Banes Motor České Budějovice
01.01.2007, Tomáš Zetek, Radek Papáček

Z Holešovic pod Černou věž aneb Jihočeši přivítají Spartu

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Do nového roku vstoupí hokejisté českobudějovického MOUNTFIELDU domácím utkáním s úřadujícím mistrem ligy, pražskou Spartou. Středočeši se dostali díky obratu zápasu s Karlovými Vary v tabulce před Jandačovy hochy, a úterní duel tak bude přímým soubojem o druhou příčku extraligové tabulky. Zápas začíná v 17.30.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SPARTA PRAHA

Historie

AC Sparta byl založen už v roce 1903, kdy klub hrál takzvaný bandy hokej. Jenže o šest let později, po návratu české výpravy z Chamonix se Pražané zhlédli v kanadském stylu hokeje a v zimě 1915 dokonce Sparta vybojovala titul mistra města. Válečná vřava první světové války však znamenala pokles zájmu o sport. Cestu k hokeji si lidé našli znovu až po vzniku samostatného Československa, především pak po roce 1922 výrazně rostla popularita klubu. Jenže ke vzniku první soutěže bylo v té době stále ještě hodně daleko...
V sedmadvacátém roce zlákal tehdy slavnější LTC Praha několik opor do svých řad a výkonnost týmu značně poklesla. Sparta začala zpět nabírat dech až ve druhé polovině třicátých let, kdy její kádr posílili například Z. a D. Jirotkové, Hurych, či Trousílek a mužstvo se rázem dostalo znovu mezi úplnou hokejovou elitu. Ani v roce 1936 nechybělo na startu úvodního ročníku československé I.ligy, kterou dokonce 3.ledna 1937 zápasem ve Vítkovicích zahájili (jistě stojí za zmínku, že právě tyto dva celky pak československou hokejovou ligu po 56 letech ve finále roku 1993 ukončili), aby se na konci sezony radovali z velmi dobrého druhého místa. Lepší byl jen suverénní LTC Praha, stejně jako o rok později, kdy Spartu ve finálovém souboji přehrál 5:1.
Sparta byla tradičním účastníkem i válečné českomoravské ligy, ať už bylo nutné se do ní kvalifikovat jakkoliv. Po osvobození Prahy Rudou armádou však měla výkonnost Sparty Praha sestupnou tendenci a v sezoně 1949/50 dokonce Sparta Bratrství soutěž neudržela! Tým se však rychle do první ligy vrátil, aby v letech 1953 a 1954 vybojoval mistrovský titul, už pod názvem Spartak Sokolovo.
Od roku 1962 hrál Pražský klub své domácí zápasy ve Sportovní hale v Holešovicích a od roku 1965 se mohl opět pyšnit svým původním názvem - Sparta Praha. V roce 1962 a 1963 uspěla Sparta na prestižním Sprengler Cupu ve švýcarském Davosu, ale na vítězství v domácí ligové soutěži čekala až do roku 1990, kdy zdolala Duklu Trenčín. Na jaře 1993 získala Sparta Praha poslední federální titul. Ve finálové sérii přehrála Vítkovice 3-1 na zápasy. Po odtržení Slovenska se měla samostatná česká liga stát soutěží jediného týmu. Sparta měla ideální předpoklady k tomu, aby se stala skutečným velkoklubem, který předčí ostatní o třídu. Jenže hned v prvním roce zmrazily její mistrovské ambice v semifinále Pardubice a to navíc v Praze netušili, že jim pod kopcem Sirákovem roste v podobě Vsetína nerovný protivník, v jehož stínu Sparta zůstane téměř po 8 let. Jen v play-off 2000 Sparta svého valašského soka v přímém souboji o cennou trofej přehrála.
Na svůj další triumf si Pražané museli počkat až do pádu mocného vsetínského impéria. Svůj druhý extraligový titul vyhráli hned v roce 2001, na ten druhý museli čekat dalších pět let. Dočkali se ho stylově v době, kdy svou aktivní kariéru končil Petr Bříza. A navíc, ve finálové sérii si poradili s městským konkurentem, Slavií!

