Banes Motor České Budějovice
05.03.2002, David Lukeš

J. Liška: S Plzní je naší motivací desáté místo

Své poslední soutěžní utkání jedou dnes naši hokejisté sehrát na led Keramiky Plzeň. Oba týmy se nacházejí ve zcela jiném postavení. Zatímco HC ČB již delší dobu ví, že dnešní zápas je pro něj letošní derniérou, Plzeň žije v očekávání play-off a večer Západočechům poslouží coby generálka na vyřazovací boje. Přesto tento souboj bude mít v několika případech pikantní nádech.
S jihočeskou zástavou se do západních Čech vrací několik postav. Dvojku Dušanu Salfickému svého času v Plzni dělal Vladimír Hudáček, pevnější kořeny v západočeské metropoli pak má centr Petr Kořínek. Na něm jsme po utkání se Vsetínem vyzvídali, zda pro něj dnešní zápas bude prestižní a zda se na něj speciálně připravuje. Petr však přehnané vášně odmítá. "Myslím, že ten zápas proběhne v klidu. Nečekám nic zvláštního."

Zajímavý je pohled na jeho letošní statistiky v soubojích plzeňských a budějovických. Ve 13. kole ještě coby Západočech dokonce nahrával na jednu branku a zvítězil se svým týmem v Budějovicích 5:2. Následující duel v Plzni již hrál opět za hostující celek a zapsal se do statistik čtyřmi trestnými minutami. Plzeň zvítězila 3:0, což se jí povedlo i 11. ledna v 39. kole na jihu Čech, kdy si Kořínek připsal další dvě trestné minuty. Petra v posledních dnech trápily zdravotní indispozice, doléčuje virózu. "Chci hrát, je to poslední zápas sezóny."

Dalším "jednodenním navrátilcem" bude trenér HC ČB Jaroslav Liška. O jeho odchodu z Plzně se hodně spekulovalo. Liška smířlivě odmítá přehnané emoce a přiznává i svou chybu. "My jsme se rozešli v dobrém. Beru to jako zkušenost. Nepovedl se jim na začátku sezóny gólman, ale chyby byly určitě na obou stranách. O těch svých vím, ale nechci o nich mluvit." Západočechům jejich vzestup a účast v play-off přeje. Úspěch svého současného týmu, jímž je bezproblémová záchrana v soutěži, by rád potvrdil právě dnes v Plzni. Hokeji.cz zopakoval cíl, jenž je z úst hráčů i realizačního týmu možné slyšet delší dobu. "Naší hlavní motivací bude zajistit si desáté místo. Plzeň chce také výš, takže to bude určitě kvalitní souboj."

K postupu na desáté místo bude ale potřeba minimálně remizovat a ani to nemusí stačit. V současnosti domácí Havířov má na HC ČB k dobru jeden bod a hraje dnes doma s Vítkovicemi, které shodou okolností s Plzní bojují o výhodnou čtvrtou příčku, zajišťující start play-off v domácím prostředí. Kromě těchto soubojů v dnešním posledním kole základní části zaujme především bitva Kladna s Litvínovem o úprk z barážové propasti.

Nikdo z budějovických hráčů není zraněn a lze předpokládat, že trenéři představí podobnou sestavu, která vybojovala tři body z víkendových zápasů. Příležitost ukázat své kvality budou určitě mít průbojní mladíci. Utkání začíná, stejně jako všechny dnes, v 17:30.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....