Banes Motor České Budějovice
08.02.2007, Radek Papáček

Jsem již plně připraven, hlásí radostnou zprávu Štěpán Hřebejk

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Kádr hokejového HC MOUNTFIELD v poslední době připomíná spíše lazaret, než extraligový soubor v plné síle. V seznamu zraněných vyplňovalo jednu kolonku i jméno Štěpána Hřebejka. „Z utkání s Libercem si pamatuji snad jen první dvě střídání,“ vzpomíná subtilní útočník na duel, jenž pro něj skončil předčasně. Nyní se však jihočeský odchovanec již pod dohledem trenéra Jandače pilně připravuje k dalším extraligovým bojům.
Od posledního utkání, ke kterému jste nastoupil, uběhly skoro už tři týdny. V duelu s Libercem jste led opustil předčasně za doprovodu lékařů na nosítkách. K čemu vlastně vůbec došlo?
Jel jsem podél mantinelu a najednou mi podjely brusle. Když jsem padal, tak mě hráč, který jel vedle mě, narazil na mantinel. Měl jsem zhmožděný hrudník a lehčí otřes mozku.

Ze strany soupeřova obránce Jakuba Čutty se ale zřejmě jednalo o zcela nezaviněný, leč nešťastný střet. Souhlasíte?
Je to tak. Určitě v tom nebylo nic zákeřného. O žádný faul se nejednalo, byla to totiž spíše moje chyba.

Po zákroku jste zůstal v bezvládné poloze ležet na ledě. Pamatujete si z toho momentu něco?
Skoro nic. Já si z celého zápasu pamatuji v podstatě snad jen první dvě střídání. K sobě jsem přišel jak se říká až v nemocnici.

Co se vám v tu chvíli prohnalo hlavou? Jaké myšlenky se vám vyrojily jako první?
Když jsem se probudil, tak jsem poznal, že jsem v nemocnici. Napadlo mě tedy, že jsem si asi přivodil nějaký úraz. Chtěl jsem se hlavně nějak zorientovat a ptal se proto ostatních co se vlastně přihodilo.

Lze tuto příhodu prozatím označit za vaše největší zdravotní problémy?
Skutečně to byl asi nejhorší moment mé dosavadní hokejové kariéry. Věřím ale, že byl zároveň na delší dobu, ne-li napořád, také poslední.

Jakým způsobem probíhalo léčení?
Nejdříve jsem musel zůstat kvůli otřesu mozku čtyři dny v nemocnici na pozorování. Po propuštění jsem se deset dní věnoval na zimáku rehabilitaci a postupně začal také zapojovat kolo.

Všeobecně je známo, že člověk si na nemocničním lůžku často uvědomí pravé životní priority...
Řekl bych, že na toto ani nebyl čas. Jakmile jsem se totiž dozvěděl výsledky vyšetření, tak vyšlo najevo, že se nejednalo o nic vážnějšího. Jsem velmi rád za to, jak to dopadlo.

Mnozí fanoušci si v paměti jistě dobře vybavují loňské čtvrtfinále play-off proti Liberci, kdy led na nosítkách opustil také Viktor Hübl. Přitahují snad duely s Bílými Tygry tyto hrůzostrašné momenty více?
Nemyslím si, jestli zrovna zápasy s Libercem. Každé zápasy v play-off jsou o něco více vyhecované. Všichni si uvědomují oč jde a utkání se hrají v trochu větším nasazení. Možnost, že by na tyto dvě podobné události měl vliv fakt, že jsme hráli právě s Libercem, ale prakticky vylučuji.

Vy jste znám svým zarputilým způsobem hry. Neslevíte nyní pod dojmem předešlého zranění trochu ze svého bojovného nasazení?
Myslím si, že se na zranění ani žádný ohled brát nedá. Prostě se tak stalo a tím to končí. Že by mě následky zranění nějak svazovaly, to vůbec ne.

Kdy jste vlastně vůbec poprvé vyjel na led a zapojil se do přípravy s mužstvem?
Na ledě jsem začal trénovat od pondělí.

A na středečním tréninku jste již dokonce podle všeho trénoval zcela naplno…
Je pravda, že se snažím trénovat naplno, ale například při osobních soubojích ty žebra stále cítím. O hlavě však vůbec nevím a dýchá se mi také dobře, proto žádné úlevy ani nepřipadají v úvahu.

Takže jste již plně připraven naskočit do zápasového zatížení?
Já doufám že ano.

Během doby, kdy jste byl vyřazen ze hry, tak do týmu přišli tři noví hráči. Stačil jste s nimi již dostatečně seznámit?
Určitě. Co mě lékaři definitivně propustili ze své péče, tak jsem vlastně denně na stadionu. S klukama jsem tudíž denně v kontaktu a na jejich adresu mohu říci jen to nejlepší.

Jak Roman Stantien, tak i Róbert Krajči s Jiřím Haškem jsou ofenzivní hráči. Nebojíte se tak přeci jenom toho, že vás mohou po vašem herním výpadku třeba vystrnadit ze sestavy?
Stát se může všechno. Já se budu snažit poctivě trénovat a dostat se do takové formy, abych si o místo v sestavě řekl i já.

Nenaskytla se nyní v době reprezentační přestávky možnost k rozehrání se někde v nižší soutěži?
Pokud něco takého proběhlo, tak se přiznám, že jsem o ničem podobném absolutně nevěděl. V současnosti je navíc tuším už i po vypršení přestupového termínu.

Vy jste třeba netoužil po střídavém startu například v jednom z prvoligových klubů?
Abych řekl pravdu, tak jsem o něčem podobném ani nepřemýšlel. Doktoři mi totiž řekli, ať si po tom úrazu klidně až čtrnáct dní od všeho odpočinu.

Na blížící se zápas s Pardubicemi se tak asi těšíte dvojnásob. Utkání se stane přímým soubojem o druhou příčku tabulky a pro vás to navíc bude i návrat na extraligový led…
Určitě. Zápasy s týmy jako jsou Pardubice, Sparta, Liberec či Slavie - to jsou vždy zápasy, které mají obrovský náboj. Myslím si ale, že se na něj těší stejně jako já i všichni ostatní kluci.

Děkuji za rozhovor a po zranění přeji bezproblémový návrat na extraligová kluziště.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....