Banes Motor České Budějovice
21.02.2009, Michal Špírek

Na České Budějovice čekají souboje v play out

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeši již 24. února vstoupí do další etapy sezóny. Je jí play out, symbolizující tuhé boje o udržení extraligy. HC MOUNTFIELD do skupiny, ve které kromě něj figuruje ještě Znojmo, Kladno a Mladá Boleslav, vstupuje z nejlepší výchozí pozice, s dvanáctibodovovým náskokem na poslední Boleslav. Hokejisté z jihu Čech se připravují na dvanáct zápasů, ve kterých budou muset potvrdit extraligovou příslušnost.

HC MOUNTFIELD si před sezónou nechal v diáři na konec února místo se zcela jinými záměry. Po třech účastech v semifinále mířil výše, až do finále extraligy, a přibližně v tomto období měla začít cesta za splněním snu. Jenomže v sebevědomém plánu se začaly brzy objevovat trhlinky. České Budějovice nezachytily úvod soutěže. Po 10. kole se sice vyšplhaly na šesté místo a zdálo se, že je krize zažehnána. Jenomže nakonec šestá příčka zůstala nejlepším umístěním HC MOUNTFIELD v ročníku. Od 11. kola totiž přišel strmý pád. Mezi 16. a 46. kolem bylo nejlepším umístěním Českobudějovických dvanácté místo. A hned devět kol strávili Jihočeši na posledním místě tabulky. V závěru sezóny přišlo zlepšení, ovšem Tlačilovi svěřenci nakonec po dramatických okolnostech nedosáhli ani na předkolo play off a zakončili základní část na jedenáctém místě. To znamená pro HC MOUNTFIELD jediné - čeká ho play-out.

Skupina o udržení, která je dvouletým dítětem ČSLH, seskupuje týmy z jedenácté až čtrnácté příčky tabulky O2 extraligy. Týmům zůstávají body uhrané v základní části, utká se každý s každým systémem dvakrát venku a dvakrát doma. Každý klub tedy čeká celkem dvanáct zápasů. Po odehrání play out se poslední tým střetne v baráži s vítězem play off první ligy.

Loni nastupovalo Ústí nad Labem do play out s obrovskou ztrátou na ostatní týmy a o poslední příčce tak bylo předem rozhodnuto. Oproti tomu letošní play out poskytne množství nervydrásajících soubojů, první a poslední tým dělí pouhých dvanáct bodů. I kvůli tomuto faktu budou zápasy play out rozhodovat dva hlavní rozhodčí.

Jihočeši se budou muset po infarktovém závěru sezóny, kdy už už sahali po účasti v předkole play off, rychle zmobilizovat. Systém soutěže jim prostor pro oddech nedopřává, první utkání skupiny o udržení čeká HC MOUNTFIELD již 24. února. A hned to bude jeden z klíčových zápasů, který hodně napoví o tom, zda bude pro Jihočechy play out stezkou plnou nástrah a překážek či poklidnou procházkou. Do Budvar Arény totiž přijede BK Mladá Boleslav. Mužstvo, se kterým si letos Českobudějovičtí nevědí rady, porazili ho pouze jednou ze čtyř duelů. Navíc Boleslav uspěla v obou zápasech na jihu Čech. Pokud se ale domácím povede napotřetí zvítězit, vytvoří si celkem pohodlný odstup od posledního místa a hlavně si dodají tolik potřebný klid. Případný neúspěch by naopak mohl Českým Budějovicím podtrhnout nohy při cestě za rychlou jistotou záchrany.

Je pravděpodobné, že pokud by si Jihočeši včas vytvořili v tabulce dostatečný náskok, dostanou v dresu HC MOUNTFIELD příležitost nadějní mladíci, jakými jsou například Horák, Ferebauer, Rezek, Ježek a další. Je jen na jejich starších kolegách, zda jim umožní nasbírat tyto cenné zkušenosti.

Českobudějovickým jednoduše sezóna nevyšla podle představ, bylo v ní až příliš mnoho chyb, které se už ztěžka napravovaly. To se stává. Důležité ale je, aby hokejisté našli do soubojů o „pouhé“ setrvání v soutěži jak fyzické, tak morální síly. Lze jen doufat, že se hokejisté HC MOUNTFIELD s nástrahami play out zdatně vypořádají. Strašák jménem baráž by měl být dostatečným motivačním prvkem. Co, že by měl, musí být...

Tabulka play-out

1. HC MOUNTFIELD 71
2. HC Znojemští Orli 68
3. HC GEUS OKNA Kladno 66
4. BK Mladá Boleslav 59

Letošní bilance HC MOUNTFIELD s týmy z play-out

HC MOUNTFIELD – Znojmo 3:2, 1:3, 3:2, 2:1
HC MOUNTFIELD – Kladno 4:2, 2:5, 4:1, 4:3
HC MOUNTFIELD – Mladá Boleslav 2:4, 4:2, 2:4, 3:5

Rozlosování play-out

1. kolo - úterý 24. února:

HC MOUNTFIELD - BK Mladá Boleslav 17:30

HC Znojemští Orli - HC GEUS OKNA Kladno


2. kolo - pátek 27. února:

BK Mladá Boleslav - HC GEUS OKNA Kladno

HC MOUNTFIELD - HC Znojemští Orli 17:30


3. kolo - neděle 1. března:

HC Znojemští Orli - BK Mladá Boleslav

HC GEUS OKNA Kladno - HC MOUNTFIELD 17:30


4. kolo - úterý 3. března:

BK Mladá Boleslav - HC MOUNTFIELD 17:30

HC GEUS OKNA Kladno - HC Znojemští Orli


5. kolo - pátek 6. března:

HC GEUS OKNA Kladno - BK Mladá Boleslav

HC Znojemští Orli - HC MOUNTFIELD 17:30


6. kolo - neděle 8. března:

BK Mladá Boleslav - HC Znojemští Orli

HC MOUNTFIELD - HC GEUS OKNA Kladno 17:00


7. kolo - úterý 10. března:

HC MOUNTFIELD - BK Mladá Boleslav 17:30

HC Znojemští Orli - HC GEUS OKNA Kladno


8. kolo - pátek 13. března:

BK Mladá Boleslav - HC GEUS OKNA Kladno

HC MOUNTFIELD - HC Znojemští Orli 17:30


9. kolo - neděle 15. března:

HC Znojemští Orli - BK Mladá Boleslav

HC GEUS OKNA Kladno - HC MOUNTFIELD 17:30


10. kolo - úterý 17. března:

BK Mladá Boleslav - HC MOUNTFIELD 17:30

HC GEUS OKNA Kladno - HC Znojemští Orli


11. kolo - pátek 20. března:

HC GEUS OKNA Kladno - BK Mladá Boleslav

HC Znojemští Orli - HC MOUNTFIELD 17:30


12. kolo - neděle 22. března:

BK Mladá Boleslav - HC Znojemští Orli

HC MOUNTFIELD - HC GEUS OKNA Kladno 17:00

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....