Banes Motor České Budějovice
17.02.2008, David Lukeš

První místo je skvělé, ale teď nás čeká nová soutěž, zní z kabiny

Č. B u d ě j o v i c e - Spokojenost, ale ne euforie. Radost, ale zároveň připravenost. Takové panovaly pocity v budějovické kabině po výhře nad Litvínovem, která přisoudila MOUNTFIELDU titul krále základní části. Hráči si této mety cení, ale nehodlají ji přecenit. "Je to úspěch, kterého si vážíme. Ale teď nás čeká nová soutěž, na kterou se musíme zkoncentrovat," dají se popsat shodně pocity všech hrdinů zápasu s HC Litvínov - neprůstřelného Jana Chábery, neomylného střelce Viktora Hübla a šikovného nahravače Tomáše Kůrky.

Věděl jsem, že Kubinčák bude střílet mezi nohy, byl si jistý Chábera.

Je sice dvojkou MOUNTFIELDU, ale jeho statistiky mu můžou závidět všichni brankáři v extralize. V rovné polovině z osmi odchytaných zápasů udržel nulu, procento úspěšnosti drží na parádních 95,56 procentech, průměr branek na zápas 1,35 je ojedinělý. Jen nízký počet odchytaných minut způsobuje, že Jana Cháberu média moc v brankářských tabulkách nezmiňují. I v zápase s Litvínovem svůj tým podržel, i když od druhé třetiny měl práce minimum. Nejvíce se zapotil při několika pokusech Litvínovských v první třetině. Zřejmě zlomový moment přišel v 17. minutě, kdy po faulu na Kubinčáka jel sám poškozený trestné střílení. Zakončení ale zřejmě podcenil, bez pohybu ramen zkoušel střelu mezi Cháberovy betony, kterou budějovický gólman vyrazil. "Jednou mi takhle dal gól v Litvínově, takže jsem předem věděl jak zakončí," potvrdil Jan Chábera, kdo byl v kritickém okamžiku více připravený. Od této chvíle existovalo na ledě prakticky jen jedno mužstvo.

Co rozhodlo, že v brance budete stát v posledních zápasech Vy?
Roman udělal poslední zápas nešťastný pohyb hlavou a natáhl si krk. Trochu ho to limitovalo, takže trenér rozhodl, že chytat budu já.

Dnešním vítězstvím jste si vybojovali první místo po základní části. Jak moc si ho ceníte?
To první místo je hezké v tom smyslu, že nám zaručuje účast v Lize mistrů. Ale z pohledu play-off neznamená vůbec nic. Můžeme skončit první, narazit na osmého a vypadnout.

Jak velkou motivací byla právě účast v Lize mistrů?
Samozřejmě to lákavé bylo. Je tam zajímavý finanční bonus.

Jak moc se na ní těšíte?
Bude to zajímavé a takové zpestření. Něco úplně jiného než na co jsme zvyklí. Bude se to lišit stylem hokeje, protože se budou účastnit celky z různých zemí.

V čem tkví ten úspěch, že jste vyhráli základní část?
Máme útočně laděné mužstvo, je v něm spousta dobrých bruslařů. Většinu soupeřů udoláme tím, jak kluci bruslí. A samozřejmě se občas vyhraje i díky tomu, že zachytají gólmani. (směje se)

A kde lze hledat základy Vaší výborné úspěšnosti? 4 nuly z 8 zápasů (včetně ČB-Vary 0:1 po s. n., pozn. aut.), 95 procent úspěšnosti zásahů...
Kluci přede mnou hrajou výborně, soupeře většinou do moc šancí nepouští. Litvínov dneska měl dvě, tři šance, které se mi povedlo chytit a bylo to.

Vítězství v základní části je poměrně suverénní, kdy vám bylo v sezóně nejhůř?
Nejspíš na konci prosince, kdy jsme měli několik zápasů, které jsme prohráli v posledních minutách a ztratili pár bodů. Ale určitě tam nebylo období, kdy bychom byli v krizi vyloženě na dně. I to nám pomohlo.

