Banes Motor České Budějovice
02.02.2008, Roman Šperňák

Srovná si HC MOUNTFIELD se Spartou účty?

Č. B u d ě j o v i c e – Blíží se konec základní části a s ním i konečné zúčtování. Hokejisté HC MOUNTFIELD mají zatím jen s dvěma týmy v letošním ročníku soutěže horší vzájemnou bilanci vítězství-prohra. Jedním z nich je Sparta Praha. Teprve v neděli od 17 hodin se rozhodne, jestli Jihočeši s Pražany prohrají i potřetí v sezoně, nebo jestli srovnají účty. Přihlížet tomu bude vyprodaná Budvar aréna.
Jihočeši směřují za vítězstvím v základní části. V posledním kole uspěli na ledě mohutně finišujícího Kladna a připravili mu tak první porážku na vlastním ledě od 16. listopadu loňského roku a přerušili jeho vítěznou sérii čítající sedm zápasů v řadě. Potvrdili tím, že v současné době svými výkony převyšují ostatní soupeře, a že jsou schopni porazit kohokoliv a kdekoliv. Jenže pozor!!!!

Utkání se Spartou jsou vždycky nadstandardní

V neděli přijede na jih Čech pražská Sparta a v těchto zápasech se všechny předpoklady ruší. Když přijela v posledním vzájemném zápase základní části letošního ročníku soutěže Slavia a domácí ji porazili 3:2 na nájezdy, upozorňoval českobudějovický kapitán Petr Sailer, že tady nezáleží na pořadí, ale tyhle zápasy jsou vždycky zvláštní a mažou předpoklady.

O Spartě se dá říct to samé. Přijede tým, který téměř vždycky bezpečně naplní českobudějovický stadion už jen tím, že přijede. Nezáleží jestli je první nebo v prostředku tabulky. „Zápasy se Spartou, Libercem nebo se Slavií jsou vždy tak trochu nadstandardnější,“ míní obránce HC MOUNTFIELD Milan Toman. Když se ho zeptáte proč, má připravenou odpověď. „Jsou to větší kluby a lepší týmy. Určitě hlavně v tomhle ohledu.“

Jeho tým letos sehrál se Spartou tři utkání. Každé bylo jiné. V prvním duelu dokázal jednoznačně vyhrát na ledě holešovické T-Mobil arény 4:1. „My jsme se dnes do hry dostali šťastným gólem po odrazu od mantinelu. Přestáli jsme první třetinu a ve druhé, i když jsme odskočili o dvě branky, bylo klíčové, že jsme ubránili oslabení. Třetí část jsme sehráli poměrně slušně a drželi výsledek. Měli jsme i potřebné sportovní štěstí,“ tvrdil po zápase trenér vítězů Josef Jandač.

V tom druhém na ledě pražského celku prohrál jeho tým hodně jednoznačně 0:3. „Když nedáme gól, tak těžko můžeme pomýšlet na úspěch. První důležitý moment byl určitě ten, že jsme dostali v první minutě po hrubé chybě gól a vstup do zápasu pro nás byl složitější. Dalším momentem bylo, že jsme některé šance realizovali hodně laxně, což byla další příčina porážky,“ zmínil se zase asistent trenéra Milan Černý.

A co na to hráči? „Já si myslím, že oba zápasy na Spartě byly hodně podobné. V tom prvním jsme dokázali dát nějaké góly, a proto jsem vyhráli,“ popisoval Milan Toman. „V tom druhém si myslím, že jsme měli víc aktivity v zápase, ale prostě nás vychytal jejich gólman a z brejků dokázali dát branky oni. V tom to možná bylo trochu rozdílné.“

Domácí utkání, které bylo vložené mezi dva pražské duely, Jihočeši nezvládli. Sice již vedli 2:1, ale prohráli 2:4. Byla to jejich jediná porážka v základní hrací době na vlastním ledě v sezoně. „Abych řekl pravdu, tak si ten zápas radši ani nevybavuju,“ pousmál se Toman.

Důležité bude, kdo dá první branku

Jak bude vypadat to nadcházející, v základní části poslední, střetnutí v sezoně? „To netušim, doufám že vyhrajeme, že to bude s dobrým koncem pro nás, ale jak se to bude vyvíjet si opravdu netroufám odhadnout,“ zmínil obránce. „Abych řekl pravdu, ostatní týmy až tolik nesleduju. Naposledy co jsem viděl, tak vyhráli v Ústí nad Labem, což asi není úplně měřítko. Já si myslím, že každý zápas je úplně jiný. Důležitý bude, kdo se dostane do vedení. Od toho by se to mohlo vyvíjet.“

Pražský celek se před play-off ještě posiloval. Z Pardubic získal zkušeného útočníka Miroslava Hlinku a papírově by měl být silnější. „Já nevím, co se děje u nich v kabině, ale je to dobrej a zkušenej hráč a prospět jim to může určitě,“ uzavřel hodnocení soupeře Milan Toman.

Jihočeši mají před zápasem trochu starosti se sestavou. Otazník visí nad startem útočníka Kamila Brabence. Podobně je na tom i obránce Filip Novák, jenž v poslední zápase v Kadně taktéž nenastoupil. Na marodku nově přibyl další forvard Štěpán Hřebejk, který nedohrál poslední zápas v Kladně a má problémy s kolenem. Ovšem ani to by nemělo rozjetý českobudějovický expres zastavit. Spartu bude chtít za každou cenu porazit. Pomůžete mu v tom i vy?

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....