Banes Motor České Budějovice
06.01.2003, Antonín Vansa

Znovu zápas o šest bodů - tentokrát se Vsetínem

Po úspěšném zájezdu do Karlových Varů a na Slavii čeká na českobudějovické borce snad ještě psychicky náročnější zápas. V úterý 7.ledna 2003 od 17:30 hodin je bude čekat nevyzpytatelný celek Vsetína. Zápas bude náročnější z jednoho prostého důvodu - Jihočechům se totiž před vlastním publikem příliš nedaří a potvrdit bodové žně z cizích stadionů, navíc proti rozjetému Vsetínu, nebude vůbec jednoduché.

Představujeme soupeře - Vsetínská hokejová a.s.

Historie

Vznik Vsetínského hokejové klubu se dá určit rokem 1904, či 1905. Tehdy byl ve Vsetíně založen tzv."Ledový klub", který pod svá křídla soustřeďoval nejen hokejisty, ale i krasobruslaře. Kluziště se tehdy nacházelo v zámeckém parku na rybníčku, ale po dlouhých letech krize a častých změn vlastníků byl v roce 1935 zakoupen pozemek v zámecké zahradě, kde se hokejisté usídlili až do válečného roku 1944.
Pravidelná hokejová činnost se však datuje až od roku 1938, kdy mužstvo začalo nastupovat v okrskové soutěži. Na tehdejší dobu dobrého výsledku dosáhli Valaši v sezoně 1948/99, kdy obsadili třetí příčku v Moravské hokejové divizi. Pak však Sokol Dynamo Vsetín putoval nadlouho do krajského přeboru gottwaldovského kraje a postoupil až v roce 1956 zpět. Protože úroveň hokeje ve Vsetíně šla nezadržitelně vzhůru, bylo třeba započít se stavbou zimního stadionu. Stalo se roku 1962, kdy byla zahájena stavba stadionu s umělou ledovou plochou na Lapači. Komplex byl dostaven roku 1964 a od sezony 1966/67 mohli hrát hokejisté na novém umělém ledě.
Protože se hokejisté Vsetína marně snažili prosadit do vyšší soutěže, přišla na řadu úzká spolupráce s hokejovým oddílem TJ Gottwaldov. Na Lapač přišla celá řada kvalitních hráčů, kteří pomohli Zbrojovce Vsetín vybojovat v sezoně 1968/99 II.hokejovou ligu. Avšak série reorganizací v nižších soutěžích sestřelila Vsetín zpět do Krajského přeboru Severomoravského kraje. Přestože se podmínky pro růst úrovně ledního hokeje vybudováním umělé plochy značně zlepšily, nestačilo to na požadavky přípravy jak týmu mužů, tak zejména mužstev mládeže. Hrací sezóna se prodlužovala a podmínky na otevřeném zimním stadionu nepostačovaly. V té době se zrodila myšlenka vybudovat ve Vsetíně krytou hokejovou halu.
V roce 1979 bylo započato s první etapou stavby. Ta byla velmi náročná, neboť základy, nosné pilíře atd. byly budovány nad původní ledovou plochou. Hala s kapacitou 5 400 diváků byla dostavena v roce 1982 a měla záasaní vliv na vývoj hokeje v městě. Už v roce 1987 mužstvo Vsetína postoupilo z krajského přeboru do II.národní hokejové ligy, kde také přečkalo revoluci. Po změně politického a ekonomického prostředí se podařilo funkcionářům vzbudit ve sponzorech zájem o hokej a již v sezoně 1990/91 postoupil profesionalizovaný celek do druhé nejvyšší hokejové soutěže. V sezoně 1993/94 vyhráli Valaši pod vedením trenéra Horsta Valáška suverénně I.národní hokejovou ligu a v baráži zamávali na sestup dvojici ligových mužstev, Hradci Králové a Jindřichovu Hradci.
V první sezoně Vsetín šokoval zkušené extraligové mančafty a po vítězství 3 - 1 na série nad Zlínem vyhrál extraligu! Na úspěšný první rok dokázal rok od roku silnější Vsetín navázat ještě čtyřikrát a z Lapače se stal téměř nedobytný stadion. Pouze jednou dokázala pražská Sparta sesadit valašský tým z nejvyššího místa, a to v sezoně 1999/00. Vsetín se o rok později vrátil na extraligový trůn, ale pak odešla řada sponzorů a ekonomická krize odlákala i řadu vynikajících hokejistů. Velmi oslabený Vsetín, v ročníku 2001/02 kandidát na sestup, překonal vnitřní problémy mezi dvěma právními subjekty, sebral se a play-off mu uniklo až ve 49.kole - nutno říci, že poprvé v historii.
Zdoj: www.hc-vsetin.cz

