Banes Motor České Budějovice
09.02.2006, Antonín Vansa

Vybírání soupeře pro play-off odmítám, říká Hübl

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Na jihu Čech zažívá excelentní sezonu. S velkým náskokem vede klubové bodování a svými brankami tlačí extraligového nováčka k branám s nápisem "Play-off". Střední útočník Viktor Hübl se může pomalu začít těšit na svou čtvrtou účast ve vyřazovacích bojích. „Musíme jít stále zápas od zápasu a teprve na konci uvidíme, na jakém místě budeme. Nicméně já věřím, že už v osmičce jsme," říká hráč, který do Českých Budějovic přišel teprve před letošní sezonou z Litvínova.
Před olympijskou pauzou jste dokázali zvenku přivézt ze dvou zápasů plný počet bodů. Čekal jste, že by to mohlo vyjít?
Samozřejmě, že kdyby nám někdo před těmi dvěma zápasy řekl, že uhrajeme šest bodů, asi bychom ho nebrali moc vážně. Ale sehráli jsme výborné zápasy a plný zisk máme zaslouženě.

Velmi důležitý krok směrem do elitní osmičky jste udělali především na ledě Karlových Varů, s jejichž defenzivním stylem jste v předchozích zápasech měli velké problémy. Jaký obraz hry nabídlo utkání, které jste nakonec vyhráli 3:2?
Ten samý, jako v předchozích utkáních. Domácí, přestože potřebovali vyhrát, začali úplně stejně jako vždy. Bránili a pomáhali si drobnými fauly. Neviděl jsem v jejich stylu hry nějakou změnu.

Myslíte, že pětibodový náskok, který jste si vybudovali na deváté Pardubice, byste ještě mohli prohospodařit?
Nad tím ani raději nepřemýšlím.

Sledujete už čtyři kola před koncem po očku i los ostatních týmů?
Podle mě je to ještě předčasné. Dívat se na ostatní můžeme až ve chvíli, kdy bude jasné, že jsme v osmičce. Nyní se musíme soustředit hlavně sami na sebe.

Na čtvrté Vítkovice máte ztrátu jen čtyř bodů. Je podle vás dosažení čtvrtého místa ještě reálné?
Ve hře čtvrté místo samozřejmě pořád je. Je to stále hodně otevřené a je stejná šance, že skončíme osmí a že skončíme na čtvrté příčce.

Je pro vás dosažení na umístění v první čtyřce hodně velkou výzvou?
Mně osobně je jedno, z jaké pozice do play-off půjdeme. Kdybychom uhráli čtvrté místo, je to pochopitelně lepší v tom, že bychom teoreticky mohli odehrát více zápasů doma. Ale to je asi tak vše.

Připouštíte, že by si České Budějovice mohly zkusit v závěru sezony vybrat soupeře pro play-off?
To určitě ne. Mám takovou zkušenost, že se to vždy šeredně nevyplatí. Třeba jsme tým nedokázali v základní části porazit ani jednou a v play-off jsme ho jasně vyřadili. Já osobně vybírání soupeřů odmítám. Můžeme porazit Slavii a stejně tak můžeme vypadnout s někým, koho bychom si přáli.

V závěru sezony se vy osobně zjevně dostáváte do výborné formy. Cítíte to také tak?
Určitě. Nějaké branky jsem poslední dobou dal, takže nemám důvod se necítít v pohodě.

Přitom po návratu z Rosno Cupu jste se na ledě spíše hledal. Unavil vás moskevský turnaj, nebo čím si předvánoční útlum vysvětlujete?
Únavu jsem cítil pouze hned v prvním zápase proti Vítkovicím, ale pak jsem byl fyzicky v pohodě. Problém byl v tom, že se mi moc nedařilo bodově. Všichni to sváděli na to, že jsem unavený, přitom to nebyla pravda.

Bodově jste stagnoval pět zápasů. Byl moment, kdy jste pocítil, že se vše otáčí k lepšímu?
Ani nevím. Spíše ale ne. Na tréninku se mi dařilo dávat branky pořád. Šlo jen o to, za jak dlouho dokáži zabodovat i v zápase. Vždy je to jen otázka času.

Nyní jste však skóroval ve třech utkáních za sebou. Řekněte, pozná na sobě hráč, že je ve formě?
Těžko říct. Každopádně cítím, že jsem v situaci, kdy mi do branky padne úplně všechno.

Hráči i trenéři Českých Budějovic často tvrdili, že se k nim otáčí štěstí zády. Myslíte, že je to nyní opačně?
Hokej je hodně o štěstí. Třeba ten můj gól proti Slavii...(usměje se) Občas do branky padnou úplně neskutečné střely. Naopak jindy můžu jet třikrát za zápas sám na branku a prostě mi to ani jednou nesedne. Tak to bývá.

Do tréninkového procesu se dnes vracíte po třech dnech volna. Jak jste je strávil?
Hned po zápase ve Varech jsem vyrazil domů, ale spíše jsem se věnoval tomu, abych si zařídil věci, na které nebyl v sezoně čas.

Takže jste si návrat do Chomutova neužil?
Ale to zase ano. Rodiče a kamarády jsem samozřejmě viděl. Jen na to nebylo tolik času.

Dostanete se ještě během olympijské pauzy domů?
Počítám, že ještě o tomto víkendu se domů zajedu podívat, protože máme dva dny volna. A to bude asi vše.

Víte, jak vyplníte volný čas v Českých Budějovicích? Kromě tří přípravných střetnutí budete mít následující dva týdny prakticky neustále volno, ne?
Bude se trénovat, takže si myslím, že toho volného času zase tolik nebude. Netrápím se tím.

