Banes Motor České Budějovice
22.01.2010, Miroslav Mayer

Lukáš Kříž: ”Nějak jsem se rozstřílel.”

Č. B u d ě j o v i c e - Na českobudějovickém hokejovém nebi možná začíná blikat nová hvězdička. Její vzestup je pro mnohé zcela nečekaný. Hráč, který patřil k defenzivním obráncům a nastupoval spíše do oslabení, dostal možnost při přesilových hrách a najednou začíná střílet jednu branku za druhou. Ještě zajímavější ovšem je to, že to vše se mu začalo dařit v juniorském mužstvu ač mu ještě šestnáct let. Do osmi let hrál hokej a zároveň jezdil motokros. „Musel jsem se rozhodnout co pro mě bude do budoucnosti lepší a zvítězil hokej,“ říká Lukáš Kříž.
Většinu kluků přivede k hokeji táta. Bylo to tak i u vás?
Stejně. Na bruslích jsem stál poprvé ve čtyřech letech, jezdili jsme bruslit na zimák do Českého Krumlova. Hrát jsme začal v přípravce v Českých Budějovicích a trénoval mě pan Beneš a panem Trummerem.

Vy jste ovšem kromě hokeje dělal ještě jeden sport.
Kromě hokeje jsem ještě jezdil motokros. Zhruba v osmi letech jsem se musel rozhodnout co z toho ukončit a v čem pokračovat. Nebyl už čas dělat oba sporty současně a do toho ještě učení. S tátou jsme se rozhodli, že pro mě bude do budoucnosti lepší hokej. Přitom si myslím, že motokros mi šel lépe. Byl jsem dokonce mistr republiky.

Hrajete na postu obránce a vaším úkolem je zabraňovat gólům. Hrál jste od začátku na tomto postu?
Od začátku hraju obránce. Myslím si, že jsem se tam postavil sám, že mě tam ani trenér neurčil. Každý by chtěl dávat góly, ale někdo tomu taky musí bránit, aby nepadaly. Obránce je také důležitý článek hry a mě se to zalíbilo.

Vždycky jste býval spíše defenzivní obránce a branky jste moc nedával. Jak se stalo, že teď vám to tam padá a to ještě ve vyšší věkové kategorii?
Začalo to tím, že jsem dostal příležitost zahrát si v juniorce. Za to bych chtěl trenérům Koldovi, Trummerovi a Šrámkovi poděkovat. Začínal jsem ve třetí lajně. Myslím si, že i díky tomu, že mám mřížku mě postavili při přesilovce před branku. Tam je možnost dávat dorážky a z toho pak padají góly.

Takhle jste mohl dát ve svém prvním zápase v juniorské NEON extralize dokonce více branek.
Mohl jsem jich dát víc. Byl to můj první zápas a byl jsem rád za ten jeden. Vůbec jsem nevěřil, že jsem ten gól dal. V dalším zápase v sobotu jsem nejprve tečoval puk, ale nikdo to neviděl a branku připsali autorovi střely. Pak ve druhé třetině jsem se trefil znovu. Mám samozřejmě doma schovaný puk, kterým jsem dal první branku.

Čekal jste před sezónou, že byste mohl hrát i za juniorské mužstvo?
Určitě jsem myslel na to, že bych se tam chtěl dostat a vyzkoušet si juniorský hokej. Dostal jsem tu příležitost a chytil jsem jí. Juniorský hokej je hodně o síle.

V dalším zápase jste se trefil i v dorostenecké extralize, kde jste předtím nedal dva roky gól. Čím to je?
Trochu jsem se rozstřílel. Dostal jsem hlavně od trenérů důvěru při přesilovce, což jsem dříve nedostával, protože jsem hrál spíše oslabení. Snažil jsem se to zahrát dobře a padlo to tam.

Letos se zatím staršímu dorostu výsledkově daří a naopak juniorka nemá nejlepší výsledky. Přemýšlel jste i nad tímto faktem?
Vůbec. Myslím si, že juniorka je o dost výše než dorost. Starší spoluhráči nás přijali dobře a v zápase nám pomůžou.

Nakonec i juniorka má stále ještě šanci postoupit do play-off. Bavíte se o tom v šatně?
Bavíme se o tom v šatně a víme, že šance tam ještě je. Snažíme se každý zápas uhrát na tři body, abychom měli šanci se tam dostat. Zabojujeme o to.

Juniorka tedy ještě zabojuje, ale starší dorost má play-off jisté. Jak vidíte vyhlídky mužstva ve vyřazovací části?
Je vidět, že starší dorost dokáže hrát i bez nás pěti, kteří jsme odešlis juniorky. Pokud se na play-off vrátíme zpátky tak máme určitě na medaili.

Teď se vám daří, ale bylo někdy období, kdy jste chtěl s hokejem skončit?
Musím se přiznat, že ano. Bylo to po deváté třídě při přestupu do dorostu. Říkalo se, že pan Soudek je hodně tvrdý na fyzičku a na běhání. To mi zrovna moc nešlo. Byl jsem z toho hodně vyklepaný a říkal jsem, že s tím seknu. Nakonec mi to rodiče vymluvili a tak jsem řekl, že to ještě zkusím. Nakonec to všechno proběhlo v pohodě. Když jsme pak začali hrát, tak mě začal hokej ještě více bavit, než předtím.

Jak byste si představoval ideální konec letošní sezóny?
Chtěl bych hrát a trénovat v juniorce, abych získal co nejvíce zkušeností. Se starším dorostem bychom všichni chtěli medaili. To by bylo ideální zakončení sezóny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....