Banes Motor České Budějovice
15.02.2009, Michal Špírek

Českobudějovičtí junioři konečně ukončili černou sérii

Č. B u d ě j o v i c e - Junioři za sebou mají úspěšné dvojkolo. Nejprve přerušili dva a půl měsíce dlouhou šňůru prohraných zápasů na cizích hřištích. Kladno porazili českobudějovičtí mladíci na nájezdy. A následující den rozdrtili doma Chomutov 6:0. Hattrickem k tomu přispěl i Jiří Ferebauer, s čerstvou zkušeností ze zápasu HC MOUNTFIELD. „Je to mladý kluk, má chuť hrát, je pracovitý. Já jsem rád za každého hráče z juniorů, který si může za áčko zahrát," komentoval povolání Ferebauera hlavní kouč juniorky Karel Soudek.

První otázkou bych namířil do Kladna, kde jste v pátek dali sbohem té sérii prohraných venkovních zápasů. To se vám muselo ulevit, ne?
Nebylo to jednoduché utkání, nehráli jsme na Kladně v plné sestavě. Šli jsme do toho s cílem uhrát zápas venku. Nakonec se nám to podařilo. I když to teda bylo až na nájezdy, ale určitě jsme za to rádi, že po dlouhé době se venku bodovalo.

Přesto ale, Kladno patří k těm slabším soupeřům, nemělo to být za tři body?
Já bych to viděl jinak. Kladno tam mělo hráče, kteří za něj v průběhu sezóny nehráli, měli tam sedm dorazových hráčů. Mezi nimi hráči jako Gudas a Melka, hráči dvacítky a první ligy. Dále tři hráči, co se vrátili z Kanady. Takže to mužstvo bylo hodně slušné a to, co předvedli, myslím neodpovídalo jejich postavení v tabulce.

Takže oproti Kladnu pro vás bylo sobotní utkání s Chomutovem, které skončilo vysokou výhrou vašeho týmu, příjemnou změnou. Jak jste viděl průběh duelu?
Začátek zápasu nebyl úplně optimální. Postupem času jsme se do toho kluci dostávali, šli do brány, stříleli, snažili se být v pohybu. A to se projevilo potom i na skóre. Od druhé třetiny už to nebylo ono, nebyl tam stoprocentní přístup.

Po první třetině už byly karty jasně rozdány, vaši svěřenci vedli 4:0. Utkání začalo ale být nervózní, po zákeřném ataku na brankáře Klestila z konce druhé třetiny jsem si říkal, že to ještě bude řežba. Nakonec se vám povedlo hráče usměrnit?
Samozřejmě že Chomutovští dostali v kabině od trenérů co proto. Jediná možnost z jejich strany poté bylo nás nějakým způsobem rozhodit. To znamenalo dohrávání soubojů a takové provokativní zákroky. A ono se jim to povedlo. Já si pak kluky ale svolal a prostě jsme jim to zakázal.

Čekal jste, že by utkání mohlo probíhat tak hladce, že by mohlo skončit rozdílem třídy?
To jsem nečekal. V prvním utkání v Chomutově, co mi říkal kolega Šrámek, tak to bylo těžké utkání, kluci sice byli lepší, vedli 4:3, ale Chotutov to nakonec otočil a prohráli 4:5. Já jsem čekal, že to nebude vůbec jednoduché.

V zápase se předvedl hattrickem a asistencí útočník Jiří Ferebauer. Ten si navíc proti Zlínu připsal premiérový start za extraligové áčko. Co byste řekl k tomuto hráči?
Pro něj je dobře jak to, že mohl naskočit za áčko, i když tam velký prostor nedostal, tak to, že mohl hrát za nás proti Chomutovu, že mu to nezakázali. Možná bude hrát totiž i v dalším utkání áčka. To, že mohl nastoupit, pro nás bylo hodně důležité. I z toho hlediska, že na tom nejsme po zdravotní stránce nejlépe. Před utkáním mi volal obránce Roman Vráblík, že nemůže hýbat rukou, v Kladně inkasoval sekeru. Takže jsme měli pět obránců a devět útočníků. Přibyla, který s námi byl včera, jsem poslal k dorostu, aby pomohl, takže jsme šli do zápasu se čtrnácti lidmi. Pak ale přišel Jirka, že může hrát, a Roman si nechal zatejpovat ruku a také to odehrál. Takže nakonec to dopadlo dobře.

Řekl jste, že Ferebauer dostane možná šanci i v dalších zápasech HC MOUNTFIELD. Myslíte, že je teď pro takovéto zkoušky prostor, když áčko hraje o play-off?
Nevím. Pokud mají někoho mimo hru, pokud je někdo zraněný, tak proč by ho tam nevzali? Je to mladý kluk, má chuť hrát, je pracovitý. Já jsem rád za každého hráče z juniorů, který si může za to áčko zahrát. Nebo i zatrénovat, je to nová zkušenost a pro každého hráče je to určitě dobré.

Dalším hráčem, který v průběhu sezóny oblékl i dres HC MOUNTFIELD, byl i Roman Horák. Nyní je ale zraněný, jak to s ním vypadá?
S Romanem je to horší, má zraněnou ruku, může jenom bruslit, s hokejkou nemůže nic. Snad by mu to mělo skončit někdy 24. února. Ale než se do toho dostane, to nebude vůbec jednoduché.

Módou je v poslední době i účinkování mladých hráčů ve 2. lize, České Budějovice takto mají také rozpůjčovaných na střídavý start pár hráčů. Je to dobře?
Tam si zahrají se zkušenými hráči. Taková ta vyčůranost a zkušenost, to je prostě něco jiného, než co mají junioři. Ti sice bruslí, všechno, ale když to někdo dokáže podržet, tak si můžou bruslit, jak chtějí. Puk je vždy rychlejší než hráč. A když si zkusí, že se taky dá hrát jinak, tak je to znovu dobrá zkušenost a třeba se k tomu pak také postupem času dopracují.

Jedna věc mě zaujala. V Kladně rozhodl nájezdem obránce Vráblík, ačkoliv máte ve svém týmu dost šikovných útočníků. Jak jste dospěl k tomu vyslat Vráblíka?
Vím, že si z toho moc nervy nedělá. A ještě jsem se ptal brankáře Klestila a ten neměl výhrady, i když mi tedy doporučoval někoho jiného. Tak já jsem vždycky říkal, že beci jezdí nájezdy nejlépe (smích).

Takže jste také jezdil, předpokládám?
(úsměv) Já jsem jezdil také, velice často.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....