Banes Motor České Budějovice
08.02.2012, Michal Špírek

Rolba - stroj, bez kterého by se hokej už neobešel

Č. B u d ě j o v i c e - Povolání: rolbař. Nejen výkony hráčů může fanoušek pozorovat na stadionu při návštěvě hokejového utkání. Pracovní činnost zde vykonávají i rolbaři českobudějovické Budvar Arény, kteří se zápas co zápas snaží připravit tu nejlepší ledovou plochu. Přičichněte k rolbařskému řemeslu - v článku se mimo jiné dozvíte, jak rolba funguje, jaký průšvih se může rolbaři přihodit či kdo vlastně stojí za vynálezem stroje, který se přičinil o rozvoj hokeje.

Vynález rolby

Paradoxně národ, který s ledním hokejem není příliš spjat, vydatně přispěl k tomu, že ledové plochy dnes vypadají tak, jak vypadají. Byl to totiž americký vynálezce italského původu Frank Zamboni, kdo v roce 1950 vymyslel rolbu. To sice neznamená, že by se snad před tímto vynálezem ledová plocha na stadionech neupravovala, předtím ale vše zastala práce několika „odškrabávačů“, „zalévačů“ a „uhlazovačů“, či jak partu pracantů, která měla na starosti úpravu ledu, nazvat. Perfektně uhlazenou plochu zajistila až rolba od Zamboniho. Pár pracovních míst tedy sice s vynálezem rolby ubylo, ale pro hokej to byla změna více než přínosná.

Jak rolba funguje?

Princip, na kterém rolby pracují, není nijak složitý. Richard Landa, jeden ze sedmi mužů, kteří mají úpravu ledové plochy v Budějovicích na starosti, vysvětluje: "Nejprve se ledová plocha rolbou seřízne. Na rolbě jsou nože, které toto obstarají, minimálně jednou za čtrnáct dní je ale třeba nože vyměnit, je to důležité, protože dobrý led dělá právě řezání." I tato úvodní část úpravy kluziště ale může být vědou. "Jak hluboko se do ledu musí řezat, záleží na tom, kdo na něm předtím bruslil. Nejhlouběji se musí nože rolby nastavit po utkání juniorky a áčka - ti do ledu hodně šlapou," řekl Landa. "Naopak když hrají třeba žáčci, tak po nich se řezat tolik nemusí, takže máme možnost vodu na plochu navézt, každou jízdou se zvýší plocha ledu o jeden milimetr. Takže takto nabereme výšku, kterou pak můžeme řezat třeba právě u zápasu áčka. Pokud by byly například tři zápasy po sobě, přijdeme i o půl centimetru ledu."

Když už je úvodní část zdárně hotova a největší nerovnosti odstraněny, přijde na řadu pokračování. A to uhlazení (vyžehlení) plochy pomocí vrstvy vody, kterou trysky rolby nanesou na seříznutý povrch. "Po seříznutí zůstávají v povrchu rýhy, takže je potřeba provést tuto úpravu a led roztavit, aby byl dokonale rovný," osvětluje českobudějovický rolbař. "Do rolby se musí napustit horká voda, minimálně o teplotě 30°C, navíc chemicky očištěná. Voda se rovnoměrně nanáší přes hadr, kdyby dopadala na povrch přímo, tak se na ledě udělají koláče a kluziště by nebylo kvalitní," vysvětlil Richard Landa. Závěrem je třeba zmínit, že sníh vzniklý řezáním se nabírá turbínou do vrchní části rolby, ze které se poté sklopením dá jednoduše vysypat.

A na co takové rolby jezdí? "Je to nedávno, co se koupili dvě nové rolby s elektromotorem. Předtím jsme tu měli dvě jiné starší, které byly na plyn. Oproti předchozím typům se s těmi novými led dělá jednodušeji, vše je automatické," chválí si zaměstnanec českobudějovického magistrátu. Rolby s elektromotorem je třeba stále dobíjet, aby byly připravené k práci. Pokud byste si chtěli pořídit rolbu domů, tak vězte, že cena jednoho stroje přijde až na sedm milionů korun.

V Kanadě jsou rolbaři hvězdami. Slyšel jsem o tom, usmívá se Richard Landa

Údržbář, rolbař a strojník, tak by se dal vyskládat název pracovní pozice mužů, které se o Budvar Arénu dennodenně starají. Aby člověk mohl usednout za volant rolby, musí mít například řidičské oprávnění na vysokozdvižný vozík. "V Budějovicích je nás na to celkem sedm chlapů, směny máme většinou ve dvojicích. Co se týče ranní směny, tak jsme tu od pěti hodin ráno. Denně přibližně desetkrát upravíme druhou ledovou plochu a desetkrát první ledovou plochu Budvar arény. Patnáct minut je na to odhodit branky a udělat celou ledovou plochu, což je tak akorát," sdělil Landa.

V zámoří jsou rolbaři populární, sklidí i potlesk publika. Rolbaři jsou zde také na své povolání náležitě hrdí, na zápasy NHL září jejich stroje naleštěným chromem a rolbaři jsou součástí show, stadionem objíždějí například ve dresu svého klubu či dokonce v saku. Landa se směje: "Slyšel jsem o tom, je to hezké. My ale na zápasy máme také speciální hadry!" Zajímavostí je, že i rolbaři ledových ploch mívají svá mistrovství světa.

