Banes Motor České Budějovice
12.01.2009, Roman Šperňák

Co přinese Jihočechům dlouhá cesta do Vítkovic?

Č. B u d ě j o v i c e – Po výprasku od Slavie míří hokejisté HC MOUNTFIELD k zápasu ven. Čekají na něj solidně hrající Vítkovice. V minulé sezoně to nebyl neporazitelný protivník. Jenže v současnosti Jihočeši tápou. Bude stát dlouhá cesta až na severovýchod republiky za to a získají svěřenci kouče Jana Tlačila konečně body, které tak nutně potřebují? To se dozvíte v úterý před osmou hodinou večerní. Duel začne v 17 hodin.

O soupeři – HC Vítkovice Steel

Na každého jednou dojde. Známe rčení nyní platí i pro hokejisty HC Vítkovice Steel. Tým začal sezonu excelentně. Dlouho se neohroženě držel na špici tabulky, porážel jednoho soupeře za druhým a pronásledovatelům unikal. Jenže to byl ještě říjen.

Střih. V současné době to jsou poněkud jiné Vítkovice. Tým se stále drží v popředí tabulky. Je pátý, ale už nepůsobí tak suverénním dojmem, jako těsně po příchody kouče Aloise Hadamczika. Nemá sice žádné velké série bez vítězství, ale získané body v současné době málokdy stoprocentně potvrzuje několikrát za sebou.

Může za to i rozsáhlá marodka, která Vítkovice provází vlastně v celé sezoně. Vždyť nebyl snad ani zápas, aby si mohl hlavní kouč lámat hlavu s tím, koho nechá sedět a koho postaví z důvodu toho, že jsou všichni zdraví a vznikl přetlak v sestavě. Počítejte sami. Varaďa, Treille, Svačina, Petrovický, Barinka, Trnka a Kuboš. Na marodce ostravského klubu je více než jedna velmi kvalitní pětka. Jen malá naděje svitla fanouškům Vítkovic. V pondělí začal trénovat centr Roman Šimíček a snad bude k duelu připraven.

Kromě marodky se mužstvo potýká i s problémy v koncovce. Nepřipomíná vám to někoho? "Přestože si dokážeme vytvářet šance, vázne jejich proměňování,“ přiznal pro hokej.cz asistent trenéra Kamil Konečný. I proto Vítkovice ztratily poslední zápas v Mladé Boleslavi. I proto předtím neuspěly v Kladně nebo předtím doma s Pardubicemi. Nyní chce tým zaváhání z ledu nováčka soutěže odčinit. „Budějovice procházejí těžkým obdobím porážek, ale nesmíme to v nejmenším podcenit," dodal Konečný.

Z tábora HC MOUNTFIELD

A už je to tu zase. V pátek 21. listopadu minulého roku se Jihočeši vítězstvím v Mladé Boleslavi zvedli ze dna extraligové tabulky a zdálo se, že půjdou směrem vzhůru. Nejvýš se však dostali na 12. příčku. Nyní jsou zpátky na dně. Zlepšená forma a tři vítězství v řadě Mladé Boleslavi a osm porážek v řadě na straně HC MOUNTFIELD usadily českobudějovický tým zase na 14. příčku, ze které se v současné situaci bude hodně těžko zvedat.

Poslední domácí debakl se Slavií Praha byl posledním hřebíčkem do v té době už téměř hotové jihočeské rakve. Fanoušci, kteří doufali v tříbodové vítězství a začátek vítězné šňůry, si budou muset ještě do úterý počkat. Těm, kteří žádné zlepšení nečekali, se jejich předpovědi jen potvrdily. Českobudějovičtí hráči předvedli tristní výkon. Propadli úplně ve všem a zcela po zásluze s rozjetou Slavií prohráli. Ta naopak ukázala, že v klíčových chvílích umí naladit formu.

Poměrně lehce se dá hledat, v čem všem se musí svěřenci trenéra Jana Tlačila zlepšit, aby ve vítkovické hale uspěli. Odpověď zní ve všem. „Hlavně nedělat ty chyby, co jsme dělali v minulých zápasech, kdy jsme si řekli, že budeme vycházet zezadu, ale stejně jsme tam ty chyby udělali. A byly to chyby fakt hrubé, tam už s tím brankáři nenadělají nic. Musíme se něčeho chytit a jít za tím,“ uvedl kapitán českobudějovického celku Ondřej Veselý. Tonoucím se háže záchranný kruh. Třeba jeden takový nějakým způsobem doletí až k HC MOUNTFIELD a dotáhne je k zázraku. Pod slovem zázrak, ať už si každý představí, uzná za vhodné.

Utkání HC Vítkovice Steel – HC MOUNTFIELD začne v úterý v 17 hodin a bude ho přenášet v přímém přenosu ČT4 Sport.

Pár zajímavostí

- Treille zraněn. Trochu pohov si mohou dát brankáři HC MOUNTFIELD. Francouzský útočník Yorick Treille, který se trefil ve dvou vzájemných zápasech tohoto ročníku je na marodce. Lepší střelec ve vzájemných duelech v této sezoně není.

- Poutník Ondřej. Z bývalého českobudějovického útočník a odchovance jindřichohradeckého hokeje Zdeňka Ondřeje se stává pořádný hokejový cestovatel. V tuzemské nejvyšší soutěži už nastoupí v dresu čtvrtého klubu. Po českobudějovickém mužstvu hrál ve Znojmě, v Pardubicích a nyní je ve Vítkovicích.

- Šňůry porážek Českobudějovický tým má v probíhajícím ročníku dvě pořádné šňůry porážek. Jedna trvala na podzim sedm zápasů a ta druhá je od konce prosince a tým si na šňůrku navlékl už osmý pomyslný korálek. To nejdelší série bez vítězství na vítkovické straně trvala tři zápasy. I proto je soubor Aloise Hadamczika tam, kde je.

Statistiky

41. kolo
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
13.
Umístění v tabulce
4.
40 / 11 - 4 - 4 - 21
99:121 / 45
Statistiky v sezoně
40/ 17 - 5 - 4 - 14
111:102/ 65
4:5sn Zlín (V)
2:4 Mladá Boleslav (D)
3:4 Karlovy Vary (V)
2:3 Liberec (V)
0:7 Slavia (D)
Aktuální série
1:2 Pardubice (D)
2:4 Kladno (V)
3:0 Sparta (D)
3:2p Třinec (V)
1:5 Ml. Boleslav (V)
Tomáš Kůrka
25 (14+11)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Jiří Burger
31 (16+15)
Tomáš Kůrka (14)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Burger (16)
Michal Hudec, Milan Toman (12)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jiří Burger, Róbert Petrovický (15)
Milan Toman
18 (6+12)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Petr Jurečka
11 (6+5)
René Vydarený, Vladimír Sičák (+6)
Ondřej Veselý (-12)
+/- bodování v sezoně
Pavel Trnka (+13)
Zdeněk Ondřej (-8)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....