Banes Motor České Budějovice
23.02.2007, Tomáš Zetek

Náš trumf na nájezdy? Do branky by šel proti Růžičkovi Láďa Gula, říká Roman Turek

Štrůdl dvaapadesáti zápasů základní části je minulostí a extraliga se rozdělila na spokojené a truchlící. Do první sorty patří i čtvrtfináloví soupeři Slavia Praha a českobudějovický MOUNTFIELD. Ten se bude moci opřít o svého brankářského Golema, který se po zranění vrátil již na poslední dvě utkání základní části. „Musel jsem být trpělivý, ale už jsem v pořádku a vše by mělo být doléčené,“ ubezpečuje Roman Turek.
Jaký je v tuto chvíli váš zdravotní stav vzhledem ke zranění, které jste před koncem základní části prodělal?
Zdravotně jsem na tom dobře, je to bez problémů. Od té doby, co jsem se vrátil, tak nepociťuji žádný problém. Vše by mělo být v pořádku doléčené.

Můžete naznačit, co přesně zapříčinilo vaší absenci?
Měl jsem natažený stehenní sval na vnitřní straně nohy. Právě ten je dost důležitý, když člověk dělá pohyb do rozkleku a zpátky nahoru. Léčení bylo trochu delší, protože jsem musel čekat, než vlákna srostou, abych mohl postupně začít zvyšovat tréninkové dávky.

Podobná zranění se asi ani nedají léčit jinak, než klidem, že?
Přesně tak. Musel jsem být trpělivý. Ze začátku jsem šlapal na kole, pak jsem mohl jít na led, ale jenom bruslit. Postupně jsem si přidával dávky, potom začal chodit do rozkleků a když jsem cítil, že je vše v pořádku, přišla na řadu plná zátěž.

Podle statistik jste v této sezoně doposud zasáhl do čtyřiatřiceti utkání. Váš kolega Jan Chábera do dvaadvaceti. Základní část jste tedy odchytali skoro půl na půl. Vy jste sice nastoupil do více utkání, ale o tolik větší číslo to zase není. Byl tento plán daný už před sezonou?
Ne, vůbec ne. Odvíjelo se to od momentální formy, náročnosti utkání a dalších faktorů. Neměli jsme daný program dlouho dopředu. Vždy se určovalo, kdo bude chytat, až pár dní před zápasem.

Do branky jste se dostal až ve třetí třetině při zápase na Spartě. To bylo tři kola před koncem základní části. Nebude to málo na rozchytání před startem play-off?
Dřív to určitě nešlo kvůli tomu zranění. Ale jsem rozhodně rád alespoň za ty dva zápasy, které jsem mohl na konci základní části odchytat. První zápas od začátku se Zlínem doma a potom na Kladně.

V průběhu sezony se cíle mužstva zvyšovaly, ale umístění na třetí příčce po základní části jste ještě před startem letošního ročníku asi nečekali, že?
Celou dobu jsme se drželi na druhém třetím místě, vlastně chvilku i na prvním. Měli jsme vyrovnané výkony a neprodělali žádnou větší krizi, která by nás třeba poslala na nepostupová místa nebo někam dolu v tabulce. Vzhledem k tomuhle faktu jsme rozhodně rádi, že se nám podařilo základní část zvládnout a udržet si dobrou výchozí pozici i pro play-off. To už je ale o něčem jiném. Je to nová soutěž, kde se začíná od začátku. Na to, co jsme dokázali v základní části, musíme teď bohužel zapomenout a soustředit se na play-off.

I přes výborné umístění ale může být někdo zklamaný, že jste nakonec neobsadili výhodnější druhé místo. Až do poslední chvíle bylo reálné skončit hned za Libercem…
Nedalo se tam nijak spekulovat. Ke konci nám prostě chyběl nějaký ten bod. Já si myslím, že jsme spokojeni i se třetím místem. To druhé by sice bylo určitě hezčí po psychické stránce, ale jak jsme již řekli, tohle je teď pro nás minulost a musíme koukat dopředu, na play-off.