A co je strašákem všech rolbařů, jaký průšvih při práci se strojem hrozí? Často se stane to, že se naplní rolba sněhem, v případě, že se do ledu hodně řeže, a rolbař si toho ihned nevšimne. Na ledě pak zůstávají kopice sněhu. Pak se musí vše zastavit, odjet a sníh vyklopit. "Žádná tragédie to není, sníh se šnekem rolby nabere při dalším rolbování. Jinak je všechno na hydrauliku, takže není vyloučená závada na rolbě v tomto směru, že něco praskne. Ale to se vám stane stejně tak u auta, jako u rolby," pokrčil Landa rameny.

Rolbaři mají na první ledové ploše Budvar Arény při práci ztíženou pozici. "V Budvar Aréně jsou papírové reklamy, jsme snad jediným kluzištěm, které to takhle má. Jinde jsou reklamy malované, například po seříznutí se tak dá barva jednoduše dodat. U nás to tak lehce nejde. Složité je i to, že nad papírovou reklamou je teplota jiná, než vedle, každá část chladí jinak, každá část ledu se chová tím pádem jinak při řezání. Je třeba dávat pozor, abychom při řezání do reklamy nezajeli, jinak by se mohla třeba i zamotat do turbíny a poškodit rolbu," uzavřel řidič stroje. (akt. 2014 - Už i Budvar aréna má reklamy malované)
Tak ať to jezdí!


Slavné chvilky rolbařů: Když rolbaři fandí celý stadion

30.1. 2010 se jihočeští fanoušci vydali na důležité utkání 1. ligy Tábor – Chrudim. Rozhodčí ovšem před duelem upozornil na vadu v ledové ploše, která nedovolovala zápas odehrát. Táborský rolbař se tak snažil před nastoupeným stadionem a fanoušky natěšenými na duel zachraňovat situaci a téměř hodinu spravoval kluziště. Jenomže co si v tomto případě, kdy na ledě krouží rolba, zatímco už se mělo dávno hrát, počít jakožto komentátor textového online přenosu na webu onlajny.cz? Redaktor táborského klubu Martin Jelič se s tím vypořádal s bravurou:
...........
Domácí diváci se okamžitě probudili. Stadionem zní oblíbený pokřik táborských fanoušků "modrá-bílá", ze kterého až mrazí v zádech.
Všichni se soustředí na vrata v rohu ledové plochy a vyhlíží příjezd rolby...
A rolba právě vyjíždí na led! Pan rolbař v tmavě modré bundě je momentálně celebritou číslo 1, diváci ho vítají s nadšením a skandovaným potleskem.
Modrobílá rolba míří okamžitě k mantinelu, nabírá rychlost a spouští k ledu upravovací zařízení.
Rolba se prosmýkla za hostujícím brankovištěm a hra se nyní obrací směrem k domácímu obrannému pásmu.
Momentálně jsme svědky divácky méně atraktivní partie, rolba objíždí ledovou plochu stále dokola a pozvolna se přibližuje středu.
Ale pozor! Teď nabrala ohromnou rychlost a pádí středem hřiště přímo na hostující branku! Ochozy se ztišily, diváci jsou napjatí a čekají, co se stane.
Pan řidič ale v poslední chvíli provedl úhybný manévr doleva, z této šance nic nebude...
Na led přijíždí trojice sudích a hlavní rozhodčí Horák vykazuje rolbu ven z útočného pásma.
…………
Nutno závěrem dodat, že i přes akce a výkon „Pana rolbaře v modré bundě“ se nakonec zápas musel odložit.

Slavné chvilky rolbařů: Trapas na mistrovství světa

Za práci rolbaře by měla mluvit čistá kvalitní ledová plocha. Na MS v Quebecu v roce 2008, po skončení základní hrací doby utkání mezi Českou republikou a Běloruskem, ovšem jeden z rolbařů dobré jméno svému řemeslu neudělal. Došlo k tomu, že se rolba naplnila sněhem a jak zmínil i českobudějovický rolbař, jediným řešením je v tomto případě rychle odjet z ledu. Jenomže to tenkrát snaživý rolbař neudělal. Místo činu neopustil, namísto toho se vše snažil napravit a sníh odklidit, přičemž ale za sebou nechával další a další hromady sněhu. Čekání na nájezdy se tak protáhlo. "Myslím si, že kdyby se to stalo v Čechách, psali by o tom v novinách na titulní straně. Byla to ostuda! Ten člověk nesplnil povinnosti. Být to u nás, dostal by tečku a přišel by o prémie," svérázně tehdy kanadského rolbaře okomentoval reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Slavné chvilky rolbařů: Když zklame technika

Někdy se rolbař může snažit sebevíc, ale pokud v tu nejnevhodnější chvilku zradí šoféra jeho stroj,těžko s tím něco udělá. Diváci v NHL tak byli svědky „drastické scény“, na kterou se můžete podívat na tomto videu. A pokud vám dělá potíže pohled na čerstvou krev, záběry si odpusťte (ve skutečnosti se jednalo o únik hydraulické kapaliny z rolby).

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....