Dnes si Vaši spoluhráči dovolili několik kousků, po nichž byla Vaše branka v ohrožení.
Tak to je vždycky. Kluci mi pak říkají, že tu nulu si musím zasloužit. Oni si dovolí a já to pak musím pochytat. (směje se) Ale když budu vážný, tak kdy jindy by si nějaké ty parádičky měli dovolit. Za stavu 0:0 to nejde a když je zápas rozhodnutý, tak proč ne. Od druhé třetiny jsme Litvínov poměrně výrazně přehrávali, takže kluci si mohli i víc dovolit.

Pomohl vám ve výkonu zápas na Kladně, kde Slavia poměrně výrazně prohrávala?
Já osobně za sebe můžu říci, že jsem průběžné výsledky vůbec nesledoval, takže ani nevím, jak Slavia hrála.

Důležitým momentem byla neproměněná penalta Vojtěcha Kubinčáka. Čekal jste, co udělá?
On mi takhle dal jednou gól v Litvínově, kdy mi trefil mezeru mezi nohama. Takže ještě než vyrazil už jsem věděl, že bude střílet mezi nohy.


S klukama se v Litvínově vždycky domluvím, vtipkoval Viktor Hübl

V sezóně ho potkala plodná období, ale nevyhly se mu ani chudé časy. Přesto je jeden tým, proti němuž Viktor Hübl pořádá doslova gólové žně. Je jím dnešní soupeř a zároveň Hüblův mateřský klub, HC Litvínov. Lví podíl na jeho dnešních dvou zásazích má parťák z Litvínova Tomáš Kůrka, přesto Viktor Hübl geny kanonýra nezapřel. První výbornou přihrávku zakončil nekompromisně do horního růžku, v druhém případě osvědčil dobrý postřeh, když se kotouč na jeho hůl odrazil rychle a bylo třeba jí nastavit tak, aby se černá guma mohla do odkryté branky alespoň dokutálet. Po utkání v uvolněné atmosféře byl čas na vtipkování. "Já se vždycky s klukama z Litvínova domluvím, ať mi to tam pouští," žertoval nejlepší kanonýr Jihočechů v této sezóně Viktor Hübl.

Proti Litvínovu se Vám letos nebývale daří. Jednou hattrick, včetně dneška už celkově šest gólů ve čtyřech zápasech. Čím to?
Já se vždycky s klukama domluvím když jsem doma, ať mi to tam pouští. (směje se) Po pravdě v tom není žádný fígl, je to i o štěstí.

Dnes jste potvrdili první místo po základní části...
Je to dobré v tom, že budeme začínat play-off doma. My ale musíme tu úspěšnou základní část hodit za hlavu a teď se soustředit jen na vyřazovací část.

Kolik na tom úspěchu činilo lákadlo účasti v Lize mistrů?
Je to zase něco nového, vyzkoušet si zápasy s týmy z jiných evropských soutěží. Motivace to byla určitě velká.

Díky čemu jste nakonec na celkové první místo dosáhli?
Máme vyrovnaný tým. Všechny čtyři lajny vždycky šlapou, rozhodnout může kterákoli.

Dnes jste předvedli úplně jiný výkon než proti Znojmu. Na celém týmu byla vidět velká chuť hrát...
Chuť do hry máme pokaždé, akorát někdy to prostě nejde. Dneska jsme dali první branku my a od toho se ta následná pohoda odvíjela.

Litvínov dnes srazili dva jeho odchovanci. Co říkáte na tento fakt?
Ano, Tomáš Kůrka mi nahrával na oba góly. Nejprve mě litvínovská obrana nechala samotného před brankou, Tomáš mě perfektně našel a já zakončil. Ve druhém případě jsme předvedli dobrou práci všichni tři i s Lukášem Květoněm. Po sérii přihrávek se ke mně puk odrazil a stačilo mi ho jen dorazit.

Nebyli jste trochu nervózní z toho, že jste měli tlak, ale Fraňkovi to tam ne a ne padnout?
Po dvou nepodařených zápasech jsme museli zlepšit hru, tlačit se víc do střelby. Jak už jsem řekl, hodně nám pomohl úvodní gól.

