Banes Motor České Budějovice
28.01.2009, Roman Šperňák

Jsem rád, že jsem šel zrovna do Budějovic, říká Marek Posmyk

Č. B u d ě j o v i c e - Není to pro něj v poslední době zrovna lehké. Ze dne na den musel obránce Marek Posmyk skončit v Mladé Boleslavi a stěhoval se na jih republiky. Opustil celkem jistou pozici v týmu nováčka a místo toho se bude muset prát o místo v obránci nabité sestavě HC MOUNTFIELD.
Jste na jihu Čech pár dní. Jak se cítíte zpět v českobudějovické kabině?
Jsem tady pár dní. Odehrál jsem zápas proti Plzni, i když to z mojí strany nebylo nijak valný. Tak to prostě je. Musím tady bojovat o sestavu, jako každý hráč a musím se připravovat od každého tréninku a na každý zápas. Až dostanu šanci, musím přesvědčit trenéra, abych tu šanci dostával pravidelně. Takhle to teda nějak asi je (úsmívá se)

Dá se říct, že jste vrátil do známého prostředí?
To určitě. Tady proběhlo akorát pár změn. Většina hráčů, co tady jsou, tady se mnou byla i před dvěma lety. Není to pro mě nic nového.

Vyměnil jste dva týmy, které bojují o záchranu. Vidíte v tom nějaký rozdíl?
Poslední dobou se i v Boleslavi docela dařilo, takže to nebylo špatné, ale v tuhle chvíli ta euforie zase trochu padá. Tady (odmlčí se)… Já vůbec nečekal, že by Budějovice měly být někde tam, kde teď jsou. Ty hráči, co tady jsou mají na víc.

Takže současné umístění českobudějovického celku v dolních patrech tabulky je pro vás překvapení?
To určitě. Jsou tady kvalitní hráči a já si nedokážu představit, že by tenhle tým měl hrát nějakou záchranu nebo tady dole. Je tady top materiál.

Před začátkem minulé sezony jste šel do Pardubic, které v základní části vyhořely…
To bylo asi něco podobného jako tady. Bylo tam x výborných hráčů, ale tým nešlapal. Mužstvo se v takových chvílích asi musí stmelit a hrát jeden za jednoho, táhnout za jeden provaz.

Takže angažmá v Plzni na konci minulé sezony pro vás bylo vysvobození?
Tam jsme uhráli pár bodů a pak jsem hráli předkolo play off s Kladnem. Tam se nám vůbec nedařilo. Měli jsme milion šancí, ale Kopřiva chytal fantasticky. Vůbec jsme se nedostali do brány a nedávali góly a to byla naše hlavní zkáza. Proto jsem vypadli.

Proč jste tam nezůstal?
Mě něco nabízeli, chtěli abych zůstal, ale zkrachovalo to na nějakých financích. Kluby se ani nemohly dohodnout na formě mého dalšího působení. Od toho se pak odvíjela ta Boleslav.

S čím jste pak šel do Mladé Boleslavi? U ní se přece předem čekalo, že bude hrát o záchranu stejně jako sezonu předtím Ústí nad Labem…
To se určitě přepokládalo. Jenže začátek sezony i přípravné zápasy ukazovaly, že to zase nemusí být tak špatné. Pak začala sezona a my začaly prohrávat. Myslím, že to nebylo špatný, ale chyběla nám koncovka. Prohrávali jsme třeba o gól nebo tak…

Bylo to tedy jen o zakončení?
Byla v tom i trochu nevyspělosti hráčů, kteří tam povětšinou byli. V mnoha zápasech nám prostě chyběl takový ten poslední krůček, jít do brány, řešit věci jednodušeji. Jak jsem říkal, kádr nebyl špatný a nemuselo ani dojít k tomu, že by se padalo tak dolů.

Ovšem v závěru třetí čtvrtiny základní části jste se celkem neuvěřitelně zvedli. Co zatím stálo? Byl to příchod Radima Vrbaty?
Samozřejmě Radim je výborný hráč, vždyť hrál x sezon v NHL. Určitě mužstvu pomohl. Dal mu i trochu klid. Také sám přispíval nějakými góly.

Svého prvního gólu se dočkal na ledě Budvar arény, kde jste před měsícem i podruhé v sezoně vyhráli. Dokázal jste si v tu dobu vůbec představit, že v polovině ledna tady budete v kabině na druhé straně haly?
(smích) To určitě ne.

A jak jste to vzal?
Pro každého hráče je stěhování v sezoně takový zvláštní pocit. Někam se stěhovat je hrozně psychicky náročné. I pro rodinu! Určitě jsem však rád, že jsem šel do Budějovic, než kdybych měl jít někam na Moravu nebo někam dál, kde bych musel dojíždět spoustu kilometrů. Tady vlastně všechny kluky znám, byl sem tu dva roky, takže jsem rád, že to takhle dopadlo.

Váš přesun se udál hrozně narychlo. Dá se vůbec mluvit o nějakém cíli nebo předsevzetí, se kterým se vracíte na jih Čech?
Právě (usmívá se). To je těžko říct. Já se chci hlavně zapojit a ukázat, co ve mně je, jako jsem to ukazoval před těma dvěma roky, co jsem tady působil.

Děkuji za rozhovor a ať se vám na jihu Čech znovu daří.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....