Banes Motor České Budějovice
25.02.2008, Tomáš Zetek

HC MOUNTFIELD odstartoval přípravu na vyřazovací část

Č. B u d ě j o v i c e - Poslední volno mají za sebou. Hokejisté HC MOUNTFIELD si na tři dny oddechli a nyní už na ně čeká jen play off. Další pauza by znamenala rychlý postup do dalšího kola anebo konec sezony. O druhé variantě není radno se na jihu Čech zmiňovat. „Chceme navázat na naše výkony ze základní části. Pak můžeme myslet na titul,“ zní z kabiny. Ta si ale musí na svého čtvrtfinálového soupeře minimálně do středy počkat.

Led byl připraven a trenéři čekali, ale hráči nepřišli

Dvaapadesáté kolo základní části proti sobě postavilo mužstva, která již měla jistá umístění v tabulce. Domácí Karlovy Vary si už v předchozím kole zajistili čtvrtou příčku, hostující HC MOUNTFIELD se stal po výhře nad Litvínovem jistým vítězem první části sezony. Jihočeši na ledě soupeře uspěli a zakončili základní část vítězně. Za odměnu dostali třídenní volno. „Hned v pátek a potom celý víkend jsme na kluky čekali na zimáku, ale oni nepřišli,“ vtipkuje asistent trenéra českobudějovických hokejistů Milan Černý.

„Je konec základní části a hrajeme až 5. března. Kdy jindy dát tedy hráčům volno před klíčovou fází sezony?“ položil si otázku Černý. Odpověď je nasnadě. Hráči potřebují před play off odechnout. „Tak dlouhé volno nebylo ani o Vánocích,“ podotýká asistent trenéra Jandače. „V neděli byl nepovinný trénink, takže někdo měl volno dva dny, někdo tři.“

První tréninkový den po třídenním volnu vrátil hráče do rytmu

Hokejisté se v pondělí dopoledne sešli v plném počtu. Trénink sledoval v civilu pouze Štěpán Hřebejk. Po zahřívacím kolečku přišla ještě druhá fáze v podvečerních hodinách. „První trénink byl na protažení a večer už jsme trochu přidali,“ vrací se k pondělnímu programu Černý. „Kluci se do toho zase musí dostat, protože tři dny volna v rozjeté sezoně není málo. Okamžitě musí naběhnout zpět do režimu, zvyknout si na koordinaci na ledě,“ vysvětluje čtyřiačtyřicetiletý kouč. „Tohle všechno byla ale otázka prvních patnácti minut. Potom už jsme v podstatě makali naplno.“

Hokejisty HC MOUNTFIELD čeká devět dní, které je mají připravit na nejdůležitější fázi sezony. „Ještě to není definitivní, ale možná sehrajeme jeden přátelský zápas. Soupeřem by mělo být mužstvo z extraligy, ale ještě není vyřešeno, zda se vůbec to přátelské utkání bude konat,“ tvrdí Milan Černý.

Soupeřem HC MOUNTFIELD bude mužstvo z předkola

Po premiérové zkušenosti s předkolem play off z loňského extraligového ročníku je opět na pořadu dne důležitá otázka. Je lepší vstupovat do čtvrtfinále se skoro dvoutýdenním zápasovým volnem v zádech anebo více pomůže vydřený postup z předkola? „Na to je vždy dvojí pohled a různé názory. Žádné mužstvo z těch, které hrají předkolo, by s námi asi neměnilo. To samé platí o týmech, které jsou postaveny v šestce. Ani ty by se nechtěly vzdát své pozice a hrát zbytečně čtyři nebo pět těžkých utkání,“ myslí si Černý. „Někomu pomůže odpočinek, někomu náročné zápasy. Vše se pozná až ve čtvrtfinále,“ dodává.

HC MOUNTFIELD se utká s jedním z trojice Kladno, Plzeň, Znojmo. „Byl bych kaskadér, kdybych tipoval. Nedá se říci, že by byl v předkole jasný favorit, který určitě postoupí,“ tvrdí rázně Černý. A který soupeř by Jihočechům nejlépe seděl? „Každý má trochu jiný názor. Můj je ten, že naší hře úplně nesvědčí velké hřiště jako mají třeba v Plzni. Ale Kladno zase hraje ve druhé půlce sezony v obrovském laufu,“ zapřemýšlí nahlas asistent českobudějovického kouče. „Není si z čeho vybírat. Ani kluci ani my trenéři nad tím nepřemýšlíme, protože to stejně nijak neovlivníme. A pokud chceme dosáhnout úspěchu musíme porazit každého, kdo nám přijde do cesty.“