Umístění Sparty v posledních pěti sezónách

2001/02   HC Sparta Praha               extraliga  ( 1. místo)
2002/03   HC Sparta Praha               extraliga  ( 3. místo)
2003/04   HC Sparta Praha               extraliga  ( 3. místo)
2004/05   HC Sparta Praha               extraliga  ( 5. místo)
2005/06   HC Sparta Praha               extraliga  ( 1. místo)

Současnost

Vítěz loňského extraligového ročníku zatím zdatně na své výkony navazuje i v letošní sezoně. Rozjezd sice nebyl ideální, což se ale již nedalo říci po 15. kole, kdy Sparťanští opět usedli na pomyslný trůn nejvyšší hokejové tuzemské soutěže. Pak si ale svěřenci Františka Výborného vybrali slabší období, když v rámci čtyřzápasové poutě po hřištích soupeřů v řadě nezískali ani bod. To však již dnes v žádném případě neplatí a Pražané se v poslední době pyšní výtečnou formou. Z posledních pěti utkání totiž úřadující mistři vytěžili celkem dvanáct bodů.
Pražský velkoklub se ani letos netají těmi nejvyššími ambicemi, což ale u Sparty rozhodně nejsou smělé plány, nýbrž jí to praví povinnost. Tradice klubu a kvalita kádru ji k tomu totiž více než dostatečně opravňuje. Když matador mezi brankáři Petr Bříza po mohutných oslavách titulu vyměnil brankářskou výstroj za společenský oblek, měl pozici jedničky zaujmout vyhlášený bavič Dušan Salfický navrátivší se z ruského angažmá. Jeho působení ve Spartě se však zatím nedá označit za povedené a v posledních utkáních dostává mezi tyčemi přednost Tomáš Duba, v průběhu sezony rovněž navrátilec do extraligy ze zahraničí. Další výraznou ikonou, která v létě usedla do kabiny Pražanů, je ostřílený forvard Jan Hlaváč, jenž se tak na Spartě zařadil po bok velezkušených hráčů jakými jsou Jaroslav Hlinka, Jiří Vykoukal, František Ptáček, Petr Ton a další.
Svou vnitřní sílu mužstvo prokázalo v posledním kole extraligy, kdy po vánočních svátcích prohrávalo doma s Karlovými Vary po první třetině 0:3. Díky velkolepému obratu zejména ve třetí třetině však nakonec všechny tři body zůstaly v Holešovicích. Lví podíl na tom právě především měli zkušení Jaroslav Hlinka a Jiří Vykoukal. Prvně jmenovaný kapitán Středočechů dvě branky vstřelil a spolehlivý obránce dvě branky přesnými přihrávkami připravil.

POSLEDNÍ DUEL SPARTY:

HC SPARTA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:3 (0:3, 1:0, 3:0).
Branky a nahrávky:
31. J. Hlinka (Vykoukal), 54. Dragoun, 58. P. Ton (Vykoukal), 58. J. Hlinka (Sivek) - 18. Skuhravý (Řezníček), 19. Jiří Hanzlík (Milan Procházka), 20. Kristek (Řezníček).
Rozhodčí: Homola - Barvíř, Charvát. Vyloučení: 6:11, navíc Skuhravý (KVA) 10 minut. Využití: 3:3.

Marián Jelínek, asistent trenéra Sparty po utkání s Karlovými Vary: „Zaslouženě jsme vyhráli. Soupeř hrál velice organizovaně a disciplinovaně, na druhou stranu musím při vší úctě k hostům říct, že jsme byli až na pět minut první třetiny lepší. Famózní výkon podal karlovarský brankář Sáblík.“

Předpokládaná sestava:
Duba (Salfický) - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Vomela - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, O. Kratěna - Netík, Langhammer, Dragoun - Vrbata, Podlešák, Hromas.
Trenéři: František Výborný, Marián Jelínek.