Nakonec tedy dnes přišla výhra a oslavy s diváky. Co jste říkal atmosféře?
Určitě paráda. Vyhráli jsme základní část, je to příjemné. Ale teď je třeba to hodit za hlavu a soustředit se, abychom slavili znovu, za měsíc.


Chtěli jsme odčinit Spartu a Znojmo, což se povedlo, těší Tomáše Kůrku

Vychází mu celá sezóna od začátku. Přesto čím víc se hokejový ročník blíží ke svému konci, zrají výkony Tomáše Kůrky jako víno v sudech. Na výhrách v Třinci a nad Litvínovem, které v podstatě zajistily MOUNTFIELDU konečné první místo v základní části, má křídelník normálně Šimánkova a dnes pro změnu Hüblova útoku lví podíl. V Třinci namazal na obě branky Lukáši Květoňovi, aby pak vstřelil tu třetí, jež byla v konečném účtování vítězná. Dnes zařídil svými asistencemi brankové radosti pro Viktora Hübla. Zlepšený výkon před vlastními diváky si pochvaloval. "Nastoupili jsme od první minuty s úmyslem bodovat a dokázat tak divákům, že jsme hokej hrát nezapomněli," cenil si Tomáš Kůrka.

Dnes jste předvedli úplně jiný hokej než proti Znojmu...
Určitě. Nastoupili jsme od první minuty naplno s cílem bodovat. Chtěli jsme odčinit dva předchozí špatné domácí zápasy a divákům ukázat, že jsme nezapomněli hrát.

V Třinci jste řádili s Lukášem Květoněm, dnes jste zápas brankově režíroval spolu s Viktorem Hüblem...
Já si s oběma dovedu vyhovět. Oba jsou to šikovní hráči, dobří na puku.

Jak příjemné je pro hráče, který přišel do kabiny až těsně před sezónou, být součástí nejúspěšnějšího celku dlouhodobé části nejvyšší soutěže?
Já jsem samozřejmě rád. Je to v mé hráčské kariéře poprvé, co jsem něco vyhrál, byť je to jen základní část. Budu moc rád, když se nám povede vyhrát i to další pokračování. Bude to úplně jiná soutěž a my do toho musíme nastoupit s tím, že začínáme opět od nuly.

Co jste říkal atmosféře po zápase?
Tak to je nádhera, skvělý, nezapomenutelný.

Je v "předvečer" play-off soupeř, kterého byste nechtěli?
Vyloženě nepříjemný je svým pojetím pro nás Liberec. Ale my si těžko můžeme vybírat, musíme k tomu přistoupit profesionálně a poradit si se soupeřem, který na nás vyjde. Osobně bych si nepřál asi Spartu, která má velmi zkušené mužstvo, které je v play-off silné a nepříjemné.

Zpátky k dnešnímu zápasu. Poprvé jste Viktora Hübla našel cílenou přihrávkou, ve druhém případě se k němu odrazil puk po Vaší střele. Tušil jste ho před brankou?
Poprvé to byla nahrávka, Viktora jsem před brankou viděl a puk mu posílal. U druhého gólu to byla v podstatě situace dva na dva, já střílel a on naštěstí pohotově dorazil.

Budete se s ním špičkovat například o zaplacenou svačinu za to, že jste mu připravil dva góly?
Nevím. (směje se) Spíš je to otázka pro pokladníka (Petr Sailer, pozn. aut.), jestli nás oba nějak zkasíruje. Já se v těch taxách moc nevyznám.

Před dnešním zápasem se objevovaly "zaručené" zprávy o tom, že s Litvínovem se nějak na dělbě bodů domluvíte. Všem pochybovačům jste odpověděli suverénním výkonem. Jak moc Vás ale takovéto spekulace dokážou vytočit a motivují k lepšímu výkonu?
My tohle neřešíme. Samozřejmě je blbý, když se šíří takové řeči. My do každého utkání vstupujeme stoprocentně. Jestli nám to například teď dvakrát po sobě doma nevyšlo, to se stává. Každý tým má své výkyvy a teď to postihlo nás. Dnešní výkon byl asi nejlepší odpovědí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....