Banes Motor České Budějovice
03.01.2003, David Lukeš

Ve Varech se Šimánkem

Třetí den nového roku čeká budějovické hokejisty další prověrka současné zlepšené formy. Tentokrát zajíždějí v rámci 35. kola na led sedmého celku Karlových Varů. Tento souboj lze směle nazvat soubojem o šest bodů. Pokud Jihočeši vyhrají, jejich naděje na postup do play-off nabude reálných podob. V opačném případě si skok mezi nejlepších osm opět zkomplikují.
Budějovickým hokejistům po 28. kole pomalu zvonila hrana. Po domácí porážce od Sparty ztráceli na osmé místo 11 bodů. Díky šňůře vítězství v posledních čtyřech kolech se však vyhoupli na devátou příčku a ztrátu stáhli na pouhé čtyři body, které jim chybí na osmý Litvínov. Sedmé Vary dosud nasbíraly o pouhý bodík víc.

Jihočechy však na ledě Energie nečeká snadná záležitost. Varští totiž letos herně velmi stouply a zejména první polovina soutěže jim vyšla. V období adventu se jim však přestalo dařit, ze šesti zápasů si připsali pouze jediné vítězství nad Zlínem a několik nepříjemných knockoutů na ledech soupeřů (4:8 ve Znojmě a 3:9 v Třinci). Přednovoroční minisérii dvou zápasů začali opět nešťastně, tentokrát na ledě Plzně (1:3), ale 29. prosince si spravili sebevědomí s posledním Havířovem po výsledku 7:1. K úspěchu nejen v dnešním střetnutí Západočechům mají pomoci dvě nové posily. Útočník Vala, jenž stále patří Zlínu, změnil hostování ve finském Ilvesu Tampere na působení do konce sezóny právě v lázeňském městě, místo Voskára míří z Havířova na západ Čech talentovaný střelec Lukáš Bednařík.

Energie si letos s Budějovicemi poradila v obou vzájemných duelech. V prvním zápase si připsala tři body za domácí vítězství 3:2, na jihu Čech zčásti bojovností, zčásti i s přispěním štěstěny, uštědřila hostitelům debakl 0:5. Větší tlak však před dnešním duelem přesto leží na Varech. Trochu psychické nevýhody se snažil před zápasem přenést na svého soupeře asistent trenéra Západočechů Jan Votruba, jenž pro ČTK uvedl: "Čeká nás extrémně těžký zápas. Budějovičtí patří v tabulce určitě výše, než se právě nacházejí, navíc se jim v poslední době zase začalo dařit." Pomyslný lob asistent kouče Lišky Václav Červený vrátil soupeři smečí, i když diplomaticky hodně měkkou: "Tentokrát už snad bude mít zápas s Vary jiný vývoj než oba předchozí. Soupeř už jistě cítí šanci na play-off, a právě v tom by mohla být naše výhoda. Nebudeme hrát pod takovým tlakem."

My doufejme, že se jeho slova potvrdí. K dispozici už bude útočník Jiří Šimánek, jehož čelist mu už umožňuje naskočit na led, byť s ochranným plexisklovým štítem. Podle svých slov bude připraven naskočit do čtvrtého útoku. V útoku tedy Jihočeši i přes přetrvávající absenci juniorského reprezentanta Milana Michálka mít podstav nebudou. Trápí je však obrana, z níž kvůli ploténkám na několik týdnů vypadl Aleš Kotaška. Jako sedmý obránce tedy putuje s A-týmem teprve sedmnáctiletý junior Lukáš Vomela.

Zápas v Karlových Varech začíná 3. ledna v 17:30, na internetu ho můžete on-line sledovat tady.

Sestava Energie z posledního zápasu s Havířovem: Franěk - Němeček, Mádl (30. Grof), Hlavačka, Prošek, Bauer, Topoli - L. Svoboda, Skuhravý, Hořava - Opatovský, Kverka, Košťál - V. Polák, Tvrdík, Němčický, od 40. min. navíc Balázs, Pavliš, Kraus.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....