Banes Motor České Budějovice
06.02.2007, Radek Papáček

Nepřišel jsem jako velká hvězda, uvědomuje si Jiří Hašek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Při rozsáhlé marodce týmu se vedení klubu HC MOUNTFIELD rozhodlo angažovat do svých řad nové tváře. Jednou z ofenzivních posil je i extřinecký útočník Jiří Hašek. Důrazný a fyzicky velmi dobře vybavený hráč bude na jihu Čech působit minimálně do konce sezony. „Budějovicím se budu snažit splatit projevenou důvěru,“ říká odhodlaně devětadvacetiletý forvard.
Po svém příchodu jste stačil za HC MOUNTFIELD odehrát tři zápasy, jaké z vašeho pohledu byly?
Pro mě to bylo spíše takové seznamování se s okolím. Zápas se Vsetínem byl pro nás hodně těžký, i když to tak asi nemělo být. Před utkáním s Litvínovem jsem byl nemocný, tři dny jsem netrénoval, takže to pro mě bylo hodně náročné utkání.

První zápas se vám bezesporu velmi vydařil, dal jste dva góly, ale v tom posledním se Znojmem jste se na led již tolik nedostával, čím to bylo?
Se Vsetínem jsem sice dal dvě branky, ale moc velký význam bych jim nepřikládal, protože se nám podařilo zvednout se celému týmu. V utkání se Znojmem trenér udělal po první třetině změny v sestavě a mě posunul do čtvrté pětky. Do hry jsem se pak opravdu moc nedostal, protože když jsme měli jít na led, tak většinou přišla přesilovka nebo oslabení.

Ten váš příchod z Třince byl avizovaný již dlouho dopředu…
Nějaké náznaky byly, ale bylo to velice složité jednání mezi Budějovicemi a Třincem. Možná to byla otázka až tří týdnů.

A není ta situace přeci jen trochu zvláštní, kdy Třinec bojuje o účast v play-off a dovolí si pustit hráče do jiného klubu?
Oni chtěli udělat nějaké změny a mužstvo oživit. Já jsem tam byl již delší dobu, takže jsem se hostování na jihu Čech nijak nebránil. Třinec mám velmi rád a chtěl jsem se sním dostat do play-off. Když ale přišla nabídka z Budějovic, moc dlouho jsem neváhal.

Jak jste říkal, na Moravě jste v podstatě odehrál celou svoji kariéru...
Změnu prostředí jsem opravdu rád uvítal. Znám tady spoustu kluků, je tu krásný stadion i pěkné město. Navíc když jdete ze spodní části tabulky do celku na druhém místě, také to o něčem svědčí. Každopádně jsem ale nepřišel jako nějaká velká hvězda. Nemám nic jistého a o svou šanci se musím poprat.

O svém zařazení do týmu jste měl tedy jasno?
Ano, samozřejmě jsme se o tom s vedením bavili. Bylo mi naznačeno, že Budějovice potřebují důrazného hráče, kterého viděli ve mně. Já jsem za to jen rád.

Trenér Jandač si vás kdysi vytáhl i do Liberce. Lze jej tedy označit za vašeho oblíbeného trenéra?
(úsměv) Tak je to pravda. Jakmile jsem ale do Liberce přišel, tak byl pan Jandač od týmu odvolán, a k mužstvu pak nastoupil pan Paleček. Takže jsme se v Liberci jen minuli a v Budějovicích jej jako trenéra zažívám poprvé.

Z předchozího angažmá jste se znal především asi s Petrem Gřegořkem. Jsou ovšem v českobudějovickém mužstvu i další hráči, se kterými jste se znal už dříve?
Dá se říci, že společně se mnou do Budějovic přišel i Bobo Stantien, se kterým jsme spolu hráli ve Vsetíně. S Michalem Hudcem jsem tam dokonce hrál v jedné pětce. V tomto směru ale rozhodně žádný problém nebyl. Všichni se prakticky známe od vidění a šlo jen o to si podat ruce.

Ač jste zatím na jihu Čech krátce, dokázal byste odhadnout sílu svého nového mužstva?
Nerad bych nějak něco hodnotil. Ale myslím si, že se vnitřní síla týmu projevila již v tom utkání se Vsetínem, kdy jsme prohrávali o dvě branky. S Třincem jsme s ním také prohrávali, ale nepříznivý stav se nám otočit nepodařilo. V Třinci ležela na mužstvu taková ta deka, kdežto v Budějovicích žádná deka není a kluci hrají v pohodě.

Mountfield však inkasuje v poslední době při utkáních první branku až příliš často, nemyslíte?
Já jsem se toho opravdu bál, aby se to v tomto směru nepodobalo Třinci. Ale zdá se, že kluci jsou tady na tento fakt už tak nějak zvyklí.

Váš současný tým momentálně sužuje velmi početná marodka. Na posledních trénincích chyběli však i další hráči, kteří před reprezentační přestávkou na listině zraněných nebyli…
Myslím, že Jirka Šimánek je nemocný a další kluci například nastupují různě na střídavé starty v nižších soutěžích. Já ani moc nevím, protože jak jsme přišli na stadion, tak jsme šli hned na led a tam nás trenéři dvě hodiny doslova mučili.

Trenér Jandač vás během reprezentační přestávky skutečně asi moc nešetří, že?
Nemůžu posoudit jak to bude vypadat do budoucna. Samozřejmě ale k hokeji pořádný dril patří, i když žádný hráč jej rozhodně nemá rád. Ovšem na můj vkus byl poslední trénink velice slušný.

V Budějovicích diváci svému týmu vytvářejí výbornou kulisu. Třinec byl ale asi pravý opak, moc lidí tam na hokej nechodí. Je to tak?
Máte pravdu. Mohu potvrdit, že změna v tomto ohledu byla pro mě také velice příjemná.

Než jste Třinec opustil, tak se tam stala taková pikantní záležitost, když vedení klubu pod dojmem horší kvality ledu zakázalo na stadionu prodej párků a dalších ohřívaných pochutin. Byl led ve Werk Aréně opravdu tak špatný?
Špatný led tam opravdu byl. Hledaly se příčiny, vedení apelovalo na ledaře a ti zase říkali, že nemají vyhovující podmínky. Nakonec se učinilo takovéto opatření a my jsme hned v tom utkání se Vsetínem prohráli. Skutečně tam led špatný byl, ale pro obě strany to bylo vždy stejné. Nyní nevím jaká je tam situace.

Na jihu Čech máte vyřízené hostování do konce sezony. Máte představu o své další budoucnosti?
To ještě velmi předčasná otázka. S Třincem mám po sezoně smlouvu ještě pak na další dva roky. Ale kde budu příští rok hrát, to opravdu nevím. Pro mě je nyní důležité, že jsem v Budějovicích a budu se snažit zde splatit projevenou důvěru.

Děkuji za rozhovor a v novém působišti přeji jen to dobré.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....