Banes Motor České Budějovice
12.02.2009, Miroslav Mayer

Letos chceme až do finále, říká Josef Rezek

Č. B u d ě j o v i c e - Jeden z nejtalentovanějších mladých hokejistů hrající za juniorský tým HC České Budějovice. Hráč, který má zkušenosti z mládežnických reprezentačních výběrů, v současné době vede kanadské bodování svého týmu a hlavně pohodový kluk a hračička na ledě – Josef Rezek.
V kolika letech a kde jste začal hrát hokej?
Začal jsem hrát ve čtyřech letech tady v Českých Budějovicích a na zimní stadion mě přivedl táta. V základně mě trénoval pan Mls a od té doby až do teď jsem zůstal v Českých Budějovicích. Bydlím tady ve městě, takže to mám všude blízko.

Máte nějakou vzpomínku na žákovský hokej?
Vzpomínek je určitě dost. Většinou jsem vyhrával bodování svého týmu a z toho jsem měl vždy radost. Já jsem většinou hrával v týmu s o rok staršími spoluhráči. Nejvíce mě mrzí, že jsme nikdy nevyhráli mistrovství republiky. Vždy nám to o něco uteklo. Třeba ve Vítkovicích nás hodně poškodil rozhodčí, který nám neuznal dva góly. To byla velká škoda.

Na které trenéry ze žákovských let vzpomínáte nejraději?
Každý trenér mi určitě něco dal a pomohl mi k tomu, abych se vyvíjel. Určitě si vzpomenu na pana Formánka, Heindla i pana Caldra. Nerad bych na někoho zapomněl, ale tito tři mi dali asi nejvíce.

Při pohledu do vašich statistik je vidět, že první sezónu v dorostu i v juniorech máte vždy bodově horší a druhou vždy výrazně lepší. Čím to je?
Určitě i tím, že ten první rok po přechodu o kategorii výše, hlavně u dorostu a juniorů, je vždy těžký. Loni jsem navíc toho v juniorech moc neodehrál. Byl jsem tři měsíce mimo hru. Měl jsem něco s kolenem a pak hned povolené vazy v kotníku. Po zranění to nebylo úplně ono a nemohl jsem se do toho pořádně dostat. Na tuhle sezónu jsem se připravil lépe, hlavně fyzicky a tak jsem si na tuhle sezónu hodně věřil.

Co vy a mládežnické reprezentační výběry?
Poprvé jsem se podíval do reprezentačního výběru do sedmnácti let. Ke konci sezóny jsme jeli na turnaj do Švýcarska. Tam se mi celkem dařilo. Pak jsem dostal pozvánku i do osmnáctek, ale díky zranění jsem se musel omluvit ze dvou srazů a tak mi uteklo mistrovství světa, na kterém jsem chtěl hodně být. Teď jsem byl ve dvacítce jako náhradník a čekal jsem na telefonu. Nevyšlo to, ale doufám, že příště to vyjde a dostanu ještě šanci. Rozhodně mě to hodně láká a rád bych si tam zahrál.

Určitě se nabízí otázka, proč jste neodešel zkusit hrát juniorskou soutěž do zámoří?
Samozřejmě, že tato možnost byla ve hře. Bylo to před mistrovstvím světa osmnáctek a tak nějak bylo řečeno, že tam nepojedou hráči ze zámoří. Já jsem chtěl hrát na mistrovství světa a tak jsem zůstal tady v Českých Budějovicích. Letos mi končí smlouva a tak se uvidí co bude. Teď to neřeším a soustředím se na konec sezóny v juniorech a na play-off.

Jak by, podle vás, vypadal ideální scénář příští sezóny?
Pokud by to měl být ideální scénář, tak bych hrál někde za muže buď extraligu, nebo první ligu. Pokud by byla nabídka na přípravu s prvním mužstvem, určitě bych ji využil. Já jsem rád za každou šanci. Minulý týden jsem s muži trénoval tři tréninky a každý takový trénink mi hodně dá.

Do konce sezóny máte vyřízený střídavý start v Písku, který bojuje v play-off ve druhé lize. Máte nějaké zprávy, jestli vás Písek v zápasech využije?
Teď jsem tam byl na tréninku. Pan Caldr udělal herní trénink, aby mě viděl při hře a aby viděl, jestli jsem použitelný. Svůj názor mi sice neřekl, ale slíbil, že mi šanci dá. Musím dostat povolení z Českých Budějovic. Písek hraje také soboty, jako juniorské soutěže a to je trochu problém.

