Banes Motor České Budějovice
26.02.2008, Tomáš Zetek

Startuje play off juniorské extraligy - Jihočeši proti Karlovým Varům

Č. B u d ě j o v i c e – Čtyřicet šest utkání mají za sebou. Umístili se ve středu tabulky. Teď je čeká tuhý boj o postup do další části vyřazovací soutěže. Play off juniorské extraligy začíná a českobudějovičtí mladíci vedeni trenérskou trojicí Milan Stárek – Milan Kupka – Jiří Šrámek se zblízka podívají do očí Karlovým Varům, třetímu celku konečné tabulky.

Po nevalném vstupu do soutěže, kdy se z tradičního aspiranta o postup do vyřazovacích bojů stalo mužstvo, které by snad mělo mít i problémy se záchranou, přišel obrat. Z patnácti duelů vyhráli Jihočeši pouze tři a atmosféra nebyla dobrá. Ale pak... Venku Třinec, pak doma Olomouc s Opavou a zase venku Třebíč a Jihlava. Všechno za plný počet bodů. A najednou to šlo. „Ze začátku to nevypadalo, že bychom měli hrát nahoře, ale možná to bylo jen zdání,“ přemýšlí nahlas kouč juniorky Milan Stárek.

„My jsme nijak hru nezměnili. Klíčové bylo, že se začalo dařit gólmanu Klestilovi. Tomu ohromně pomohli tréninky s muži a teď je to naše jednoznačná opora,“ vyzdvihuje jediného muže ze své sestavy Stárek. „Díky němu se můžeme soustředit na svou doménu, kterou je útočná hra. To nám svědčí, protože většina našich hráčů je útočně laděna. To vše se dalo dohromady a začali jsme tím pádem dělat body na správných místech,“ vysvětluje obrat k lepšímu českobudějovický lodivod.

Po inkriminovaném zlomu už nepřišla žádná větší krize. Nikdy Jihočeši neprohráli více jak dvě utkání v řadě. Naopak se jim povedla i další vítězná šňůra na začátku nového roku. „I když hrajeme na tři pětky, tak se nám daří přehrávat fyzicky některá mužstva,“ nachází další důvod zlepšené formy trenér. Botou, která jej však tlačí, je koncovka. A to dlouhodobě. Českobudějovičtí patří se sto dvaceti osmi vstřelenými brankami k nejhůře střílejícím mužstvům juniorské extraligy. „Všichni o tom víme, že to je problém, ale kdybych věděl, jak se to má řešit, tak si na tom založím živobytí. Jenže to je problém kompletně celého českého hokeje,“ povzdechne si Stárek. „Trénujeme koncovku více, než by se v juniorech mělo. O secvičené akce není problém, to se kluci naučí během dvou tréninků. Problém je v tom, že už nerozhodují setiny sekundy, ale opravdu centimetry. Když hráč propásne ideální moment, tak už se pak těžko něco vymýšlí,“ pokrčí rameny kouč.

Vše, co do teď českobudějovičtí mladíci dokázali v této sezoně, je zapomenuto. Je tady play off, vrchol sezony. Každý chce ukázat, na co má. „Krom klubové prestiže je ve hře i reprezentace. Na zápasy se mohou dívat lidé, kteří pak rozhodují, co bude s hráči v budoucnu,“ tvrdí Stárek.

„Play off je založeno na tom, jak zachytá gólman,“ má jasno Stárek. Ten českobudějovický, Tomáš Klestil bude svému mužstvu oporou. Má zkušenosti už i s extraligou mužů, když kryl při utkání v Třinci záda Janu Cháberovi při zranění Turka.

Jihočeši začínají sérii hranou na dvě vítězná utkání zápasem doma. Poté se souboj přesune do Karlových Varů. Případný třetí klíčový duel bude vidět opět stadion Energie. „První zápas to je klíč k úspěchu, protože pak bychom jeli do Varů pod větším tlakem,“ dobře ví Milan Stárek. „A navíc se nám tam nehraje dobře. Ani to není tím, že bychom tam neuhráli dobré výsledky, ale třeba na Slavii se nám hraje daleko lépe.“ Osmifinálová série Českých Budějovic s Karlovými Vary začíná už v úterý v Budvar Aréně.

Program HC České Budějovice v osmifinále play off

1. zápas - úterý 26.2.2008: HC ČB - Karlovy Vary (17.30)

2. zápas - čtvrtek 28.2.2008: Karlovy Vary - HC ČB (17.30)

Případný 3. zápas - pátek 29.2.2008: Karlovy Vary - HC ČB (12.30)

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....