Banes Motor České Budějovice
17.02.2008, Roman Šperňák

Domácí derniéra základní části: Jak dopadne na jihu Litvínov

Č. B u d ě j o v i c e – Dlouhý seriál jménem základní část hokejové extraligy se pomalu blíží ke svému konci. V neděli nabídne divákům na jednotlivých zimních stadionech svůj předposlední díl. V českobudějovické Budvar aréně se základní část představí v této sezoně naposledy. O zábavu přítomných diváků se postarají dva hlavní aktéři – HC MOUNTFIELD a Litvínov. Startuje se na neděli netradičně od 17.30 hodin.

CESTA Z TŘINCE BYLA VESELEJŠÍ

Proč? Protože hokejisté HC MOUNTFIELD předvedli dobrý výkon a připsali si na své konto zasloužené a důležité tři body. Důležité proto, že tím přerušili nemilou sérii dvou porážek na vlastním ledě a ukázali, že jejich výkonnost neklesá. „Tak příjemná cesta domů rozhodně nebyla, ale můžu říct, že byla veselejší,“ pousmál se asistent trenéra českobudějovického týmu Milan Černý. Jihočeši se ze severovýchodu Moravy mohli vracet s pocitem dobře odvedené práce. „Uhráli jsme přesně to, co jsme potřebovali a co jsme chtěli,“ mínil Černý.

Výkony v Třinci a posledním domácím utkání se Znojmem se nedají téměř porovnávat. V čem byl největší rozdíl? „Trochu jsme si asi uvědomili, že hazardujeme. Ne, že by se tady někdo na něco vykašlal, ale v podvědomí hráčů to trochu bylo. Kdybychom proti Znojmu hráli stejně, jako včera v Třinci, tak jsme vyhráli taky. Je fajn, že ti kluci v pravý moment zase zabrali a podali dobrý výkon, který už je určitě na úrovni play-off,“ zamyslel se asistent trenéra.

Třinec Jihočeši porazili už potřetí v sezoně. Vždy to bylo celkem po přesvědčivém výkonu a zbytečných nervů. O výsledek se s Oceláři musel výběr Josefa Jandače strachovat až včera. Je Třinec soupeř, který hráčům HC MOUNTFIELD sedí? „Podle výsledků se dá říct, že asi ano. Podle výsledků to tak může vypadat, ale včera to byla zápas velice těžkej a rozhodně ne jednoznačnej. Vždyť na 4:2 z našeho pohledná jsme dali gól až v power-play,“ uvedl Černý.

BUDE LITVÍNOV POSLEDNÍ KROK?

Českobudějovičtí hokejisté dál bojují o první místo v extraligové tabulce po základní části. Ačkoliv se před několika koly zdálo, že ho mají v kapse. Situace se zkomplikovala a jistého nemají ani dvě kola před koncem. K definitivě pozice lídra a případné Ligy mistrů v příštím roce potřebují získat jeden jediný bod. Povede se jim to už s Litvínovem, který stále bojuje o pozici mezi nejlepší šesticí soutěže?

„Přijede mužstvo, které je rozhodně srovnatelné s tím, které proti nám nastoupilo v Třinci,“ je přesvědčen Černý. „Litvínov je na tom ještě o něco lepé, takže bude hrát zřejmě ve větším klidu.“ Jak na takového soupeře? Zřejmě navázat na poslední výkon v třinecké Werk aréně, chtělo by se říct z laického pohledu. Co si z toho zápasu mají podle asistenta hráči vzít? „Já myslím, že to utkání bude úplně jiný. Soupeři se srovnávat dají, ale styl, jakým budou hrát obě mužstva docela těžko. Něco bychom si však z posledního utkání vzít mohli,“ řekl. „Mám na mysli tu koncentraci a nasazení. To určitě přenést musíme.“

Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší. Jihočeši potřebují získat ze zápasu alespoň bod. Nemůže je povinnost bodovat trochu svazovat? „V Třinci nás to mohlo svazovat víc, v tu dobu jsme potřebovali získat čtyři,“ doplnil Černý. „Nemyslím si, že by hráče taková věc svazovala. Spíš doufám, že nás to povede k větší zodpovědnosti a k většímu nasazení.“

Zápasy s Litvínovem mají Jihočeši v této sezoně hodně vyrovnané. Ze tří duelů dvakrát vyhráli a jednou prohráli, ale nikdy to nebyla utkání jednoznačná od začátku až do konce. „Jednou nás načapali, to je fakt,“ zapátral v paměti Černý. „Ale znovu musím zopakovat, že nás nečeká nic lehkého. Litvínov sbírá poctivě body doma i venku a nebude to nic snadného.“ Prim hrají v této sezoně Reichel s Lukešem, kteří se drží na špičce kanadského bodování klubu. František Lukeš je dokonce třetí mezi hráči celé extraligy. „Není to však jen o těhle dvou hráčích,“ míní Černý. „Litvínov má i další dobré hokejisty, na které nesmíme zapomínat.“ Zmínil třeba dalšího útočníka elitní litvínovské formace Janského.

Jenže HC MOUNTFIELD se v celé sezoně nespoléhal jen na jednu lajnu, ale na čtyři vyrovnané, která každá může nějakým způsobem rozhodnout. Nejinak tomu bude i v dnešním duelu. Vyztužit českobudějovické řady by opět mohl i Milan Mikulík , který se zúčastnil sobotního tréninku. „Uvidíme,“ pousmál se na závěr Milan Černý.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....