Tam šlo spíše o to, že kdybyste se umístili na druhé příčce, narazili byste na tým, který bude mít za sebou těžké boje v předkole. Právě o tom, zda to bude pro druhý celek výhoda nebo nevýhoda, se dost diskutuje. Co vy na to?
Každý na to má jiný názor. Zaprvé je tam pro mužstvo delší doba odpočinku. Další věc je ale ta, že se narazí na rozjeté mužstvo, které bude z toho největšího psychického tlaku venku, protože se mu podařilo postoupit z předkola do čtvrtfinále. Jsou to ale jen spekulace. Pro někoho to je výhoda pro někoho ne. My nad tímhle nepřemýšlíme, skončili jsme třetí a víme, že nastupujeme proti šesté Slavii, takže se musím připravit na ní.

Slavie není rozhodně lehký soupeř. Dalo se podle všeho získat i přijatelnějšího soka. Třeba Karlovy Vary…
Na to jsme moc nekoukali. Ono se může spekulovat a zkoušet se připravit na nějakého soupeře, ale nakonec se to nemusí vyplatit. Navíc zápasy kolem šestého a desátého místa byly velmi vyrovnané a mužstva hrála do poslední minuty vůbec o to, aby postoupila. V tu chvíli jsme nepřemýšleli, kdo na nás vyjde. Všechno jsme se dozvěděli až po tom, co všechna utkání skončila.

Čtvrtfinálový souboj mezi pražskou Slavii a Českými Budějovicemi bude hodně sledovaný. V médiích se už teď hojně přetřásá, že by to z vaší strany mohla být odplata za loňské vyřazení v semifinále. Berete to v kabině taky tak?
Zatím si to ještě tolik neuvědomujeme. Ta chvíle přijde až těsně před začátkem série. Teď vyloženě děláme na tréninku nácviky, dáváme dohromady lajny, aby všichni byli v největší pohodě. Příprava na zápasy přijde až v příštím týdnu a právě v tu chvíli si plně uvědomíme, jak to vlastně všechno je a kdo proti nám stojí.

V letošním play-off jste v trochu jiné pozici, než před rokem. Tehdy jste nastupovali do vyřazovacích bojů jako outsideři, kdežto letos patříte mezi favority. Nebude vám to v sérii s Pražany svazovat ruce?
Těžko říct. V základní části se nám dařily domácí zápasy. Díky lepšímu umístění začínáme doma, což je výhoda, Po dvou zápasech na našem ledě budeme chytřejší.

Slavie má skoro stejný kádr jako loni. Může vás něčím překvapit?
Jedině že by došlo na trestný střílení a Vláďa Růžička by ho opravdu jel. (směje se)

To jste mi nahrál na smeč. Myslíte, že to je opravdu možné, aby do penaltové loterie zasáhl?
No jasně. Podle všeho v pravidlech není žádný problém.

To ano, ale jde spíše o to, zda se za krátkou pauze stihne vůbec převléct a rozcvičit…
Určitě. Tam ani není potřeba se rozcvičovat.

Přeci jenom drobné protažení by asi bylo na místě, aby dokázal vůbec nabrat při nájezdu rychlost a udělat nějaký rychlý pohyb, který by mu pomohl vás překonat. Nemyslíte?
To musí vědět on sám, jestli si na to troufá. Včera jsem slyšel jeho rozhovor v televizi a říkal, že v krajním případě by možná jel. To jsou ale spíš spekulace, které vyběhly na povrch a proto se o tom hodně mluví.

Znáte se s Vladimírem Růžičkou? Věděl byste co od něj třeba čekat, kdyby se proti vám opět rozjel?
Já jsem proti němu nikdy nechytal, ale my máme taky tajný trumf. Když by na to došlo, tak by šel do branky místo mě Láďa Gula, který ho zná, takže by to bylo na něm. (směje se)

Díky za rozhovor a přeji mnoho zdaru ve vyřazovacích bojích.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....