Banes Motor České Budějovice
12.01.2003, David Lukeš

Čtyřicet minut dnes stačilo

Po minulém domácím utkání se Vsetínem si budějovičtí hokejisté sypali na hlavu popel, protože po úvodních hluchých dvaceti minutách jim ke zvratu zbývající dvě třetiny nestačily. Dnes situaci téměř zrcadlově zopakovali, ovšem se dvěma detaily. Propadli ve třetině druhé a hlavně - veledůležitý zápas i přes hluché intermezzo dovedli k vysokému vítězství!
Hvězdou večera se stal populární Kondor - Luboš Rob. Ve 4. minutě už zvyšoval na 2:0, v závěru za stavu 5:4 využil otevřené litvínovské obrany a dvěma krásnými brankami dokreslil skóre do konečné podoby. Letos se už trefil dokonce čtyřikrát v Havířově, dnes ale přidal ještě tři asistence a určitě ho takový počin těší víc než střelecké manévry na ledě nejhoršího týmu soupeře. "Dneska se hrálo o šest bodů a šest bodů je hodně," v několika slovech popisuje důležitost zápasu a pokračuje vlastním hodnocením utkání, které zejména v závěru zvedalo diváky ze sedadel: "Čekali jsme odpor soupeře v začátku. Úvod se nám ale povedl a my jsme mysleli, že už je hotovo. V dnešním hokeji ale vedení 3:0 nic neznamená, viděl jsi sám, že během několika minut bylo 3:3." Utkání bylo řízné, množství osobních soubojů si rozhodně nezadalo s počtem vstřelených branek. Luboš si uvědomuje, že podobné zápasy bývají hodně vyhecované... - "Není se co divit," přitakává souhlasně. Jihočechům se po infiltraci mezi nejlepších osm nabízí vyšší cíle. Míří budějovický celek výš? "Určitě je lepší být po základní části radši výš, můžeš začínat doma. My sice o play-off pořád mluvíme, ale cesta tam je ještě daleká. Musíme pořád bodovat. Čím výš po konci základní části budeme, tím líp," tvrdí napůl skromně, napůl odhodlaně. Dnešní hattrick mu ale udělá menší díru v rozpočtu, to mu nikdo "neodpustí". "U nás je tradice, že po každém hattricku se udělá menší pohoštění, připadne to na středu. Budou to nějaká kuřata nebo sekaná," ví dobře o svém ortelu. "Po Havířově jsem dal nějaké peníze do společné kasy. Z těch se vždy uspořádá něco, když je herní pauza," vysvětluje sympatický útočník. Zmiňovanou týmovou kasu spravoval Petr Sailer. Kdo se tak důležité funkce ujmul nyní? "Filip Turek. A ten si to nenchá ujít," uzavírá s úsměvem střelec dnešního večera.

Martin Štrba dnes kromě tradiční bojovnosti pomohl týmu brankou na 4:3 v druhé minutě poslední třetiny. "Zatáhnul jsem puk po pravé straně. Ruda Suchánek vystřelil a já puk dorazil do branky," popisuje moment sice důležitý, nicméně na jeho úder hosté ještě odpověď nalézt dokázali. Definitivní destrukci hostujícího celku zahájil až Milan Michálek (rozhovor s ním připravujeme na začátek následujícího týdne). I Martin, který jako tradičně při odchodu z kabiny zářil jako sluníčko, si uvědomuje, jak důležitého vítězství budějovičtí borci dosáhli. "Dneska jsou pro nás všechny utkání důležitý. To platí hlavně pro zápasy se soupeři, kteří jsou okolo nás v tabulce. Pochopitelně čím výš budeme po základní části, tím líp," naráží na fakt, že v dnešním zápase jeho celek získal vlastně šest bodů. Věděli to i Severočeši, kteří v posledních minutách vyrukovali s hodně tvrdou hrou... "Co jsem viděl, tak jejich zákroky v závěru byly úmyslné. Podle mě to neunesli. Oni dneska hráli hodně tvrdě. Myslím si, že taková hra jim nesluší, protože mají spoustu hráčů, jimž sedí spíš technická hra," naráží na nevyužité přednosti litvínovských.

Dalším střelcem Jihočechů byl Stanislav Jasečko, který zvyšoval na 3:0. Se svojí hrou ale spokojený nebyl a hned podává vysvětlení. "Já jsem dostal v úvodu do pravé nohy koňara. Hodně to bolí. Chtěl jsem ze zápasu odstoupit, my ale v současnosti nemáme moc beků a tak jsem to musel dotáhnout." Po jeho brance se ale hra Jihočechů sesypala jako domeček z karet... "Znervózněli jsme." To se letos na domácím ledě nestalo poprvé. Vysoké vedení jakoby budějovickým nesedělo. "Polevíme a myslíme, že je hotovo. Těch 3:0 jsme si měli udržet a ne si to takhle zdramatizovat," uzavírá sebekritický, ale pro budějovický mančaft životně důležitý bek.

Zatímco na domácí straně mohla být i po zbytečném dramatu spokojenost, hosté odjížděli zklamaní. "Určitě je to škoda, hrálo se o šest bodů. V 1. třetině jsme se snažili bránit. Poté, co padlo hodně branek, jsme hru otevřeli, nemělo cenu hrát na defenzívu," hodnotil první polovinu zápasu hostující bek Vlastimil Kroupa, autor důležitých prvních dvou branek Chemiků. "Utekl nám začátek třetí třetiny. Kdybychom si ho uhlídali, mohli jsme dnes pomýšlet i na vítězství," postěžoval si zklamaně v pozápasovém rozhovoru pro ČT. Právě v poslední třetině vyfasoval osobní trest a nemohl tak pomoci svým spoluhráčům odolávat domácímu tlaku. Hodnocení rozhodčího se z logických důvodů vyhýbal. Ke svému vyloučení ale poznamenal: "Dostal jsem tělo u mantinelu a vyloučení nepřišlo. Beze sprostého slova jsem se jel rozhodčího zeptat proč. Hodně mě jeho následný výrok překvapil."

Zklamaný byl pochopitelně i univerzál Jan Klobouček, který hokejově vyzrál v pražské Slavii. Z šaten vyšel zachmuřený, sympaticky ale neodmítl svými slovy duel popsat. "Byl to hodně důležitý zápas. Jsme určitě všichni zklamaní," vysouká ze sebe a já se následně ptám, kde se vzal ten obdivuhodný obrat borců v žlutočerném. "Stáhli jsme hru na tři pětky. Přestali jsme se koukat kolem sebe a začali plnit svoje taktické úkoly," dostává se mi zasvěcené odpovědi. Na zlomovém momentu utkání, jímž byla branka Milana Michálka na 5:4 už čtrnáct vteřin po litvínovském vyrovnání, se shodujeme: "Gól na 5:4 byl zlomový. Je to velká škoda," uzavírá a odchází k litvínovskému autobusu.

My si můžeme jenom přát, aby si s vypjatými koncovkami zápasů naši hráči dokázali poradit tak, jako dneska. Za to jim patří velký dík!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....