Banes Motor České Budějovice
11.02.2008, David Lukeš

Škoda prohry se Švédy, mohli jsme skončit líp, lituje Kůrka

Č.   B u d ě j o v i c e - Tomáš Kůrka si v uplynulém víkendu připsal na své konto premiérové tři zápasy za seniorskou reprezentaci ČR, což je další příspěvek k faktu, že tuto sezónu může prozatím hodnotit jako hodně povedenou. Přestože česká reprezentace skončila na LG Hockey Games až na posledním čtvrtém místě, Kůrka severské anabáze nelituje. "Se svým výkonem jsem jakž takž spokojený. Co se týče celkového dojmu, je škoda, že jsme nedotáhli zápas se Švédskem. V tom případě bychom byli druzí," připomíná budějovický křídelník.
Reprezentace opět výsledkově neprorazila, ale Vy jste si připsal dva body za dvě asistence. Převládá z debutu v národním týmu spokojenost nebo nespokojenost?
"S mým výkonem jsem jakž takž spokojený, s výsledkem týmu už moc ne. Hodně jsme cestovali, do prvního zápasu jsme šli nepřipravený v podstatě z letadla a podle toho to taky dopadlo. Druhý zápas se Švédskem jsme rozehráli dobře, dvě třetiny sahali po vítězství, ale závěr jsme nezvládli. Jak se nakonec ukázalo, mohli jsme skončit druzí, kdybysme tenhle zápas vyhráli."

Turnaj začal v Tampere, kam jste se Vy osobně těšil, neboť v Ilvesu jste působil. Mrzí Vás tedy o to víc, že výsledkově nejhorší zápas přišel právě tam?
"Já v Tampere moc dobrou sezónu sice neměl, ale určitě se rád vracím na stará místa. Při zápase panovala výborná atmosféra, Raimo Helminen, kterého dobře znám, končil. Finové navíc vyhráli, takže pro ně to byl pěkný zápas."

Měl jste čas si s Helminenem popovídat?
"Pozdravili jsme se před utkáním a po zápase jsme si potřásli rukou a popřáli jsme si hodně štěstí v tom, co budeme v životě dělat (Helminen ve 43 letech ukončuje aktivní kariéru, pozn. red.). Pár slov jsme prohodili, ale nijak dlouhý rozhovor jsme spolu nevedli."

Se Švédy jste sahali po dobrém výsledku, jak už jste zmínil. Co chybělo k tomu, abyste získali alespoň bod?
"Ten zápas se pro nás vyvíjel dobře. Dvakrát jsme vedli, odehráli jsme skvělé první dvě třetiny. Ale do třetí třetiny jsme nastoupili hodně nezodpovědně. Oni nás přetlačili, naši obránci byli před brankou nedůslední. Za stavu 2:1 jsme měli spoustu šancí, mohli jsme odskočit. Nakonec ale dali góly oni."

Začátek zápasu s Ruskem vypadal zase špatně, po první třetině náš tým prohrával 0:1, ale pak přišla strhující série čtyř gólů. Proběhlo v kabině před druhou třetinou něco mimořádného nebo se k vám jednoduše konečně přitočilo štěstí?
"My jsme první třetinu odehráli docela dobře, gól jsme dostali až na jejím konci, kdy nám jejich hráč ujel po křídle a zakončil. V kabině jsme si řekli, že nehrajeme špatně, že do toho půjdeme a s výsledkem něco uděláme. Podařilo se nám dát čtyři rychlé góly, což bylo samozřejmě dobře a hrálo se nám pak líp. Třetí třetinu jsme byli pod tlakem, ale už jsme to zvládli. Určitě jsme si zvedli náladu, že nejedeme domů s prázdnou a vezeme alespoň nějaký pozitivní výsledek."

Vraceli jste se hned včera...
"Ano..."

...byl vůbec čas na nějaké osobní hodnocení s trenérem? Jak on byl s Vámi spokojený, zmínil šance na další nominaci?
"Vůbec. Skončil zápas s Ruskem, šli jsme se podívat na utkání Švédsko-Finsko a po něm zamířili na letiště. Přiletělo se do Prahy a tam se každý rozjel do svého působiště."

Jaký režim máte po návratu? Připojil jse se hned v Budějovicích do tréninku, nebo máte úlevu od trenéra? A měl jste vůbec čas podívat se domů na sever Čech?
"Jsem sice v Budějovicích, ale dostal jsem od trenérů volno. Byl jsem v kabině připravit si věci, ale trénink jsem vynechal, takže dnes příjemně relaxuju."

Zpátky ještě k reprezentaci. Jaký je vlastně časový harmonogram celého srazu od začátku do konce? Škarohlídi často kritizují výsledky a výkony týmu, ale už nevidí tu námahu a trmácení okolo...
"Sraz jsme měli v Praze v pondělí v půl čtvrté odpoledne. Večer v šest následoval trénink. V úterý byly tréninky dva, ve středu jeden. Ve čtvrtek dopoledne jsme letěli do Finska a hned šli do zápasu s domácí reprezentací. Zůstali jsme přes noc a v pátek ráno letěli do Švédska, kde jsme večer stihli trénink. V sobotu ráno bylo klasické předzápasové rozbruslení a odpoledne utkání se Švédskem. A v neděli se hrálo tak brzo, že jsme stihli jen snídani na hotelu." (směje se)

Jak se cítíte po fyzické stránce? Teď jste absolvoval tři zápasy během čtyř dní za reprezentaci, následují 4 bitvy v devíti dnech v extralize...
"Cítím se malinko unavený. Ale tak příjemně unavený, protože jsem byl celou reprezentační přestávku v zápasovém tempu. Nemám zranění, takže tuto zkušenost a fakt, že jsem odehrál tři zápasy v rychlém tempu, můžu hodnotit jen pozitivně. Určitě mi to hodně dalo."

Ulehčuje Vám motivaci do dalších bojů fakt, že po základní části máte 2-týdenní pauzu?
"Samozřejmě. Do zbylých zápasů základní části dáme hodně, protože chceme být v tabulce první. Je pravda, že si musíme dát pozor, aby nás dvoutýdenní pauza nezaskočila. Pak proti nám nastoupí soupeř, který bude po vyhraném předkole v zápasovém tempu. Na druhou stranu my budeme mít dost času se pořádně připravit, ať už fyzicky nebo psychicky."

Před reprepauzou jste měli solidní sérii jak herně tak výsledkově. Tu ale utnula Sparta. Byl to nepříjemný zápas v tom smyslu, že soupeř vás sice nepřehrál, ale také vás nenechal hrát vaší hru. Pomohlo, že po tomto zápase přišla přestávka na vyčištění hlav?
"Asi ano, ale chci říct, že my si z jedné porážky hlavu neděláme. Chceme předvádět super výkony, což se nám daří. Z jedné prohry tedy opravdu vědu neděláme. Navíc pokračujeme zápasem doma, kde nás to i díky výborným fanouškům baví, takže se těšíme."

Znojmo sice bojuje o play-off, ale je oslabené o Dopitu a Trvaje. Co od zápasu čekáte?
"Já osobně očekávám samozřejmě jedno a to vítězství, o tom nemá cenu diskutovat. Oni budou určitě bojovat, ale to my přece taky. Doma chceme vyhrát."

Děkuju za rozhovor a přeju hodně štěstí!


Extraligová bilance Tomáše Kůrky v sezóně 2007/08 v dresu HC MOUNTFIELD:

Zápasy   Góly   Asistence   Body   +/-   Tr. min.
48       17     11          28     +12   20