Banes Motor České Budějovice
05.01.2010, Miroslav Mayer

Mladší dorost B - zatím nejúspěšnější mládežnické mužstvo

Č. B u d ě j o v i c e - Zatím nejúspěšnějším mládežnickým celkem HC České Budějovice je B mužstvo mladšího dorostu. Ve své skupině suverénně vévodí tabulce. Navíc během dosavadního průběhu mužstvo pouze dvakrát prohrálo a to vždy na hřištích soupeřů. Jinak všechny svoje soupeře drtí a může se pochlubit nejlepším útokem i obranou. Od sedmého kola mužstvo trénuje Jaroslav Formánek." Budeme se snažit, aby nám série vydržela co nejdéle. Kluky baví vyhrávat, každého baví vyhrávat."

B mužstvo dorostu funguje v Českých Budějovicích druhým rokem a je zařazeno do ligy mladšího dorostu. Jeho úkolem je, aby co nejvíce hráčů v dané kategorii mohlo hrát kvalitní soutěž a mohlo být k použití do extraligy mladšího dorostu. Výhodou je i to, že další hráči mohou hrát doma v Českých Budějovicích a nemusejí jezdit k zápasům do okolních měst. Tento systém zatím přináší své ovoce a udržel u hokeje již několik hráčů. Z tohoto systému těží dnes i celek staršího dorostu, kde nastupují hráči, kteří v loňské sezóně nedostávali šanci v dorosteneckém extraligovém mužstvu. Když se něco osvědčí, mělo by se v tom pokračovat.

Již druhým rokem funguje v Českých Budějovicích dorost B. Mohl byste shrnout výhody a nevýhody ?
Je dobře, že máme B dorost, protože kluci se mají kde vyhrát. Nevýhodou je, že se B mužstvo nemůže využít naplno. Nemůžou tam totiž hrát všichni hráči. Smyslem by mělo být, že by tam chodili hráči po zranění, nebo ti, kteří mají výkonnostní výpadek, aby se mohli někde rozehrát. Patnáct hráčů z A dorostu vůbec do B dorostu nesmí a ti ostatní pokud odehrají jedenáct zápasů za A mužstvu už nesmějí dál v B dorostu hrát. Výhoda je to pro mladé kluky ročníku 1996, že mohou hrát o víkendu dva zápasy a jsou pak lépe připraveni na přechod do dorostu.

Mužstvo jste převzal v sedmém kole. Jak od té doby hodnotíte sezónu B dorostu?
Trošku mě to překvapilo, protože tam bylo dost kvalitních zápasů. Hlavně s Libercem, Táborem a Benátkami. Jsou tam i slabší soupeři, ale ty kvalitnější zápasy jsou pro kluky přínosem. V těch těžších zápasech se potvrdila síla mužstva. Byli jsme schopni udělat šňůru patnácti vítězných zápasů. Kluci jsou na vítězné vlně a i když jsme v zápase prohrávali, třeba o dvě branky, tak kluci byli schopni to otočit a to je velice pozitivní.

V zápasech se objevují i hráči ročníku narození 1996. Jak tito mladí hráči zvládají ligu mladšího dorostu?
Svoje zápasy zvládli velice dobře. Škoda, že hrají žáci i dorost B v jeden termín, že jich nemůže chodit více. Rád bych dal příležitost i dalším hráčům, kteří si to zaslouží, ale nemůžeme rozebrat mužstvo osmé třídy.

B dorost hraje ligu mladšího dorostu. Je tato soutěž dostatečně kvalitní?
Není to samozřejmě extraliga, ale svoji kvalitu má. Některá mužstva nejsou špatná. Musíme si ovšem uvědomit, že všechny naše současné soupeře v žákovských kategoriích porážíme obrovským rozdílem. Jestliže ti nejlepší odejdou do A dorostu a v B mužstvu zůstanou ti, kteří jsou na hraně, tak je naší povinností tyto týmy porážet. Něco jinému bude, až teď budeme více zapracovávat ti kluky ročníku 1996, pak se může stát, že nějaký zápas, proti o dva roky starším klukům, třeba nezvládneme. Zatím jsme to vždy zvládali i s mladšími kluky.

Mužstvo sice vede s přehledem svoji tabulku, ale postoupit výše nemůže. Budou mít hráči do dalších kol nějakou motivaci?
Motivaci by měli mít v každém případě! O postup týmu sice nejde, ale o postup jednotlivců určitě. Pokud chce hráč postoupit do A dorostu, tak větší motivace asi neexistuje.

S kterým z dosavadních zápasů jste byl nejvíce spokojen?
Paradoxně jsme výborný zápas sehráli hned ten první v Liberci, když jsme mužstvo přebíral. Prohráli jsme 1:2, ale byl to vynikající zápas. Obě mužstva tam měla hodně hráčů z A dorostu a byl to výborný zápas. Další skvělý zápas byl v Benátkách, kde jsme vyhráli 1:0. Pak další zápas s Libercem, kde naopak měla obě mužstva hodně mladých hráčů. Mladí ho skvěle zvládli a byl to pohledný hokej.

Kdo tvoří základní osu úspěšného týmu?
Jsou to hlavně ti starší kluci. V útoku je to Šesták,kterému to docela šlape, pak v obraně je to Mayer a Hanuš a také oba brankáři Pícha a Havlátko. Z těch mladších u nás dobrou práci udělali Radek Prokeš a David Ruda. Do kolektivu dobře zapadli Vopelka a Pýcha. Dobře se ukázala celá řada hráčů.

Do konce soutěže zbývá deset zápasů. Chcete svoji sérii vítězných zápasů dotáhnout až do konce sezóny?
Samozřejmě, že každá série jednou končí, ale my se snažíme, aby trvala co nejdéle. Kluky baví vyhrávat, každý chce vyhrávat. Bude hlavně záležet v jaké sestavě nastoupíme, protože na každý zápas chodíme v úplně jiné sestavě.

Zajímavosti mužstva

- Mužstvo jako jedině vstřelilo v základní části více než 100 branek (102)
- Nejméně inkasovalo - 41 branek
- V současné době má šňůru osmnácti vítězných zápasů !
- V dosavadní části mužstvo nehrálo ani jednou nerozhodně.
- Na domácím ledě dosud plný zisk bodů
- Třikrát tým nedostal branku.
- Sedmkrát inkasoval pouze jednu branku

Tabulka po základní části

1. HC Č. Budějovice B              22  20  0  2  102:41  40
2. HC Tábor                        22  15  3  4   92:63  33
3. HC Kolín                        22  13  3  6   76:50  29
4. Liberec B                       22  13  2  7   99:77  28
5. Žďár nad Sázavou                22  12  1  9   82:50  25
6. Benátky nad Jizerou             22   9  5  8   77:66  23
7. Kobra Praha                     22   9  4  9   82:72  22
8. Dvůr Králové-Náchod             22   7  2  13  77:96  16
9. Jindřichův Hradec               22   6  3  13  54:75  15 
10.HC Krkonoše                     22   5  4  13  62:99  14
11.HC Pelhřimov                    22   5  1  16  66:118 11
12.HC Nymburk                      22   3  2  17  59:120  8

Jak dále v lize mladšího dorostu

Tabulka se rozdělí na dvě poloviny a mužstva 1. – 6. místě spolu sehrají každý s každým dva zápasy a mužstva 7.- 12. také. V první skupině se bude bojovat o baráž do extraligy mladšího dorostu a v druhé skupině se bude bojovat o udržení v lize mladšího dorostu. Zápasy začínají již 9. ledna. Program mužstva HC České Budějovice můžete vidět v rozpisech zápasů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....