Banes Motor České Budějovice
05.04.2009, Miroslav Mayer

V příští sezóně chceme dojít dál, shodují se Lukáš Sedlák a Michal Švihálek

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovický hokej býval známý i tím, že se zde často objevovaly dvojice, které společně šířily slávu jihočeského hokeje. Nejznámější "jihočeská dvojčata" byla Pouzar a Dvořák, později Lála a Caldr, další pak Horák a Rob. Po delší době se objevuje nová dvojice Michal Švihálek a Lukáš Sedlák. Oba jsou oporami extraligového dorostu a reprezentačního výběru České republiky do šestnácti let.
Michal Švihálek - Narodil se 29.4. 1993, je odchovancem jindřichohradeckého hokeje. V Českých Budějovicích hraje od osmé třídy a přicházel s pověstí skvělého zakončovatele. Extraligu dorostu hraje již druhou sezónu a dokázal vyhrát kanadské bodování mužstva. Celou sezónu podával vyrovnané výkony. V reprezentaci ČR "16" odehrál méně zápasů, ale stihl vstřelit premiérovou branku. V těchto dnech se rozhoduje o jeho dalším osudu. Je stále hráčem Jindřichova Hradce a rád by pokračoval v kariéře v Českých Budějovicích. Studuje na gymnáziu olympijských nadějí v Českých Budějovicích.

Statistiky Michala Švihálka

Sezóna                  Z       G   A   B   TM  +/-
2006-07    Dorost       2       0   0   0    0   0
           8.třída     16      21   7  28    8  -9
2007-08    Dorost      32       3   5   8    6  -4
           Dorost P-O   1       0   0   0    0   0 
           9.třída     11       6   8  14   16 -18
2008-09    Dorost      39      23  24  47   18 +16
           Dorost P-O   4       3   0   3   18  +2
           ČR "16"      9       1   3   4    -   - 

Lukáš Sedlák - Narodil se 25.2. 1993 a je odchovancem HC České Budějovice. Upozorňoval na sebe již v žákovských mužstvech dobrou koncovkou a hlavně skvělým bruslením. Ve větším rozletu mu zabránila zranění. Extraligu dorostu hraje také druhým rokem, ale v loňské sezóně stihl pouze pár zápasů před koncem. Letos měl skvělý úvod do sezóny, ale pak se mu herně ani střelecky příliš nedařilo. Ke konci sezóny se opět bodově našel a nakonec obsadil v klubovém bodování třetí místo. Velmi dobrou sezónu prožíval v reprezentaci ČR "16", kde dokonce zaznamenal pět branek a v tomto ohledu svého spoluhráče překonal. Studuje na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích.

Statistiky Lukáše Sedláka

Sezóna                  Z   G   A    B    TM     +/-
2006-07    8.třída     17  14  11   25    10     -19
2007-08    Dorost       6   0   2    2     2     + 4
           Dorost P-O   2   0   0    0     2     - 1
           9.třída     24  19  16   35    14     -31
2008-09    Dorost      44  12  17   29    14     +10  
           Dorost P-O   4   1   0    1     4     - 1
           ČR "16"     15   5   3    8     -       -

Kdy a kde jste začínali s hokejem?
LS- Já jsem začínal v Českých Budějovicích skoro ve čtyřech letech. Chodil jsem do školky a všichni tehdy chodili na bruslení. Já jsem to neuměl a chtěl jsem to dohnat. Začal jsem chodit na veřejné bruslení, kde jsem se naučil bruslit. Pak mě oslovil jeden znamý a ten řekl, že dobře bruslím a že bych mohl hrát hokej.

- Já jsem začínal až v šesti letech v Jindřichově Hradci a na hokej mě přivedl táta. Tam mě naučili bruslit i všechno ostatní. Už od první třídy jsme hráli zápasy, takže to byla těžká první sezóna.

Na kterého trénéra nejraději vzpomínáte?
LS- Nejraději vzpomínám na pana Heindla, který mě trénoval nejdéle a tudíž mi toho nejvíce předal.

- Já nejraději vzpomínám na pan Edera v Jindřichově Hradci, s kterým jsem začínal a měl mě až do páté třídy.

Kdy jste se o sobě dozvěděli?
LS- O Michalovi jsem se dozvěděl až v osmé třídě, když přišel do Českých Budějovic. Na začátku sezóny jsem hrál za devátou třídu a tam jsme se setkali. Hned v přípravných zápasech ukázal, že umí dát gól.

- U mě to je to samé. Možná bych Lukáše znal už dříve, ale on hrál spíše za starší a já jsem v Hradci hrál vždy za svojí třídu.

Znali jste se tedy od osmé třídy a od kdy se z vás stali kamarádi?
LS- V podstatě skoro hned jsme si začali povídat. Určitě to vyplynulo i z toho, že jsme spolu párkrát hráli.

- Hned jak jsem přišel v osmé třídě. Ještě jsme hodně kamarádili s Jakubem Babkou a zatím nám to zůstalo. Určitě se nám spolu hrálo dobře, prostě jsme si sedli.

Charakterizujte herní styl svého kamaráda.
LS- Michal je určitě výborný střelec umí se prosadit v hodně situacích. Hraje dobře i v oslabení a obětuje se pro tým. Jeho nejsilnější stránkou je, že umí dát gól.

- Lukáš si umí dobře najet do situace, umí přijmout přihrávku a dobře střílí. Je to prostě dobré křídlo.

Kde má, podle vás, ten druhý slabinu?
LS- Možná by mohl malinko zapracovat na bruslení. jinak mě nic nenapadá.

