Banes Motor České Budějovice
13.01.2010, Petr Novotný

Pletka: DVD z postupové sezony si občas pustím

Č. B u d ě j o v i c e - V neděli hrál zápas za Karlovy Vary, v pondělí se dozvěděl, že už s ním na západě Čech nepočítají a že bude hrát v Českých Budějovic. Ve středu už se hlásil na tréninku v novém působišti. "Takový je hokejový život," pousmál se Václav Pletka, který vidí v českobudějovickém týmu novou motivaci. Jihočeši si od něj zase slibují pravidelné góly, na které se v posledních utkání strašně nadřeli.

Čekal jste, že byste mohl být vyměněn do Českých Budějovic? Jak tomu vůbec došlo?
Seběhlo se to rychle. V neděli jsme hráli zápas s Brnem a druhý den večer jsem se dozvěděl, že jsem vyměněný do Budějovic za Pištu Hřebejka. Bral jsem to tak, jak to přišlo. Znám to tady. Budějovice jsou pěkné město, líbilo se mi tu v minulosti a těšil jsem se sem i nyní.

Byly nějaké indicie, že by něco mohlo proběhnout? Bodově jste na tom nebyl špatně.
Měl jsem dvanáct plus dvanáct. Snad to nebylo tak špatný. Ale nám se nedařilo už od začátku sezony a asi nějaká změna přijít musela. Vary se rozhodly takhle a já jsem to bral tak, jak to bylo. Doufám, že Budějovicím pomůžu k lepším výsledkům.

Smlouva vám ale nekončila na rozdíl od Štěpána Hřebejka.
Ne, já jsem přišel v létě a podepsal jsem na tři roky. Myslel jsem, že tam tři roky vydržím, ale takový je hokejový život.

Když jste přišel do kabiny, je tam hodně známých?
Skoro všechny kluky znám. Skoro s půlkou jsem tady už hrával. S některými jsem se potkal v nároďáku nebo v jiných manšaftech.

Vzpomenete si občas na to, jak jste tady vybojoval postup do extraligy?
Samozřejmě, že si na to vzpomenut. Jsou to dobrý a hezký zážitky. Dokonce mám i DVD z toho konce sezony a občas si ho i pustím. Bylo to takový malý Nagano, jak jsme přijeli na náměstí na autobusu a bylo to super.

Proč jste tady tenkrát nezůstal?
Byl jsem hráč Třince a musel jsem se tam vrátit. Nebylo jiné cesty.

Co od tohoto nového angažmá čekáte?
Výsledky Budějovic jsem sledoval stejně jako sleduju ostatní manšafty, a když je nějaký zápas v televizi, podívám se. Budějovice mají kvalitní manšaft a Eda Turek je kvalitní gólman. Soutěž je hodně vyrovnaná, každý může porazit každého. Je těžké něco předvídat.

Už jste mluvil s trenérem?
Bavili jsme se jen okrajově, když jsem přijel. Uvidíme, kam mě zařadí.

Jak jste na tom s nájezdy?
Jel jsem v této sezoně čtyři a tři z toho jsem dal.

Víte o tom, že Budějovicím se na ně nedaří?
Četl jsem to v novinách, že jim to tady moc nejde.

Takže na vás asi přijde řada…
Ta penalta je hodně o štěstí. Brankář má podle mě výhodu a záleží na něm, jestli udělá chybu nebo ne, jestli to ten útočník dobře trefí.

Jak vzala stěhování rodina?
Nemám děti, ani nejsem ženatý. Přítelkyně to bere tak, jak to je. Rodičům jsem to oznámil a tak říkali, že od teďka budou fandit Budějovicím.

Už jste se zabydlel?
Zatím bydlím na penzionu v Litvínovicích, a doufám, že mi kluci pomůžou nebo dají nějaké kontakty, abych nějaké bydlení brzy sehnal.

V této sezoně máte bilanci dvanáct plus dvanáct. A v Budějovicích jste rázem druhým nejproduktivnějším hráčem. Počítáte s tím, že na vás budou kladeny velké nároky?
Myslím si, že ty tlaky jsou všude. Člověk přijde a klub od něj něco očekává, proto ho taky kupoval. Mě není dvacet let. Je mi třicet a doufám, že to zvládnu a nějaký góly dám a pomůžu týmu v tabulce výš.

Nelitujete toho, že jste do Varů v létě šel?
Ne, že bych litoval. Očekával jsem od toho něco jiného. Vary minulou sezonu vybojovaly titul. Je tam nová aréna, turnaj v Davosu, Liga mistrů. Liga mistrů se zrušila, od začátku jsme se potáceli na dně. To k hokeji patří. Jednou je člověk nahoře a jednou dole. Teď doufám, že v Budějovicích budu nahoře.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....