Banes Motor České Budějovice
05.02.2009, Miroslav Mayer

Turnaj krajů, zápas číslo 2

Šternberk – V druhém zápase prvního hracího dne turnaje krajů se již jihočeskému výběru výsledkově nedařilo tak jako v prvním zápase. Se svým neoblíbeným soupeřem z Plzeňského kraje bohužel prohrál 3:1. Utkání to bylo velmi dramatické a bojovné. Nejlepším hráčem jihočeského výběru byl vyhlášen obránce Karel Plášil. Zítra čekají Jihočeský výběr další dva zápasy a to s Libereckým a Ústeckým krajem.
Jihočeský kraj – Plzeňský kraj 1:3 (2:0, 0:1, 1:0)

Branka domácích: 17. Krcho.
Vyloučení: 9:10, navíc Prokop 5+10+OK a Bílek 10 minut.
Zásahy brankářů: 24:18.

Utkání se od začátku vyvíjelo jinak než se Zlínským krajem. Od začátku se hrálo spíše vyrovnaně. První přesilovku hráli jihočeští hráči, ale nedokázali skórovat. První střelu na branku vyslal až ke konci páté minuty Pařízek. Pak začali mít plzeňští hráči navrch a sevřeli Jihočechy před brankáře Gábu na kterého vypálili množství střel. Pak se naskytla přesilová hra i plzeňským hráčům a ti si s ní věděli rady. V 11. minutě musel brankář Gába poprvé na turnaji kapitulovat, když nestačil na dorážku plzeňského útočníka. Po brance se jihočeský výběr opět zvedl a začal útočit. Bohužel o dvě minuty později se Plzeňský kraj ujal dokonce dvojbrankového vedení, opět plzeňští hráči skórovali po dorážce. Po této brance si vzal trenér Formánek oddechový čas a uklidňoval mužstvo. To se mu podařilo. Konec třetiny byl spíše ve znamení Jihočeského tlaku, ale bez brankového efektu. Herně vyrovnaná třetina skončila vítězstvím Plzeňských 2:0.

Hned na začátku druhé třetiny dostali jihočeští hráči možnost hrát přesilovou hru pět na tři a to hned 85 vteřin. Přesilovou hru se i přes počáteční nezdar se podařilo využít. Bekhendová střela Josefa Krcha (viz foto) skončila v síti - 2:1. Druhá třetina byla ve znamení častých vyloučení. Více oslabení byli jihočeští hráči a to je stálo mnoho sil. Jinak byla třetina opět vyrovnaná. V poslední minutě nebezpečně vypálil Škopek, ale brankář byl na místě. V posledních vteřinách druhé třetiny se opět naskytla Jihočechům možnost přesilové hry pět na tři, tentokrát 62 vteřin. Většina se odehrával ve třetí třetině. Po druhé třetině byl stav 2:1 pro Plzeňský kraj.

Na začátku třetí třetiny se dohrávala přesilovka pět na tři, ale bez gólového efektu. Nejvíce vzrušení přineslo nedorozumění brankáře Gáby s obráncem Prokopem, které málem skončilo brankou. Pak byla evidentní snaha jihočeského výběru o vyrovnání. V 5. minutě byli ve velké šanci Rob a Krcho. Dostali se až před brankáře, oba vystřelili, ale brankář Plzně byl na místě. Pak měla pro změnu Plzeň přesilovku pět na tři a to 35 vteřin. Jihočeši se ubránili. Pak již Jihočeši začali závěrečnou ofenzívu. Sevřeli Plzeňské před jejich brankářem, ale branku se jim dát nepodařilo. V poslední minutě měl velkou šanci Škopek a Krcho, ale trefili pouze brankáře. V poslední minutě hráli Jihočeši bez brankáře, ale obránce Prokop za vlastní prázdnou brankou fauloval plzeňského hráče a dostal trest pět plus do konce zápasu za protesty, další trest dostal i kapitán Bílek. Tím skončily Jihočeské šance na vyrovnání. Přesto to dále zkoušeli bez brankáře a v posledních vteřinách dostali poslední gól do opuštěné branky - 3:1. Utkání bylo vyrovnané a slušela by mu spíše remíza. Jihočeši a zvláště ročník 1994 letos ještě plzeňské mužstvo neporazilo. Tentokrát k tomu daleko nebylo.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Formánek, trenér Jihočeského výběru: "Podali jsem daleko lepší výkon než v prvním zápase. Dostali jsme dva slepené góly z dorážek. Bohužel jsme nedokázali využít přesilovky. Soupeř byl šťastnější, bohužel. Byl to zápas v kterém jsme mohli bodovat. Bohužel hokejový pán bůh je spravedlivý. To co nám ráno dal, to si teď zase vzal. Kluci to toho dali všechno a nemůžu jim říci půl slova."

Karel Plášil, vyhlášený nejlepší hráč Jihočeského týmu: "Utkání se pro nás vyvíjelo vcelku dobře, ale nestál při nás hokejový pán bůh. Chybělo nám štěstí a také důraz u branky. Myslím si, že to bylo dobře zahrané utkání. Na Plzeň nemáme štěstí a asi bude i lepší. Věřím, že dnešní porážku pustíme z hlavy a zítra se to na nás neprojeví."

Ostatní výsledky dnešního dne

Moravskoslezský – Jihomoravský    2:0
Liberecký – Moravskoslezský       1:7
Ústecký – Jihomoravský            6:2
Zlínský – Liberecký               1:3 
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....