Jediný celek z předkola, s nímž se HC MOUNTFIELD nemůže ve čtvrtfinále střetnout, je Třince. Ten se totiž umístil na sedmé příčce, a tak by v případě postupu narazil na pražskou Slavii. Pro Jihočechy na první pohled bezesporu výhoda vzhledem k velké vzdálenosti Českých Budějovic od Třince. „Cestování vezme čert, ale s Třincem jsme měli dobrou bilanci,“ vyvrací domněnku Černý. „Cesta je to poslední, podle čeho bychom si vybírali, kdybychom mohli. To ale nemůžeme a ani nechceme,“ pousměje se kouč.

V trénincích vše jako v základní části

Kdo čekal od trenérského dua Jandač – Černý, že v posledních dnech před startem vyřazovací části naordinují svým ovečkám speciální tréninkové jednotky, mýlil se. „Budeme trénovat všechno stejně jako doteď. Máme tu výhodu, že můžeme navázat na práci, kterou jsme praktikovali po celou dobu základní části,“ pochvaluje si druhý ze jmenovaných trenérů. „Když se nám povede navázat a třeba i něco zdokonalit, máme velkou šanci uspět,“ dobře ví Černý.

V play off jsou ale přeci jen odlišné zákonitosti než v základní části. Rozhodují maličkosti. Hlavně hry v nestandardním počtu hráčů na ledě. „Určitě na přesilovky při tréninku přijde řeč, ale že bychom věnovali trénink jenom jim, to zase ne,“ ubezpečuje bývalý kouč českobudějovické juniorky.

Tou největší změnou oproti “běžným“ utkáním je ale fakt, že v případě remízového stavu po šedesáti minutách se nehraje pouze o bonusový bod. Rozhodovat mohou třeba až samostatné nájezdy. „Nájezdy do přípravy zařadíme. V tréninku ale vypadá penalta trochu jinak, než když je v ochozech šest tisíc lidí a proti hráči nestojí gólman, s nímž je v každodenním kontaktu,“ vysvětluje Milan Černý. „Naší výhodou je to, že máme dva brankáře, kteří nájezdy umí chytat a mají před střelci soupeře přirozený respekt.“ To vše tvrdí asistent kouče s dodatkem a přáním, aby k nájezdům nedocházelo a Jihočeši raději rozhodovali utkání už v normální hrací době. To samé si přejí asi všichni fanoušci HC MOUNTFIELD.


Jízdní řád HC MOUNTFIELD ve čtvrtfinále play off

1. zápas – středa 5.3.2008: HC MOUNTFIELD – Kladno / Plzeň / Znojmo

2. zápas – čtvrtek 6.3.2008: HC MOUNTFIELD – Kladno / Plzeň / Znojmo

3. zápas – neděle 9.3.2008: Kladno / Plzeň / Znojmo – HC MOUNTFIELD

4. zápas – pondělí 10.3.2008: Kladno / Plzeň / Znojmo – HC MOUNTFIELD

Případný 5. zápas – středa 12.3.2008: HC MOUNTFIELD – Kladno / Plzeň / Znojmo

Případný 6. zápas – pátek 14.3.2008: Kladno / Plzeň / Znojmo – HC MOUNTFIELD

Případný 7. zápas – neděle 16.3.2008: HC MOUNTFIELD – Kladno / Plzeň / Znojmo


Čtvrtfinálový soupeř HC MOUNTFIELD

HC GEUS OKNA KLADNO
Kladno vyřadí Plzeň a Třinec přehraje Znojmo.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
Plzeň přejde přes Kladno a Třinec vyřadí Znojmo.

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
Znojmo vyřadí Třinec(nezáleží na výsledku série mezi Plzní a Kladnem).


Stav sérií předkola play off

HC Oceláři Třinec – HC Znojemští Orli 2:0 (4:1, 5:2)

HC Geus Okna Kladno – HC Lasselsberger Plzeň 2:0 (4:3, 5:2)

Předkolo play off se hraje na tři vítězná utkání systémem dvou duelů na půdě lépe postaveného celku po základní části (Třinec, Kladno) a poté zápasu na ledě hůře postaveného mužstva (Znojmo, Plzeň). Případný čtvrtý duel opět na ledě horšího týmu a rozhodující pátá bitva se stěhuje zpět na půdu celku, v jehož domovině se série rozběhla.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....