Budete v televizi sledovat olympijský turnaj, nebo máte hokeje za celou sezonu plné zuby?
Olympiádu samozřejmě nevynechám.

Jak tipujete umístění českého národního týmu? Udržujete si přehled i o ostatních mužstvech, které budou v Turíně startovat?
Přiznám se, že soupisky ostatních týmů neznám, ale samozřejmě věřím našim. Podle mě určitě mají na to, aby turnaj vyhráli.

Děkuji vám za rozhovor!

LETOŠNÍ STATISTIKY VIKTORA HÜBLA

Část sezony         Z    G  +  A    B   TM   +/-   GWG   GTG   PPG   SHG
I.čtvrtina         13    3  +  6    9    4    +1    0     1     1     0
II.čtvrtina        13    4  +  3    7    4    -1    1     0     1     0
III.čtvrtina       13    2  +  6    8   18    -1    0     0     0     1
IV.čtvrtina         9    6  +  2    8   18    +3    2     0     2     0
CELKEM             48   15  + 17   32   44    +2    3     1     4     1

Soupeř              Z    G  +  A    B   TM   +/-   GWG   GTG   PPG   SHG
vs.Karlovy Vary     4    2  +  0    2    6    +2    1     0     1     0
vs.Kladno           4    1  +  4    5    0    +3    1     0     0     0
vs.Liberec          3    1  +  2    3    0    +3    0     0     0     0
vs.Litvínov         3    0  +  2    2    4    +1    0     0     0     0
vs.Pardubice        4    2  +  1    3    2    +1    0     0     0     1
vs.Plzeň            4    1  +  1    2    2    -4    0     0     0     0
vs.Slavia           4    2  +  1    3    8     0    0     0     0     0
vs.Sparta           4    1  +  3    4    4    -4    0     0     1     0
vs.Třinec           4    3  +  0    3    8     0    0     1     2     0
vs.Vítkovice        4    2  +  0    2    2     0    1     0     0     0
vs.Vsetín           3    0  +  1    1    0    +1    0     0     0     0
vs.Zlín             4    0  +  1    1    6     0    0     0     0     0
vs.Znojmo           3    0  +  1    1    2    -1    0     0     0     0

Vysvětlivky: V číselné řadě jsou postupně seřazeny zápasy, góly + nahrávky, kanadské body celkem, trestné minuty, +/- body, vítězné branky, vyrovnávající branky, branky v přesilovkách a branky v oslabení.

AKTUÁLNÍ GÓLOVÁ BILANCE VIKTORA HÜBLA

31. ledna 2006 - Č. Budějovice - Slavia (stav 0:1)
Běží čtyřicátá minuta utkání a jihočeský celek se v útočném pásmu marně snaží vyšíváním u mantinelu vynutit si přečíslení proti perfektně zkonsolidované obraně extraligového lídra ze Slavie Praha. V době největšího zmaru Sailer v tísni posune kotouč na Viktora Hübla, který od hrazení, prakticky z nulového úhlu, napálí kotouč na brankáře Hronka. Ten na Hüblův pokus zjevně není připraven a nešťastně si puk srazí do branky.
Českobudějovický centr šťastnou trefou vrací své barvy do zápasu. Jihočeši nakonec díky parádně sehrané poslední desetiminutovce vítězí 3:1.

3. února 2006 - Vítkovice - Č. Budějovice (stav 1:1)
České Budějovice hrají na severu Moravy výbornou partii. Zaskočené Vítkovice, které jsou navíc oslabeny o dva klíčové centry, s aktivním soupeřem ztěží drží krok a prakticky neustále hrají pod tlakem. Stav 1:1 však svítí na ukazateli skóre až do sedmačtyřicáté minuty. Poté Viktor Hübl našlápne ve středním pásmu, zpoza modré čáry zkusí vystřelit na Pince, ale bránící Jurečka kotouč zblokuje. Naneštěstí pro Ostravské jen kousek za sebe, Hübl si sražený puk pohotově dojede a pod lapačkou dává Pincovi druhý českobudějovický gól.
A zároveň zaznamenává vítěznou branku celého střetnutí. Jihočeši během tří dnů dosahují na druhé velmi překvapivé vítězství a přibližují se vytoužené účasti v play-off.

5. února 2006 - Karlovy Vary - Č. Budějovice (stav 0:0)
Výhru z Vítkovic mohou Jandačovi hoši potvrdit o další dva dny později v Karlových Varech. Domácí mají jednu z posledních možností, jak dosáhnout na účast ve vyřazovacích bojích a zkraje utkání působí neobyčejně nervózně. A navíc jsou nedisciplinovaní. Při vyloučení Michala Dvořáka mohou České Budějovice hrát devatenáct vteřin v pěti proti třem. Bleskově se z vlastní třetiny dostanou do útočného pásma. Následuje rychlá akce po ose Kutlák - Sailer a osamocený Viktor Hübl nemá před Přikrylem velký problém se zakončením do prázdné branky. Dvojnásobná početní výhoda je využita už po patnácti sekundách!
Karlovy Vary v utkání dokáží dvakrát vyrovnat, v závěru navíc mohou rozhodnout v přesilové hře. Jejich naděje na průnik mezi nejlepších osm však zmrazí Michal Hudec, který při vlastním oslabení v čase 58.27 odstřeluje Západočechy z boje o jarní nadstavbu.

POZOR, HÜBL PÁLÍ! Nebyl to nápadný vzestup. Viktor Hübl pečlivě střádal branku za brankou, až se stal nejlepším týmovým střelcem. Brankáři soupeře bijí na poplach, jakmile se ocitne blízko brankoviště. Například třinecký gólman Radovan Biegl (na snímku) už letos od českobudějovického centra inkasoval tři góly.
Foto: Tomáš Kučera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....