NOVÝ KALENDÁŘNÍ ROK ZAHÁJÍ JIHOČEŠI DUELEM SE SPARTOU

O právě proběhlých dnech si hráči HC MOUNTFIELD jistě užili dostatek klidných a příjemných chvil v kruhu svých blízkých. Jinak tomu ale bylo v rámci 36. pokračování extraligy, kdy Jihočeši ve šlágru kola nastoupili na ledě Pardubic a mnoho radosti si na východě Čech rozhodně neužili. Přímý souboj o druhou příčku se stal velice atraktivní podívanou a obě mužstva tak vyprodané ČEZ Aréně nadělili pod stromeček dodatečně balíček obsahující vrchovatě hokejové krásy. „Diváci viděli vyrovnané a zajímavé utkání,“ svorně přikyvoval asistent trenéra Milan Kupka.
V českobudějovické brance nastoupil opět Jan Chábera a v první třetině měl překvapivě méně práce než jeho protějšek Ján Lašák. Šok ale přišel hned v úvodu druhé části, kdy bezgólový stav ukončil obránce Moelleru Jan Snopek. “Bylo zřejmé, že rozhodne, kdo dá první gól a dostane se do výhody. To se povedlo domácím,“ litoval kolega Josefa Jandače na střídačce MOUNTFIELDU. Českobudějovičtí doplatili na vlastní nedisciplinovanost a po úvodním Snopkově gólu v přesilovce inkasovali i druhý zlomový zásah při vlastním oslabení, když je za příliš mnoho hráčů na ledě ztrestal Libor Pivko. „Když pak domácí dali druhý gól, tak nás k ničemu nepustili a vývoj utkání si pohlídali,“ připustil Milan Kupka. Třetí přítěž pak ještě dvě minuty před koncem na cestu domů Jihočechům přidělil Miroslav Hlinka.

V nadcházejícím 37. kole O2 extraligy opět nečeká Jandačův tým soupeř ze škatulky těch slabších. V jednom z největších diváckých lákadel kola hostí MOUNTFIELD totiž pražskou Spartu. Holešovický tým byl pro Jihočechy dlouhé čtyři roky protivník k neporažení. Tato nechvalná skutečnost vzala za své až během letošního prvního duelu soupeřů, kdy v říjnu zvítězili Českobudějovičtí nad svým neoblíbeným soupeřem v Budvar Aréně 5:2. Hrdinou večera se tenkrát stal útočník Viktor Hübl, který k výhře svého celku přispěl třemi brankami. Další vzájemné měření sil již dopadlo lépe pro Sparťanské. Ve strhující přestřelce, během níž Jihočeši v průběhu druhé třetiny ještě vedli 4:3, tak Pražanům nakonec v T-Mobile Aréně podlehli 4:6. Úterní utkání bude mít punc přímé bitvy o třetí příčku a na dálku rovněž i o druhou s Pardubicemi. Tyto tři týmy se totiž na začátku nového roku srovnali mezi druhým a čtvrtým místem tabulky se shodným počtem třiašedesáti bodů.
Již téměř tradiční otazník visí nad starty hráčů jako Ondřej Veselý a Kamil Brabenec, oba ale k utkání v Pardubicích nastoupili a s největší pravděpodobností tomu tak bude i se Spartou. Zřejmě častým přáním do nového roku z řad fanoušků by bylo vidět na ledě i šikovného útočníka Václava Nedorosta. Toho však stále trápí vleklé problémy s koleny. Otázkou je, jestli se do sestavy Josefa Jandače protlačí a premiéru si tak v dresu HC MOUNTFIELD odbude nová akvizice jihočeského celku Lukáš Bolf, jehož mateřským klubem je právě Sparta, ač naposledy hostoval ve Vsetíně. Jisté je, že se divákům nepředstaví odchovanec českobudějovického hokeje Martin Štrba, v současnosti v pražských službách, jenž je dlouhodobě zraněný. Šanci předvést se v co nejlepším světle a přesvědčit tak o svých kvalitách bude mít naopak Lukáš Vomela, který putoval do Prahy na měsíční zkoušku výměnou za Bolfa.

Ve vloženém utkání mezi svátky s Vítkovicemi se Budvar Aréna zaplnila do posledního místečka a ještě početný zástup fanoušků zůstal zklamán před branami hokejového chrámu. A protože Sparta Praha je tradičně velice atraktivní soupeř, dá se očekávat silný nápor příznivců na pokladny s lístky i opět. Jak se říká „plný dům“ by byl jistě příjemným vstupem do nového kalendářního roku jak pro samotné hráče, tak i pro realizační tým a vedení klubu, ale v neposlední řadě i pro početnou fanouškovskou obec HC MOUNTFILED.

