námi. Vsetín hrál velmi dobře i v jiných utkáních a je vidět, že se již bezstarostně připravuje na baráž,“ zhodnotil valašského protivníka Jandač.

K dispozici mu nebude jen dlouhodobě zraněný Nedorost. Do Vsetína odjede i Ján Mucha, který v Litvínově utrpěl lehký otřes mozku a do domácího duelu s Libercem vůbec nezasáhl. Rovněž bude Jandačovi připraven nejproduktivnější hráč týmu Viktor Hübl, kterého trápí viróza.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....