Letos se vám v kanadském bodování hodně daří. Dáváte si před sezónou nějaké cíle, kolik bodů byste chtěl dosáhnout?
To určitě ne. Vypadá to hezky, když má hráč stejně, nebo více bodů, než odehraných zápasů. Celé kanadské bodování není jen o mě, ale také o mých spoluhráčích. Již delší dobu hraji s Jirkou Ferebauerem a s tím si parádně rozumíme. Já jsem taková hračička s pukem. Pokud jsem s pukem za brankou a chci přihrát před branku, tak tam Jirku vždycky najdu. On už dal letos dvacet pět gólů, takže mu to tam skvěle padá.

Kdo je váš nejoblíbenější spoluhráč?
Hodně jsem si rozuměl s Davidem Feferlem. Hráli jsme spolu už od deváté třídy a dařilo se nám spolu. David letos odešel do Sparty. Pak dal pan Kupka ke mně Jirku a s tím jsme si parádně sedli a jde nám to spolu. Daří se nám i v oslabení. Letos jsme snad dali v oslabení pět nebo šest gólů. Vždy si řekneme co chceme hrát a ono to vychází.

Juniorskému týmu se daří letos hlavně doma, ale na hřištích soupeřů to zatím není úplně ono. Čím to je?
Hodně se o tom mluví. My se o tom v kabině také bavíme, ale nevíme čím to je. Teď na Slávii jsme to dotáhli z 2:0 na 2:2 a pak jsme úplně vytuhli a utkání prohráli. Někdy jsme i lepší a soupeře tlačíme, ale máme smůlu v koncovce nebo se nám prostě nedaří. Často jsme byli lepší než soupeř, ale nevyužili jsme toho.

V čem si myslíte, že je největší síla juniorského týmu HC České Budějovice?
Myslím, že fyzicky, bruslařsky a rychlostně jsme na tom hodně dobře. Hodně týmů ubruslíme. Také jsme se tomu v přípravě hodně věnovali.

Letos se drží juniorský tým v tabulce poměrně vysoko. Jaké máte ambice do konce sezóny?
Letos máme rozhodně ambice dojít co nejdále. Rádi bychom do finále. Po základní části bychom chtěli být do osmého místa, abychom měli lepší výchozí pozici. Tabulka je hodně vyrovnaná a ještě to může dopadnou všelijak. Rozhodně rádi bychom minimálně medaili.

Kde byste sám sebe rád viděl třeba za pět let?
To je dlouhá doba. Může se stát cokoli. Nějaké vidiny NHL samozřejmě v hlavně člověk má. Určitě bych rád hrál hokej na nějaké vyšší úrovni. Chtěl bych se hokejem prostě živit, takže bych to chtěl dotáhnout co nejvýše to půjde.

Josef Rezek

Narozen: 5. června 1990
Post: centr
Výška: 177 cm
Váha: 85 kg
Hůl: Levá
Číslo dresu: 19

Statistiky

Sezóna   Klub                              Z  G  A  B TM +/-
2004-05 HC České Budějovice - dor. (E)     8  2  1  3  0  -2
        HC České Budějovice - 9.tř.       31 23 41 64 20   -
2005-06 HC České Budějovice - dor. (E)    47 12 16 28 58  -7
        HC České Budějovice - dor. (E,p-o) 3  0  1  1  2   0
2006-07 HC České Budějovice - dor. (E)    35 29 26 55 47 +14
        HC České Budějovice - jun. (E)     8  0  2  2  0  -1
        HC České Budějovice - dor. (E,p-o) 3  1  0  1  2  -6
        HC České Budějovice - jun. (E,p-o) 3  0  1  1  2  +1
2007-08 HC České Budějovice - jun. (E)    33  5 14 19 30  -2
        HC České Budějovice - jun. (E,p-o) 2  0  1  1  0  +1
2008-09 HC České Budějovice - jun. (E)    42 16 27 43 67  +7

Reprezentace:
2006-07  Reprezentace ČR - 17              3  0  2  2  6   -
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....