Banes Motor České Budějovice
09.01.2010, Petr Novotný

HC MOUNTFIELD pojede v závějích na sever Čech

Č. B u d ě j o v i c e - Po domácím debaklu se Spartou Praha čeká na českobudějovický tým série dvou zápasů venku. Ten první odehrají už v neděli na ledě Liberce. Bílí Tygři se po nepovedeném úvodu soutěže zvedají a mometálně jim patří sedmá příčka a o šest bodů více než Jihočechům. Jenže svěřenci trenéra Františka Výborného potřebují nutně bodovat, aby se dotáhli zpět do desítky. Zápas začne v Liberci v neděli v 18.10 hodin v přímém přenosu ČT4.

O soupeři – Bílí Tygři Liberec

Svěřenci trenéra Kalouse se ke konci roku nepotýkali s velkou přízní, když prohráli čtyři zápasy v řadě. Hned první duel v novém roce ale Tygrům vyšel na výbornou, když dokázali vyloupit pražskou O2 Arenu. Severočeši sice po většinu duelu přihlíželi soupeřově aktivitě, z rychlých protiútoků ovšem dokázali vždy udeřit. Lví podíl na tříbodovém zisku měl především brankář Leinonen, jenž svými zákroky liberecké mužstvo

V minulém kole na brněnském ledě však dostal důvěru mezi třemi tyčemi Marek Pinc. Liberečtí sehráli s nováčkem extraligy vyrovnanou partii, nakonec se ale vrátili domů s prázdnou. „Přečkali jsme úvodní třetinu, kdy nás domácí tlačili. Naštěstí pro nás ale nedali branku. Ve druhé jsme srovnali hru a také skórovali. Třetí dvacetiminutovka byla nahoru dolů, bohužel jsme po vyrovnání inkasovali v oslabení třetí branku a už se nám nepodařilo vyrovnat. Máme rozsáhlou marodku, ale jsme stále konkurenceschopní. Postupně se už ale začnou marodi zapojovat do hry,“ uvedl po utkání trenér Liberce Jiří Kalous.

Bílé Tygry stále svazuje velice početná marodka. Mimo hru je Dušek, Plodek, DeSantis, Hunkes, Derner, Harant, Klimenta a Nedorost. Otazník visí nad startem Bartoviče a Nedvěda. Právě libereckého kapitána zastupuje v tabulce produktivity slovenský tahoun Milan Bartovič. Do dobré formy se v posledních zápasech rozehrál také Andrej Podkonický, který rozhodl třeba duel na Slavii.

Mezeru v elitních formacích severočeského výběru zatím statečně vyplňují hráči Benátek nad Jizerou a liberecké juniorky. Benátecký forvard Michal Bárta se v Brně dokonce blýskl svoji premiérovou gólovou trefou v extralize. Liberci se zatím před vlastním publikem poměrně daří, v tabulce domácích zápasů okupuje pátou příčku a má na kontě 35 bodů.


OPORA Brankář Tero Leinonen je oporou hokejistů Liberce. Poznali to i českobudějovičtí hráči, kteří mu v této sezoně dali teprve jeden gól a to ještě v prodloužení.
Autor: František Panec

Z kabiny HC MOUNTFIELD

"Do poloviny utkání jsem hráli vyrovnanou partii, ale vlastní gól na 3:3 nás zlomil. Soupeře jsme tím posadili na koně, Sparta byla od té chvíle lepší a přehrávala nás ve všech činnostech," hodnotil duel minulého extraligového kola asistent trenéra Výborné Milan Kupka. Jihočeši hostili Spartu a prohráli drtivým rozdílem 3:7.

Přitom měli zápas skvěle rozehraný a do poloviny zápasu to měli skvěle rozehrané. Jenže pak se to zlomilo a domácí hráči úplně odešli. Třetí třetina už z jejich strany připomínala spíše veřejné bruslení. Hráli bez rychlosti, bez nápadu, odevzdaně a v křeči. To, na čem v týdnu trenéři pracovali, se nepovedlo a psychiku hráčů se jim zvednout nepovedlo.

Nyní čeká tým těžký úkol. Jihočeši vypadli z desítky, který znamená alespoň předkolo play-off a jsou na jedenácté pozici. Před sebou mají dva zápasy venku. Jeden v neděli v Liberci a druhý v Litvínově v následujícím týdnu. Jak se zdecimovanému týmu bude dařit? Dokáže v některém zápase bodovat a probudit se? Co může trenéry těšit je fakt, že na marodce je jen dlouhodobě zraněný Petr Macháček, jinak by měl být tým v pořádku.

Zápas Bílí Tygři Liberec - HC MOUNTFIELD začne v neděli v 18.10 hodin a bude jej vysílat ČT4 v přímém přenosu.

Statistiky

39. kolo
HC MOUNTFIELD

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
11.
Umístění v tabulce
7.
38 / 11 - 4 - 10 - 13
95:111 / 51
Statistiky v sezoně
(základní část)
38 / 17 - 1 - 4 - 16
108:108 / 57
0:5 Pardubice (V)
3:4sn Vítkovice (D)
1:2sn Boleslav (V)
3:4sn Zlín (V)
3:7 Sparta (D)
Aktuální série
4:5 Třinec (V)
0:1sn Plzeň (D)
3:6 Kladno (V)
4:2 Slavia (V)
2:3 Brno (V)
Tomáš Vak 26 (10+16)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Milan Bartovič 29 (19+10)
Milan Gulaš (13)
Nejlepší střelec v sezoně
Milan Bartovič (19)
Tomáš Vak (16)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jiří Hunkes (15)
Petr Gřegořek 20 (6+14)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Jiří Hunkes 21 (6+15)
Michal Mikeska (+5)
Tomáš Mertl (-11)
+/- bodování v sezoně
Richard Jareš (+9)
Jiří Moravec (-11)
Jan Snopek (88 tr. minut)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Lukáš Derner (67 tr. minut)
Roman Turek (30/90,87%/2,78)
Jakub Kovář (11/90,28%/2,66)
Statistiky brankářů (zápasy/úspěšnost/průměr)
Tero Leinonen (15/91,11%/2,81)
Marek Pinc (19/92,45%/2,11)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....