Banes Motor České Budějovice
14.01.2003, Antonín Vansa

Muchu mrzí, že se v A-týmu nemůže objevit

Když navštívíte v Budvar aréně zápas juniorů HC České Budějovice, Vaší pozornosti jistě neunikne hokejista s trojkou na zádech. Poznáte ho podle zvláštní jízdy, kdy bruslí po ledové ploše ve zvláštně shrbeném postoji. Možná právě i tento styl charakterizuje Jána Muchu - na ledě je nesmírně pracovitý a velice nepříjemný v osobních soubojích, zatímco v soukromí je velmi tichý, až plachý...
Poté, co se ze zahraničního angažmá vrátil na jih Čech Stanislav Jasečko, uzavřela se Jánu Muchovi pro zbytek letošní sezony možnost nastoupit za A-tým. Ihned jeho služeb využil trenér juniorů Vladimír Caldr a udělal z obránce pilíře zadních řad. Zlepšené výkony v obraně dovolily mladým Jihočechům vybojovat si účast v nadstavbové části extraligy, „Je vidět, že se hraje o play-off a každý mančaft se tam chce dostat," říká Mucha, jehož celek se momentálně hledá a prohrál oba poslední zápasy. „Ve Vsetíně jsme dlouho vypadali na vítězství, nakonec ale smolně prohráli," vrací se k zápasu na Lapači a dodává, „Navíc se domnívám, že ani rozhodčí nám moc nepřál." Jestliže ve Vsetíně to bylo ještě o gól (navíc 56 sekund před koncem), v pondělí doma s Havířovem už o dva. „Rozhodla první třetina, kdy nás soupeř překvapil dobrým bruslením. Pak nám nebylo nic platné, že jsme měli šance - nedali jsme gól," smutní po pondělním zápase s Panthery mladý bek.

Svou roli možná sehrály i nervy, které rozhodně s náročnějšími zápasy přibývají. Obránce Jihočechů o tom ví, „Je to možné, každopádně se toho příště musíme vyvarovat. Nervozita by neměla být, alespoň ne nějak přehnaná," přemítá Mucha. Už před začátkem soutěže prohlásil manažer Pařízek, že v juniorském mančaftu budou dostávat šanci mladší hokejisté, zatímco ti starší budou testováni při zápasech A-týmu. Nesrazilo přeci jen toto prohlášení sebevědomí mladých reprezentantů českobudějovického hokeje? „Je a včera bylo také poznat, že kdyby ti kluci nastoupili, tak bychom asi hráli jinak a možná, že bychom i zvítězili," poznamenává Mucha a na mysli má zřejmě především hráče jako Škoda, Žákovský, Vondrka, Řehoř atd. Vzápětí ovšem říká, „Věc se má, tak jak se má, my k tomu musíme tak přistoupit a zabojovat i bez nich," myslí si Mucha, který, kdyby to bylo možné, by určitě figuroval na seznamu výše zmíněných hokejistů. Velký počet cizinců v A-týmu mu však prozatím šanci vzal. Ján Mucha cítí částečné zklamání, ale, „Trochu mě mrzí, že se také nemůžu nyní poprat o tu šanci v áčku, ale ta situace se má tak, že jsou tam tři kluci ze Slovenska a já hrát nemůžu. Alespoň s nimi trénuji," říká tiše Mucha a doplňuje se, „Navíc je možná lepší hrát tady, než sedět v A-týmu na střídačce," vyřkne známou pravdu postavou menší obránce a jako by přímo poukazoval, že v pondělním zápase hrál všechna oslabení i přesilovky.

Právě přesilové hry, kterých měl Havířov více, rozhodly o vývoji zápasu. Z jedné, hodně diskutabilně nařízené, skórovali hráči ze severu Moravy potřetí a rozhodli zápas. „Oni lépe začali, hráli hodně tvrdě, dobře nás napadali a navíc jsme dostali hodně laciný první gól," uznale hodnotí začátek zápasu a k dalšímu vývoji zápasu říká, „Od druhé třetiny jsme byli lepší, ale nedali jsme branku, a to ani v power-play, kdy jim dobře zachytal brankář," pochválil na dálku gólmana Jakuba Čecha v Havířovské bráně. Kdo se šel podívat v pondělí na útočný rej Jihočechů, nepochodil. Havířovští ukázali, že jsou úplně jiný tým, než jejich mužští kolegové a jasně v úvodu červenobílé přehráli. Sama se tedy nabízí otázka, jestli domácí zápas nepodcenili, „Myslím, že podcenění z naší strany nebylo. My do každého zápasu jdeme s tím, že vyhrajeme, ale nepodařilo se to," pokrčí rameny Mucha, jež potvrzuje, že při utkání chybělo trochu více střelby, „V první třetině jsme teda nestříleli vůbec," lomí rukama nad strašnou úvodní třetinou a pokračuje, „Pak se to, jak už jsem říkal, zlepšilo, ale nepovedlo se," hodnotí střelecké manévry svého týmu Mucha. On sám si na konci vytvořil velkou šanci, avšak jeho gólovou ránu polapil Čech, „Asi to letělo nízko, proto to chytil," našel vysvětlení famózního zákroku Mucha.

Špatnou dosavadní bilanci budou chtít Jihočeši i s Jánem Muchou v sestavě napravit na ledě Vítkovic a Zlína, kam zajíždí ve čtvrtek a v sobotu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....