Současnost

Již druhým rokem provázely vstup Vsetína do soutěže obavy. Valaši sice oproti loňskému ročníku trochu posílili, ale první utkání totálně nezvládli a po dvou kolech se plácali na samém dně extraligové tabulky. Jenže vsetínští se rychle sebrali a po 4.kole už jim patřila pozice v play-off. Třeba říci, že od té doby zástupci slavného hokejového města pouze dělají pronásledovatele týmům v osmičce. A pak je tu ještě jeden důležitý úkaz. Asi těžko bychom na extraligové mapě hledali tým, jež je tak závislý na výkonu dvou hráčů. Tím prvním je brankář Biegl, který svými zákroky dává klid na hokejky svých spoluhráčů a tím druhým je Jiří Hudler. Vynikající, velmi sympatický hokejista táhl neúnavně "vsetínskou káru" a ve svých osmnácti (!) letech pořádně dýchal na záda vedoucímu muži kanadského bodování, třineckému Králu Richardovi. Vsetín sice oba zápasy po Novém roce vyhrál, ale teprve čas ukáže, jak citelný bude pro mužstvo odchod mladičkého klenotu do ruské Kazaně...

Předpokládaná sestava:

Biegl - Luža, Frolo, Ondřej Němec, Kuboš, Jaškin, J.Polák - Kacíř, Vak, Demel - Kucharczyk, Stantien, Vampola - Kotásek, Ambruz, Streit.
Trenéři: Zdislav Tabara a Jan Neliba.

Odchod Hudlera není žádnou výhodou, tvrdí svorně jihočeská kabina

Přání trenéra Lišky? Zopakovat výkon proti Plzni!

Další domácí utkání, a znovu takzvaně o šest bodů. Vsetín je velice nepříjemným soupeřem a trenér Mgr.Jaroslav Liška o tom moc dobře ví, „My všichni věříme, že výsledek, který se nám podařilo uhrát proti Plzni jsme schopni zopakovat i proti Vsetínu. Vše se ale bude odvíjet od zdravotního stavu mužstva," říká lodivod Jihočechů a vzápětí vše vysvětluje, „Ondřej měl z Karlových Varů vyražené zuby, ale ten k dispozici jednoznačně bude. Horší je to s Filipem Turkem. V Praze hrál se sebezapřením a nevíme jestli bude k dispozici, protože stále dostává injekce," krčí rameny při vzpomínce na bolavou ruku Filipa Turka Liška. Mužstvo Budějovic už šestkrát v řadě zvítězilo (HC Č.Budějovice je aktuálně na 4.příčce v tabulce třetí části; pozn.aut.) a proto se nabízí jednoduchá otázka - čím to? „Hodně se nám daří poslední dobou v zápasech venku a z mužstva vyzařuje úžasná snaha na sobě pracovat," mne si ruce nad prací svých svěřenců Liška. Zajímavé bude sledovat, jak si v úterý Valaši budou počínat bez svého ztraceného syna Jiřího Hudlera. Jaroslav Liška o tom soudí, „Hudler byl pochopitelně klíčovým hráčem mužstva, ale i po jeho odchodu mají stále velmi kvalitní tým s vynikajícími hráči. Třeba takový Kucharczyk byl i na Baltice," brání se pozici jenoznačného favorita. Velmi dobrou statistiku si proti Vsetínu udržuje Vladimír Hudáček (viz.statistika níže) a jak potvrzuje kouč Budějovic, především na něm musí Jihočeši postavit svou hru, „Od Hudyho vychází všechny výsledky, které jsme do této doby uhráli. Je potřebné, aby brankář dokázal svůj tým podržet a to Vláďa dělá výborně," říká Liška a s úsměvem dodává, „Bylo by dobře, kdyby v té statistice pokračoval."