- (dlouhé váhání)... něco tam asi bude. Možná přihrávka?

Jaká zranění vás zatím v hokejové kariéře potkala?
LS- Já to mám trochu kuriózní. První zranění se mi stalo v říjnu v sedmé třídě, to jsem si natrhl stehenní sval, to mě vyřadilo skoro z půlky sezóny. V osmé třídě jsem si 25. října zlomil ruku, ale to jsem za měsíc a půl znovu hrál. Přesně za rok, zase 25. října, jsem si opět zlomil ruku a to už bylo vážnější. Musel jsem na operaci a naskočil jsem někdy kolem vánoc.

- Moje první zranění bylo někdy v šesté třídě. Protihráč mě narazil na mantinel a měl jsem otřes mozku. To mě vyřadilo ze zbývajících pěti zápasů do konce sezóny. Další zranění mě potkalo až tady, v osmé třídě. To jsem si na turnaji na konci sezóny zlomil zápěstí. Letos jsem si natrhl sval a to mě vyřadilo na sedm zápasů.

Jak byste zhodnotili základní část extraligy dorostu?
LS- Nezačalo to moc dobře. Předváděli jsme střídavé výkony, občas jsme hráli dobře a pak přišel zápas, kdy se nám to nepovedlo. Na konci sezóny si myslím, že jsme se zvedli.

Pak přišlo play-off a postup přes Mladou Boleslav do dalšího kola. Co byste řekli o play-off?
- Zápasy proti Mladé Boleslavi byly z naší strany výborné. Oba zápasy jsme byli v dobré náladě. Druhý zápas jsem vyhráli venku 3:0 a to vypadalo, že bychom mohli postoupit i dál přes Liberec. Věřili jsme si, ale byl tam už i strach a tak to nedopadlo dobře. Kdybychom měli takovou formu a takovou sebedůvěru, jako proti Boleslavi, tak jsme postoupit mohli.

Který zápas v sezóně byl pro vás nejlepší a který naopak nejhorší?
LS- Pro mě osobně to byl určitě hned druhý zápas proti Havlíčkovu Brodu, když jsem dal čtyři góly. Nejhorší byl zápas se Šumperkem, tam se mi nedařilo.

- Nejraději vzpomínám na zápas proti Olomouci, tam jsem měl tři góly a tři nahrávky. Týmově byl nejlepší zápas doma proti Vítkovicím, který jsme vyhráli a hodně se nám povedl. Nejhorší zápas byl asi proti Šumperku.

Oba jste předváděli skvělé výkony i v reperezentaci. Jak se cítíte v reprezentačním dresu?
LS- Je to úplně jiné než v klubu. Každý se chce ukázat a hraje na dvěstě procent. Pro nás hráče je to do dalšího vývoje dobrá zkušenost. Nejvíce se mi povedl zápas proti maďarské osmnátce, kde se mi povedlo vstřelit tři branky.

- Jsou tam jiní spoluhráči a hraje se úplně jinak. Všichni jsou stejně staří, takže tam není dělení jako v klubech na starý a mladý. Můj nejlepší zápas byl hned ten první proti Švýcarsku. Tam jsem hrál asi nejlépe co jsem byl reprezentaci.

Sezóna skončila a máte volno. Jaký máte nejbližší program?
LS- Teď si dáme chvíli volno a pak zase začně letní příprava a ta bude zase určitě náročná. Musíme se dobře připravit na další sezónu a dotáhnout to dál než letos. Určitě si teď dám i nějaký sport, nebude úplně zahálet, ale do posilovny asi chodit nebudu.

- Já si taky ten měsíc volna, něco zahraju. Pokud to počasí dovolí, tak si zahraji tenis. Pak začne určitě náročná letní příprava.

Pokud by bylo vše ideální, jak by vypadala příští sezóna?
LS- Skončit po základní části do osmého místa a v play-off dojít co nejdále. Nejlepší by to bylo vyhrát, ale alespoň semifinále by se mi líbilo, abychom se ukázali. Chtěl bych se udržet v reprezentaci, protože to je velmi důležité. Ke konci sezóny se alespoň kouknout do juniorů.

- Z týmového hlediska dostat se co nejdále. Letos jsme byli sedmí, takže by to za rok mohlo vyjít do toho čtvrtého místa. Já bych se chtěl také udržet v reprezentaci. Bude to důležité pro další vývoj do osmnáctek, kde se už hraje mistrovství světa. Zkusit juniorku by také bylo pěkné.

Váš nejoblíbenější hokejový tým a hokejový vzor?
LS- Já fandím Pittsburghu. Nejoblíbenější hokejista je jednoznačně Jevgenij Malkin. Líbí se mi, že je dobrý do obrany i do útoku, jeho přehled, přihrávka a bruslení. Z českých hokejistů je to Aleš Hemský a letos v extralize je to Martin Straka.

- Můj oblíbený tým je Washington Capitals. Můj vzor je Alexander Ovečkin. Je to střelec s neuvěřitelně tvrdou střelou, výborně bruslí a má šikovné ruce. Z českých hráčů to byl vždy Jaroslav Hlinka.

Kam byste to chtěli v životě dotáhnout?
LS- Teď studuji na gymnáziu, takže bych se chtěl dostat na vysokou školu. Líbilo by se mi být právníkem. Pokud se povede hokej, tak bych chtěl hrát v NHL a vyhrát Stanley Cup.

- Já jsem také na gymnáziu a asi to také povede na vysokou školu. Mimo hokeje bych chtěl vést nějakou velkou počítačovou firmu. Pokud mi vyjde hokej, tak také určitě NHL a Stanley Cup.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....