Banes Motor České Budějovice
03.10.2002, David Schlegel

V pátek poprvé v nově zrekonstruované aréně

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - České Budějovice se chystají na velkou premiéru. V pátek se proti Plzni poprvé představí divákům v nově zrekonstruované hale! "Kolaudace proběhla v pondělí bez závad a je možné halu v pátek pustit do provozu," uvedl generální manažer HC České Budějovice Jaroslav Pařízek. Vedení klubu prosí všechny diváky, aby se na stadion dostavili již v 17 hodin. "Přibližně v 17:10 začne slavnostní zahájení. Zúčastní se ho zástupci investora, kterým bylo město, zástupci hlavního dodavatele, firmy Hochtief, a zástupci hokejového klubu. V části, která bude patřit hokejovému klubu, přivítáme fanoušky v nové aréně a poděkujeme hráčům, kteří se o hokej v Českých Budějovicích hodně zasloužili."
Během zahájení budou představeny úspěšné generace od začátku hokeje ve městě až po současnost a ke stropu vystoupí 4 dresy hráčů a 4 dresy klubové, které ve své éře klub nejvíc proslavili. Pompézní oslavy spojené s otevřením Arény plánovalo město na 13. září, ale povodně rozhodly jinak a město nakonec oslavy úplně zrušilo s dovětkem, že peníze je teď třeba investovat do úplně jiných věcí.

Budvar Aréna se zařadí díky rekonstrukci mezi nejlepší hokejové stánky u nás. "Mohu říci, že jsme maximálně spokojeni. Hala bude patřit k nejhezčím a nejlepším stadiónům v republice, v některých ohledech bude vůbec nejlepší. Mám na mysli především viditelnost, která je perfektní ze všech míst, zázemí pro hráče domácího, hostujícího týmu a juniory. Až návštěvníci halu uvidí, uvědomí si, že investice, kterou město do arény vložilo, byla správná. Odvedl se tu kus kvalitní práce." Hala však ještě stále není po povodních zdaleka v optimálním stavu. "Šatny žáků nejsou předmětem kolaudace. Zatím pro žákovská družstva fungují pouze dvě šatny a kluci si své věci zatím vozí domů."

České Budějovice se tak konečně představí na vlastním ledě. Mužstvo se pomaleji rozjíždělo, ovšem v posledních dvou utkáních naznačilo zlepšení. "V Pardubicích jsme přes porážku hráli velmi dobře, horší to bylo jen v Liberci a ve Znojmě. Šlo však o utkání venku a zpočátku mají všechny týmy spoustu sil a snaží se uhrát především zápasy doma," vysvětluje generální manažer.

V loňské sezóně Budějovice mohly povzbuzovat při domácích zápasech pouze necelé dvě tisícovky diváků. Vedení klubu neskrývá mírné obavy z toho, že se možná lidé v Budějovicích trochu odnaučili chodit na hokej. "Věřím však, že lidé budou hladoví po hokeji, je tu špičková aréna a každý by se měl přijít do nové haly podívat. Věříme, že tu vytvoří bouřlivou atmosféru, která zvedne hráčům sebevědomí, zvedne výkonnost zkušenějších hráčů a nové akvizice se projeví jako posily a mužstvo se probojuje do play-off. Rád bych diváky pozval na výborný hokej a výborný sport. Myslím, že půjde i o společensky kvalitní podívanou," věří Pařízek.

Hned na úvod čekají Jihočechy na domácím ledě dva soupeři z těch nejrizikovějších - Plzeň a Sparta. V prostoru pro stojící fanoušky není oddělen sektor domácích od sektoru hostů. Zábradlí tam není z bezpečnostních důvodů. "Z Plzně zatím nikdo nepožádal o lístky, ale jsme připraveni poskytnout hostům sektor A1, který je sice k sezení, ale my jsme byli rádi, že se nám vůbec sektor ke stání podařilo prosadit. V původním projektu vůbec nebyl a museli jsme moc přesvědčovat a přemlouvat architekta."

Na začátku tohoto týdne se objevily spekulace o tom, zda se nakonec podaří připravit arénu natolik, aby se zápas s Plzní odehrál na budějovickém ledě. Uvažovalo se o odsunutí premiéry o jeden týden. "Nakonec se to podařilo, ale podmínkou města bylo, že musíme na zimním stadionu zajistit občerstvení. Město vypsalo řízení na pronájem bufetů, ale s nikým se nedohodlo. Dokud si město nenajde nějakého pronajímatele, musí občerstvení zajišťovat hokejový klub. S národním podnikem Budvar jsme se domluvili na instalaci píp, s místním obchodním učilištěm pak na provozu bufetů. Asi nebudeme mít zpočátku takový sortiment, jaký by nabídla profesionální firma, ale základ jako pivo, párek, limonády, tatranky a další potraviny budou k dispozici. Je to ovšem pro nás samozřejmě velká starost navíc. Nečekali jsme, že se budeme muset zabývat podobnými problémy," uvádí Jaroslav Pařízek.

Ten se na závěr ještě vyjádřil k možnému působení Zdeňka Kutláka v týmu HC České Budějovice pro letošní sezónu. "O uplynulém víkendu jsme se domluvili, že hráč zavolá v pondělí 7. října a budeme se bavit, zda hráč bude hrát v zámoří nebo v Evropě, eventuálně i v Českých Budějovicích. Kádr Bostonu ještě není uzavřený. On je sice nyní na farmě, ale prý by ještě měl dostat šanci se předvést," dodal generální manažer.

Sociální sítě

Hokej můžete sledovat i na náměstí! Fandíme společně!

Velké poděkování za spolupráci v uplynulé sezoně patří samozřejmě i společnosti Budějovický Budvar. Plaketku od generálního...

Co nám řekla nejnovější posila, útočník Matej Kašlík?

Další plaketu jako poděkování za podporu v sezoně 2023-24 předal obchodní manažer Petr Míšek zástupcům společnosti CR sklo (Zimní...