Suchánek ví, že Budějovice vyhrají

Rudolf Suchánek je tím obráncem, který by si mohl založit školu v udílení rad, jak hrát proti Vsetínu. Jak sám mimo rozhovor prozradil, každý zápas je jiný a o tom, který Jihočeši se Vsetínem sehrají v úterý, soudí to samé, „Vsetín je velmi dobré mužstvo, má výborného gólmana. My ale jdeme zápas od zápasu a musíme vyhrát," prozrazuje hned na úvod nejzkušenější hráč budějovického týmu a spěšně dodává, „A je jedno jestli tam mají Hudlera, či ne," tvrdí obránce, kterého se nelze nezeptat na zlepšení výsledků v posledních dnech „Já si myslím, že příchodem Jardy Pouzara se mužstvo hodně psychicky zvedlo a naštěstí se teď vyhrává," hledá vysvětlení bodové žně Suchánek. Jihočeši už byli dvakrát na těsný dostřel osmičce, ale pak vždy přišel útlum a hokejisté od soutoku Malše s Vltavou putovali zpět do spodních pater. Rudolf Suchánek se tradičního scénáře neobává, „To teda určitě ne. Jak už jsem říkal, s příchodem Jardy Pouzara se to dost zvedlo a možná je to i jeho zásluha," nešetří nestor českobudějovické sestavy pochvalou k nynějšímu kouči Jaroslavu Pouzarovi. Výsledek si Suchánek tipnout odmítá, ale o jedné věci má jasno, „Určitě vyhrajeme," prozradí se vší vážností a dovoluje si pozvat i fanouškovskou obec na důležitý zápas, „Posledně s Plzní tu bylo hodně diváků a bylo to fantastické. Doufám, že přijde hodně lidí a podpoří nás," říká Rudolf Suchánek a ještě přidává zajímavou rovnici, „Čím více lidí bude chodit, tím budeme hrát lepší hokej," usměje se populární Ruda a spěchá směrem ke svému autu.


STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Vsetínská hokejová

Letošní zápasy:    35   14  1  5  0  15  105:107  49 (-5) 
Aktuální série:    10    5  0  1  0   4   30:29   16 (+1) 
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vak - 25 (10+15)
Nejlepší střelec:       Radim Kucharczyk - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Tomáš Vak - 15 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Tomáš Frolo - 77 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Petr Vampola - +7 bodů

HC České Budějovice

Letošní zápasy:    36   12  5  4  1   14  99:95   51 ( -1) 
Aktuální série:    10    5  2  0  0    3  31:22   19 (+7) 
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob - 29 bodů (13+16)
Nejlepší střelec:       Luboš Rob - 13 branek 
Nejlepší nahrávač:      Luboš Rob - 16 asistencí 
Nejtrestanější hráč:    Zdeněk Ondřej - 75 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Filip Turek - +11 bodů

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Vsetín je podle čísel nejneoblíbenější soupeř jihočeských hokejistů. Sebral totiž Jihočechům zdaleka nejvíce bodů (29) a nepříjemnou statistiku nevylepšila ani sezona 1999/00, kdy Jihočeši nenašli doma pokořitele. V play-off si na ně pozorně bráncící Vsetín počkal na příležitost a vyhrál...
20        5     0    4    0    11    40:48        16

Již zmíněná ekonomická krize a odliv kvalitních hráčů přeci jen trochu vylepšil vzájemnou statistiku. O tom svědčí poslední dvě sezony, konkrétně tři zápasy, jež byly odehrány na ledě Českých Budějovic...

3    2     0    0    0     1   7:5    6

Vzájemné zápasy v české lize

27.9.1994 HC České Budějovice - HC Dadák Vsetín 1:1po pr. (0:0,0:1,1:0-0:0)
Šedý - Měsíček

6.12.1994 HC České Budějovice - HC Dadák Vsetín 7:2 (1:0,2:0,4:2)
Vošta 4,R.Horák,R.Ťoupal,Pýcha - Vlach,Barus

20.3.1995 HC České Budějovice - HC Dadák Vsetín 2:4 (0:0,1:1,1:3)
Vošta,Dvořák - Tomek 2,M.Stavjaňa,Galkin

24.11.1995 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 1:1po pr. (0:1,1:0,0:0-0:0)
R.Suchánek - Dopita

