Banes Motor České Budějovice
22.01.2010, Miroslav Mayer

Bude to bitva až do konce, myslí si František Ptáček

Č. B u d ě j o v i c e - V pátek večer byl v Budvar aréně opět k vidění infarktový zápas. Hokejisté HC MOUNTFIELD totiž ještě čtyřicet vteřin před koncem zápasu vedli 2:1 a hráli přesilovou hru. Domácí fandové připravovali oslavu vítězství a místo toho museli zamáčknout slzu vzteku. Plzeň totiž dokázala vyrovnat a nakonec získala druhý bod za vítězství na samostatné nájezdy. Závěry zápasů a samostatné nájezdy jsou výraznou slabinou českobudějovického celku. „Závěr zápasu byl naše taktická chyba,“ říká František Ptáček.

Takový výsledek bychom si měli pohlídat, ví František Ptáček

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu velmi dobře a brzo se ujali vedení. Plzeňští vyrovnali v přesilové hře pět na tři na 1:1. První třetina byla i herně velmi vyrovnaná. Ovšem druhá třetina byla v režii domácího mužstva, které mělo místy drtivý tlak, ale nepodařilo se dát druhou branku. Dokonce Jihočeši hráli skoro celé dvě minuty přesilovku pět na tři, ale i v situaci o dva muže méně v poli se plzeňští hráči dokázali ubránit. „Měli jsme dlouhou přesilovku pět na tři a mohli jsme dát gól a pak jsme ještě mohli využít i následnou přesilovku, ale to se nám nepovedlo. Šance jsme měli, obstřelovali jsme branku, ale nebyli jsme schopní dotlačit puk za brankovou čáru,“ hodnotí situaci František Ptáček. Po dvou třetinách byl tedy stále stav 1:1.

Třetí třetina přinesla velký vzruch hlavně v samotném závěru. Nejprve se podařilo Františku Ptáčkovi, dvě minuty před koncem třetiny, prostřelit vše před sebou a dát vytoužený druhý gól. „To bylo při přesilové hře. Dostal jsem puk na modrou a vystřelil jsem do skrumáže a propadlo to tam. Tam bych žádnou vědu nehledal,“ popisuje svůj gólový zápis českobudějovický bek.

Plzeňští se chystali na závěrečný nápor a jejich útočník Kovář se nechal za faul na brankáře Turka vyloučit. V té chvíli by si většina fanoušků v hale vsadila na vítězství svého mužstva, ale o svoje peníze by přišla. „V závěru zápasu jsem byl na ledě a přesně vím, jak to bylo. Soupeř vyhodil puk, jejich brankář šel na střídačku a další hráč do pole. Od nás si toho nikdo nevšiml. Pak šla přihrávka na volného beka, ten vystřelil a skrz hráče to propadlo do brány,“ viděl smolný okamžik přímý účastník. Přitom přesilovku předtím hráli Českobudějovičtí aktivně a soupeře téměř nepustili k puku. „ My jsme tu přesilovku nehráli laxně. Šli jsme tam s tím, že nesmíme nikoho nastřelit a hrát to raději u nich. Samozřejmě se bránícímu mužstvu povede při přesilovce vyhodit a jim se to povedlo, naskočil pátý hráč a vytěžili z toho,“ vysvětluje František Ptáček.

Podobné závěry nejsou pro domácí tým žádnou výjimkou. Takto přišli již minimálně o patnáct bodů. To je ve vyrovnané tabulce opravdu mnoho. „Těžko se hledají slušná slova. Prostě to jsou školácké chyby. To by se nám nemělo stávat a takové výsledky bychom si měli pohlídat a v klidu dotáhnout do konce.“

O druhém bodu opět rozhodovala trestná střílení. Domácí sice poslední sérii nájezdů dokázali vyhrát, ale celková bilance je stále velmi nepříznivá 7:1. „Bylo vidět, že plzeňští hráči tam přijeli a věděli, že ten gól dají. Nájezdy jsou vždycky loterie a my taháme ten špatný los,“ konstatuje českobudějovický kapitán.

Za dva body jsme nesmírně rádi, usmívá se Tomáš Pöpperle

Muž s maskou na tváři v plzeňské brance Tomáš Pöpperle byl v zápase s HC MOUNTFIELD oporou svého mužstva. Během zápasu na něj šlo mnoho střel a hlavně ve druhé třetině držel Západočechy ve hře. „ Za dva body jsme nesmírně rádi, hlavně po tom, co jsme dostali tři minuty před koncem zápasu gól. Kluci ještě v oslabení vyrovnali, což bylo super,“ říká plzeňský gólman.

Přesto za stavu 2:1 pro domácí i on již přestával věřit v úspěch svého týmu. „ Když jsme hráli ve čtyřech, tak jsem si říkal, že to vypadá bledě. Naštěstí Budějovice propadli a kluci vyrovnali. To bylo fantastické.“ Plzeňští zřejmě dobře studovali psychiku domácího mužstva, věděli, že závěry zápasů nejsou nejsilnější stránkou Jihočechů. „Určitě se to domácím týmům často nestává, ale Budějovičtí dostali na Kladně vteřinu před koncem gól. Věděli jsme, že poslední třetinu musíme hrát, abychom je donutili k chybám. Nakonec se to úplně nepodařilo, ale se šťastným koncem to pro nás dobře dopadlo,“ uzavírá spokojený strážce plzeňské branky.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....