Banes Motor České Budějovice
27.02.2007, Radek Papáček

Tomáš Vak: Výsledek v play-off může smazat celý dosavadní průběh sezony

Č e s k é B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD se v současnosti pilně připravuje na samotný vrchol hokejové sezony, jímž je bezesporu extraligové play-off. Pod dohledem trenéra Josefa Jandače se tréninkových dávek společně s ostatními už také účastní útočník Tomáš Vak. Osmadvacetiletý centr se po zranění vrací do sestavy a ve vyřazovacích bojích věří v co nejlepší umístění. „Vždy je samozřejmě cíl dojít co nejdál a vyhrát,“ říká před vyvrcholením sezony.
Ke konci základní části jste stále patřil do skupiny zraněných či nemocných hráčů. Jaká je však situace nyní?
Teď už by snad mělo být vše v pořádku. Nyní jen vinou vynucené pauzy musím dohnat kondici a jinak je už vše v pohodě.

Mohl byste připomenout vlastně důvod vašeho herního výpadku?
Měl jsem prasklý vaz v kotníku a k tomu se mi do něj ještě dostala trombóza, což je asi nějaký zánět cév. Přesně nevím.

Toto zranění jste si přivodil během utkání v Karlových Varech, které bylo vaším posledním odehraným v této sezoně? Nebo jste pociťoval dlouhodobější problémy?
Ne. Stalo se mi to přímo jen ve Varech, když jsem si během onoho zápasu přisedl nohu.

Jakým způsobem probíhala rekonvalescence?
Na nohu jsem hned dostal sádru a během léčení jsem tak byl odkázán na pomoc berlí. Pořád si však ještě píchám injekce proti té trombóze.

Vaši spoluhráči Roman Turek a Marek Posmyk stačili po delší pauze zaviněné zraněními ještě před koncem základní části naskočit do zápasového zatížení. Nelitujete toho, že vy nastoupíte po herní přestávce hned do vyřazovacích bojů, kde těch osobních soubojů bývá přeci jen vždy o poznání více?
Myslím, že do soubojů snad budu moci chodit bez problémů naplno. Určitě mě ale mrzí, že jsem nějaký ten zápas v základní části už nestihl odehrát, protože každý chce hrát co nejvíce. S tím se ale už nedá nic dělat.

V koncovém účtování jste si ve čtyřiačtyřiceti zápasech, do kterých jste nastoupil, na své konto připsal jedenáct kanadských bodů za tři branky a osm asistencí. V tomto ohledu u vás panuje spokojenost, anebo to podle vás mohlo být o kousek lepší?
Určitě těch bodů mohlo být více. Nyní ale bude důležité právě play-off, kdy výsledek v něm dosáhnutý může smazat celý dosavadní průběh sezony.

Sledoval jste nějak více ostražitě boj o konečné umístění v tabulce? Mohly na vás vyjít například i Karlovy Vary, v jejichž dresu jste shodou okolností začínal loňskou sezonu…
Je fakt, že souboj s nimi by pro mě byl možná o trochu více prestižnější. Nakonec ale Vary šly do toho předkola a nechtěl bych to nějak zakřiknout, ale možná s Třincem vypadnou, z čehož bych měl možná i trochu malou radost (pozn.: rozhovor vznikal před odehráním třetího zápasu této série).

Takže byste Energetikům předčasný konec sezony vysloveně přál? Ve Varech jste přeci jen nedostával tolik příležitostí a po osmi kolech lázeňské město opustil. Dá se říci, že jste se tenkrát s vedením západočeského klubu rozešel ve zlém?
Takhle bych to zase neoznačoval. Spíše toto krátkodobé působení beru jako ponaučení do budoucna.

Nyní se tak připravujete na čtvrtfinálovou bitvu s pražskou Slavií. Co vy osobně od série očekáváte?
Podle mě to bude velmi atraktivní hokej a zejména pro diváky velice zajímavá série. Doma budeme hrát před plnými tribunami a i do Prahy nás jistě opět jako loni přijede podpořit velká skupina fanoušků.

Bude se tak opakovat loňské semifinále extraligy, během kterého jste také poukazoval na jakýsi problém při vhazování s protihráčem Josefem Beránkem…
Tak nejednalo se zase o žádný velký problém. Šlo spíše jen o to, že rozhodčí jej při buly nechávali stát tak, jak by se správně nemělo. On si prostě dělal co chtěl.

Ta situace se asi nijak nezměnila ani při zápasech v letošní sezoně, že?
Ani ne.

Vhazování je vaše vytříbená disciplína, to je dobře známo. Přistupujete k němu však třeba nějak rozdílně například podle protivníka, který se proti vám na buly sklání?
Ne. Taktika je pořád stejná. Je to jednoduchý způsob bez ohledu na protihráče.

V poslední době navíc do týmu přišel ze Vsetína Roman Stantien, rovněž zdatný „bulař“. Vyměňovali jste si navzájem nějaké zkušenosti či speciální finty jak vhazování vyhrát?
Kdepak. Co se týče tohoto tématu, tak o tom jsme se spolu vůbec nebavili. Roman je zkušený hráč a spíše já bych si od něj mohl nechat poradit.

Ve výčtu vašich působišť mezi extraligovými mantinely zaujímá právě i Vsetín tři celé sezony. Sledoval jste tak se zvýšeným zájmem letošní osud valašského týmu?
Myslím si, že jejich celý ročník se odvíjel od toho, že se letos z extaligy nesestupovalo. Tím byly karty jasně rozdány hned od začátku soutěže. Proto Vsetín ani nijak neposiloval a na letošní sezoně se snažil podle mě co nejvíce ušetřit.

Otázka Vsetína je pro vás stále citová záležitost, anebo vám jsou jeho výsledky naprosto lhostejné?
Určitě je to pro mě stále svým způsobem trochu citová záležitost. Na Valašsku jsem prožil krásné tři roky a také tam poznal hodně kamarádů. Současný stav ve Vsetíně mě tak rozhodně strašně mrzí. Ale když holt nejsou peníze, tak se nedá nic dělat. Bohužel. To je všude stejné.

Jakého umístění by měl MOUNTFIELD po konci letošního ročníku O2 extraligy dosáhnout, aby se sezona podle vás dala považovat za úspěšnou?
Tak vždy je samozřejmě cíl dojít co nejdál a vyhrát. Ale těžko říct. Jestli to byl případně úspěch nebo ne, to budeme moci hodnotit až po konci sezony.

Děkuji za rozhovor a ať se nejen vám daří co nejlépe.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....