11.3.1996 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 2:3 (1:1,1:1,0:1)
Turek,Pýcha - Galkin,Stantien,A.Stavjaňa

12.3.1996 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 1:4 (0:1,1:2,0:1)
Pýcha - Dopita,Zima,Polcar,Barus

6.10.1996 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 2:3 (0:0,2:1,0:2)
Brabenec,Pýcha - Jakeš,Dopita,I.Padělek

12.1.1997 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 1:4 (0:2,1:2,0:0)
Bělohlav - Jaškin 2,J.Beránek,Dopita

13.11.1997 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 0:1 (0:0,0:0,0:1)
Josef Beránek

8.3.1998 HC České Budějovice - HC Petra Vsetín 2:3 (1:1,0:1,1:1)
Rob,Brabenec - Tesařík,Josef Beránek,I.Padělek

10.11.1998 HC České Budějovice - HC Slovnaft Vsetín 2:2 (1:1,1:1,0:0)
R.Ťoupal,Barus - Patera,Kratěna

23.2.1999 HC České Budějovice - HC Slovnaft Vsetín 2:2 (1:1,0:0,1:1)
Turek,R.Ťoupal - Mar.Procházka,Dopita

4.11.1999 HC České Budějovice - HC Slovnaft VIVA Vsetín 5:1 (1:1,3:0,1:0)
Štrba 2,Rob 2,Turek - Paroulek

19.2.2000 HC České Budějovice - HC Slovnaft VIVA Vsetín 2:1 (1:0,1:1,0:0)
Turek,V.Král - Antoněnko

21.3.2000 HC České Budějovice - HC Slovnaft VIVA Vsetín 0:3 (0:2,0:1,0:0)
Mar.Procházka,Tomajko,Patera

26.9.2000 HC České Budějovice - HC Slovnaft VIVA Vsetín 2:4 (0:0,1:3,1:1)
Martínek,V.Král - Tomajko 2,Jantovský,Veselý

5.1.2001 HC České Budějovice - HC Slovnaft VIVA Vsetín 1:4 (1:2,0:1,0:1)
Kotalík - Dopita,Veselý,Pardavý,Paroulek

23.11.2001 HC České Budějovice - HC Vsetín 2:4 (1:2,1:1,0:1)
Sailer,Kořínek - Vlach 2,Veselý,Vaic

3.3.2002 HC České Budějovice - HC Vsetín 2:1 (0:0,1:0,1:1)
Sailer,Šimánek - Streit

12.10.2002 HC České Budějovice - HC Vsetínská akciová 3:0 (1:0,1:0,1:0)
Bartoš,Sailer,Mrázek

Turkovi se na Vsetín daří

Tabulku neprojduktivnějších hráčů vzájemných zápasů na českobudějovické straně vede tentokrát Filip Turek. Šikovný centr dokázal už v sezoně 2000/01 přeskočit v tabulce druhého Radka Ťoupala. Nutno říci, že právě útočník Radek Ťoupal už tři sezony v kádru Jihočechů nepůsobí. Třetí příčka patří Luboši Robovi, jemuž výrazně k umístění pomohl dvoubodový zápis z posledního utkání, hraném na Lapači.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Filip Turek             9  +  12      21
2.  Radek Ťoupal            3  +  15      18
3.  Luboš Rob               6  +   7      13
4.  Milan Nedoma             4  +   9      13
5.  Rudolf Suchánek         2  +  10      12

Vladimír Hudáček - strůjce úspěchu?

Již zmíněné zlepšení výsledků vzájemných zápasů by se dal přičíst hlavně muži s maskou. V dobrém slova smyslu Vladimíra Hudáčka ovlivnilo zlínské angažmá a proti žlutozeleným hokejistům z Valašska hraje jako o život. Právě on vychytal první historické vítězství v Budvar aréně po výsledku 3:0, hádejte proti komu...
Tučně vyznačení brankáři stále působí v HC České Budějovice.

Jméno            Zápasy  Minuty  Góly  Průměr  Shutouty
1.  Vladimír Hudáček    3    179     5    1,68        1
2.  Michal Mařík       12    645    32    2,98        0
3.  Oldřich Svoboda    18   1014    51    3,02        0
4.  Roman Turek         7    422    22    3,13        0
5.  Ivo Čapek           4    195    12    3,69        0
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....