Předpokládaná sestava:
Chábera (Turek) - Toman, Gřegořek, Posmyk, Vydarený, Mucha, Kutlák, Vágner - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Kotrla, Vak, Veselý – Sailer, Šimánek, Hřebejk - L. Květoň, Mertl, Gulaš.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Sparta Praha

Letošní zápasy:      36    19  1  4   12    124:106   63
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Hlinka - 48 bodů (14+34)
Nejlepší střelec:       Petr Ton - 22 branek
Nejlepší nahrávač:      Jaroslav Hlinka - 34 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Jan Hlaváč - 77 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Ondřej Kratěna - 17 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Karel Hromas – 6 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 – Petr Přikryl       90,54%
2 – Dušan Salfický     91,70%
3 – Tomáš Duba         92,31%

HC MOUNTFIELD

Letošní zápasy:      36    19  1   0  14    109:96   63 
Nejproduktivnější hráč: Viktor Hübl - 32 bodů (20+12)
Nejlepší střelec:       Viktor Hübl – 20 branek
Nejlepší nahrávač:      Viktor Hübl – 12 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Jindřich Kotrla - 73 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Milan Toman – 8 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Zdeněk Kutlák – 18 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Roman Turek        91,30%
2 - Jan Chábera        92,01%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

PŘEHLED DOMÁCÍCH UTKÁNÍ SE SPARTOU OD SEZONY 2001-2002

14.10.2001 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 6:2 ( 2:1, 3:1, 1:0 )
Štrba 2, Rudolf Suchánek, Sailer, Roman Horák, Bartoš – Tomík, Kašpařík.

13.1.2002 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 3:5 ( 0:2, 3:1, 0:2 )
Milan Michálek, František Mrázek, Sailer – Jaroslav Hlinka 2, Václav Novák, Sivek, Tomík.

15.10.2002 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 4:2 ( 0:2, 1:0, 3:0 )
Babka, Štrba, Sailer, Bartoš – Broš, Havelka.

3.12.2002 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 1:2 ( 1:1, 0:1, 0:0 )
Štraub – Havelka, Ondřej Kratěna.

9.3.2003 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 1:2 ( 0:1, 1:0, 0:1 )
Šimánek – Ujčík, Ondřej Kratěna.

10.3.2003 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 0:5 ( 0:0, 0:4, 0:1 )
Paroulek, Šrek, Tomík, Ujčík, Broš.

19.9.2003 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 3:4 ( 2:1, 0:2, 1:1 )
Filip Turek, Šimánek, Bělohlav – Broš 2, Špilár, Marek.

6.12.2003 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 1:4 ( 0:1, 0:1, 1:2 )
Bělohlav – Josef Řezníček, Marek, Chabada, Broš.

25.10.2005 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 1:3 ( 1:0, 0:0, 0:3 )
Jiří Hanzal – Petr Ton 2, Štrba.

27.1.2006 HC České Budějovice - HC Sparta Praha 3:4po pr. ( 1:0, 0:3, 2:0 - 0:1 )
Viktor Hübl, Gřegořek, Kutlák – Josef Straka 2, Marek, Chabada.

6.10.2006 HC MOUNTFIELD – HC Sparta Praha 5:2 (0:1, 3:1, 2:0)
Viktor Hübl 3, Hřebejk, Gřegořek – Vrbata, Podlešák.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI Č. BUDĚJOVIC PROTI SPARTĚ


Jméno                   Góly  Asistence  Body
 1. Luboš Rob             15  +  16        31
 2. Filip Turek            8  +  21        29
 3. Radek Bělohlav        12  +  10        22
 4. Radek Ťoupal           9  +  12        21
 5. Petr Sailer           11  +   5        16

POHLED DO MINULOSTI – 2. LEDNA

1996
HC České Budějovice - HC Vítkovice 3:0 ( 2:0, 0:0, 1:0 )

Kamil Ťoupal, Pýcha, Radek Ťoupal.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....