Banes Motor České Budějovice
15.02.2008, Miroslav Mayer

Můj vzor je můj táta, říká Roman Horák mladší

Č. B u d ě j o v i c e – V necelých sedmnácti letech patří mezi opory našeho juniorského týmu, pravidelně se zúčastňuje reprezentačních akcí mládežnických reprezentací, hokejovými odborníky je považován za jeden z největších talentů našeho hokeje, hokej je pro něj hlavně zábava a radost a snaží se zůstat při zemi a moc nevnímat všechny vlivy kolem sebe. Studuje Gymnázium olympijských nadějí, přemýšlí o další kariéře a chce být nejlepším hokejistou. To všechno je http://www.hokejcb.cz/hrac.asp?id=424 ml.

V kolika letech jste obul poprvé brusle a zkusil jste hrát hokej?
Poprvé jsem stál na bruslích někdy ve třech letech na rybnících, bylo to s rodiči. Postupně jsem se, samozřejmě přes tátu, dostal i na zimák a začal jsem hrát, to bylo tak ve čtyřech letech.

Hrál jste vždycky v útoku, nebo jste to zkoušel i na jiném místě?
Myslím, že to vyplynulo z toho, že táta hrál středního útočníka já ho hraji také. Dneska je to tak, že když mi v národním mužstvu řeknou, že budu hrát levé křídlo, tak budu hrát levé křídlo.

Stále se zmiňujeme o vašem otci, bývalém vynikajícím hokejistovi Romanu Horákovi. Je výhoda mít otce bývalého skvělého hokejistu?
Táta se mi stále snaží radit. Myslím si, že je to ohromná výhoda oproti klukům, kterým toho tátové o hokeji tolik říct nemůžou. Navíc se s ním radím i o jiných věcech, poslechnu si jeho názor a je pro mě můj největší hokejový vzor.

Poslední dobou máme v Českých Budějovicích zvláštní jev, že se výrazně prosazují děti bývalých skvělých hokejistů. Co tomu říkáte a nesetkal jste se v souvislosti s tím i s nějakou zlou narážkou?
Je vidět, že nám ti otcové asi něco dali, prostě nějaká ta dědičnost tam bude a teď se to tady asi zrovna sešlo ve více případech. S nějakými narážkami na mé jméno jsem se setkal, ale snažím se to nevnímat. Od kluků se to nestává, jsme tady dobrá parta.

Luboš Rob mladší vás označil jako jeden ze svých vzorů. Co tomu říkáte, že už si vás někdo vybral za vzor?
Vím o tom, že mě takhle označil a jsem rád, ale ještě jsem na začátku cesty a nic jsem ještě nedokázal, ale myslím, že jeho hlavní vzor je určitě jeho táta.

Někteří odborníci vás v médiích označují za velký talent našeho hokeje. Jak takovéto označení vnímáte?
Určitě je to fajn. Na druhou stranu, když vás někdo chválí až moc, pak máte sklony říkat si, že nemáte kam dál, když jste nejlepší a to je špatně. Určitě to povzbudí, ale nesmíte si to vzít moc do hlavy.

Co vaše reprezentační kariéra v mládežnických výběrech ČR?
Nejdříve jsem hrál za výběr “16“ a teď hraji za výběr “18“. Určitě je to pro mě ohromná zkušenost zahrát si mezinárodní hokej a ještě z o rok staršími hráči. Musím říci, že ten hokej je o něčem jiném. Když vidíte ty ruský, švédský kluky, jak mají výborné bruslení a v celém mužstvo nenajdete jediného kluka, kterému by něco scházelo, tak vás to motivuje.

Teď jste byl na poslední reprezentační akci ve Finsku. Jak byste ji zhodnotil?
Nepovedla se nám poslední třetina posledního zápasu s Ruskem, jinak si myslím, že třetí místo na takovémto turnaji, kde se měříte s nejlepšími celky, že je to docela dobré.

Jak vidíte svoje postavení v mužstvu vzhledem k MS v Polsku a jak je na tom náš tým?
Samozřejmě nevím, jestli budu nominován. Budou snad nějaké posily ze zámoří. Jinak trenér Sýkora označil toto mužstvo, co bylo na poslední akci, jako skoro kompletní, co by mělo na MS jet. Jinak je škoda, že hrajeme skupinu B, když dokážeme porazit Finsko i Švédsko. V Polsku to bude velice těžké, na mužstvo bude vytvářen veliký tlak.

S kým se vám hraje nejlépe, s kým si hokejově nejvíce rozumíte?
Nejlépe se mi hraje s Robinem Soudkem. Hrajeme spolu už skoro tři roky, víme o sobě, co ten druhý udělá a ani to nevnímáme.

Vím, že jste trénoval i s extraligovým mužstvem mužů. Jaké to bylo a co hráči, jak vás přijali?
Byl jsem s nimi na tréninku čtyřikrát. Je to zase skok jinam. Všechno je rychlejší a přesnější. Tam se už moc chyby nedělají a je to úplně něco jiného než juniorský hokej. Myslím si, že je tady dobrá parta kluků a všichni mi říkali, abych jim tykal, takže to snad bylo dobře.

Co byste chtěl v hokeji dosáhnout? Co je přímo váš největší hokejový sen?
Určitě každý kluk by chtěl hrát NHL. Tam je to určitě dlouhá cesta, která má strašně moc nástrah a záleží na mnoha okolnostech. Pokud bych hrál tady extraligu, tak určitě nebudu nijak naštvanej. Pokud mám říci přímo svůj sen, tak to je vyhrát Stanley cup, vyhrát i bodování v NHL, olympijské hry, prostě být nejlepší.

Roman Horák

Narozen: 21. května 1991
Post: střední útočník
Výška: 180 cm
Váha: 70 kg
Hůl: L

Statistiky

Sezóna   Klub                                  Z  G  A  B  TM  +/-
2004-05  HC České Budějovice - dor. (E)        2  0  0  0   0   -1
         HC České Budějovice - 9.tř.           3  2  4  6   2    -
         HC České Budějovice - 8.tř.          29 36 33 69   8    -
2005-06  HC České Budějovice - dor. (E)       34  5  3  8  10   -2    
         HC České Budějovice - dor. (E, p-o)   3  0  0  0   4    1
         HC České Budějovice - 9.tř.           9  7  6 13   2    -
2006-07  HC České Budějovice - dor. (E)       24 22 16 38  38   15
         HC České Budějovice - jun. (E)       16  1  4  5   6   -1
         HC České Budějovice - dor. (E, p-o)   2  1  0  1   4   -1
         HC České Budějovice - jun. (E, p-o)   1  0  0  0   0   -2
2007-08  HC České Budějovice - dor. (E)        2  3  2  5   0    0
         HC České Budějovice - jun. (E)       32 16 11 27  12    9

Reprezentace:
2006/07  Reprezentace ČR - 16                  9  6  5 11   2    -
         Reprezentace ČR - 17                  3  0  1  1   2    -
2007/08  Reprezentace ČR - 18                  7  2  3  5   2    -

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....