Banes Motor České Budějovice
18.01.2003, Jan Čutka, David Schlegel, David Lukeš

Vladimír Gýna - nová posila HC ČB

České Budějovice získaly na hostování do konce sezóny litvínovského obránce Vladimíra Gýnu, který by měl již v sobotu trénovat s jihočeským týmem a v neděli pomoci Jihočechům v boji proti Spartě. Příchod severočeského beka je výsledkem snahy o posilnění zadních řad HC ČB před napjatými boji o play-off. "Po zranění Iva Kotašky nám zůstalo jen šest beků, proto jsme k tomuto opatření sáhli," prozradil mi manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek, kterému jsem v souvislosti s tím položil pár otázek.
Proč Vladimír Gýna?
"Myslíme si, že je to kvalitní bek a zároveň si myslíme, že v momentální situaci na hráčském trhu lepší varianta není. Já Vláďu znám osobně z působení v Jindřichově Hradci (sezóna 1996/97, pozn. aut.). Jsem přesvědčen, že pro nás bude přínosem. My máme po zranění Kotašky šest beků a v souvislosti s blížícím se vrcholem sezóny nemůžeme dál čekat. Na trhu žádní jiní kvalitní beci nejsou. Gýna má za sebou několik extraligových sezon, takže má něco odehráho. Po zranění se v Litvínově těžko dostával do sestavy. Ale určitě má perspektivu."

Litvínovský manažer Macholda řekl, že Gýna u nich nemá pevné v sestavě místo. Jste tedy přesvědčený, že v Budějovicích mít bude?
"To je otázka pro trenéry."

Včera jste zkoušeli dalšího beka Zbyňka Neckáře. Znamená příchod Gýny fakt, že Neckářův úhrn extraligových zápasů se zastaví na čísle jedna?
"To je znova otázka pro trenéry. Neckář má střídavý start z Písku, kde je kmenovým hráčem. My ho můžeme používat jenom na zápasy. Gýna je na hostování do konce sezóny, to znamená, že do 30. dubna 2003 je hráčem Budějovic."

Jak se vám výkon mladého Neckáře líbil?
"Odehrál si svoje. Po dvaceti minutách těžko hodnotit. Jednu branku dal, po jeho zaváhání v rozhehrávce jsme gól dostali. Ale určitě má perspektivu, už jsem ho totiž párkrát viděl a sledoval. Víme o něm, že je robustní obránce. V budoucnosti by z něho mohl být kvalitní extraligový bek."

Angažovali jste obránce, Petr Gřegořek se vám má na konci ledna z Liberce vrátit. Znamená to, že Stanislav Procházka zůstává V Budějovicích?
"Dohoda s Libercem je otevřená, budeme ještě jednat."

Jakou má Gřegořek v Budějovicích smlouvu? Budete toužit po jeho návratu?
"Petr Gřegořek má u nás smlouvu ještě na jednu sezónu. Jeho návrat do Budějovic ale nepředpokládám."

To znamená?
"Hráče pod smlouvou můžete prodat, vyměnit, poslat na hostování, možností je dost."

Jak bylo předesláno, tak se stalo. Na sobotním ranním tréninku byl již přítomen “bývalý“ litvínovský zadák Vladimír Gýna, který se spíše na ledové ploše rozbrusloval a seznamoval s Budvar Arénou. A tak stejně jako nám i jemu není jasno, zda na sto procent nastoupí proti Spartě a případně s kým v obrané dvojici. "Proti týmu z Holešovic bych měl pravděpodobně hrát, ale s kým budu v obraně se dozvím od trenérů až zítra před zápasem." Jeden z nejsympatičtějších hráčů, kteří brouzdí extraligová kluziště právě přecházel po tréninku do posilovny, když jsme ho zastihli a on nám s velkou skromností a samozřejmostí poskytl menší rozhovor:

Kdy jsi se dozvěděl od litvínovského vedení, že pocestuješ na jih Čech?
"Včera okolo třetí hodiny mi bylo sděleno, že odcházím do konce sezóny do Českých Budějovic. K zápasu proti Liberci jsem již nenastoupil a v době utkání se balil na cestu. Kromě toho jsem poslední dobou nedostával důvěru od litvínovských trenérů a nastupoval sporadicky. Bylo to způsobené i tím, že jsem měl zdravotní problémy se zápěstím. Rozhodl ale fakt, že se Litvínov zmítá v krizi. Východiskem z krize měly být změny a já jsem byl první, kdo přišel na řadu."

Mrzí tě to?
"Vůbec ne. Sice jsem za chemiky odehrál 5 sezón a tohle je můj první přestup, ale já jsem velice rád a spokojen, že se přestup zdařil."

Čím je vyvolána tahle spokojenost?
"Především skutečností, že o mě měl eminentní zájem Havířov. Tam jsem opravdu nechtěl a tak stěhování na jihočeské metropole mi udělalo opravdu radost, stejně jako skutečnost, že zde mohu s týmem bojovat o vyřazovací boje."

Jak vidíš šance Budějovic na postup do play off?
"Motor má určitě větší šance postoupit do play off než Litvínov, který jak už jsem dříve řekl - je v krizi. Ale šance a to myslím celkově má kádr HC ČB podle mě velké."

Znáš se osobně s nějakým budějovickým hráčem?
"Ano. S Martinem Štrbou jsme hráli za Jindřichův Hradec. To je tady jediný hokejista, kterého znám osobně."

Vladimíre děkujeme za rozhovor a přejeme hodně zdraví a úspěchů v novém týmu.
"Taky děkuji. A kde najdu vaše hokejové stránky……?"

Příchod nového zadáka by mohl znamenat, že na jihu zůstane do konce sezóny Stanislav Procházka a na severu Petr Gřegořek. O tom však stále není rozhodnuto. Snažili jsme se zjistit podrobné informace, ale ani samotný Procházka nevěděl zda zůstane, či ne. "Nikdo mi ještě nic neřekl, ale já doufám a je to takové mé tajné přání, že setrvám zde v Budějovicích." Se Stanislavem jsme se vrátili k pátečnímu duelu proti Pardubicím, tedy jeho mateřskému klubu. On sám hodnotí zápas jako velice hbitý. Nic víc, nic míň. "Že bych byl v utkání nějak přemotivovaný, to se určitě říct nedá. Bral jsem to střetnutí jako každé jiné. A shrnutí? Bylo to velice svižné."

STATISTIKY VLADIMÍRA GÝNY:

Sezóna   Klub                                  Z  G  A  B TM
1993-94  HC Slovan Ústí nad Labem              0  0  0  0
1994-95  ??
1995-96  HC Baník Most (2.liga)
1996-97  SHC Vajgar Jindřichův Hradec(1.liga) 52  4  3  7
1997-98  HC Chemopetrol Litvínov              23  0  2  2 12
1998-99  HC Chemopetrol Litvínov              38  2  6  8 34
1998-99  KLH Chomutov (1.liga)                 1  0  1  1
1999-00  HC Chemopetrol  Litvínov             34  1  6  7 26
1999-00  Chemopetrol Litvínov (p-o)            7  1  3  4 12
2000-01  Chemopetrol Litvínov                 52  4  6 10 34
2000-01  Chemopetrol Litvínov (p-o)            6  0  2  2  2
2001     Chemopetrol Litvínov (TC)             6  2  2  4  0
2001-02  Chemopetrol Litvínov                 45  5  7 12 42
2002     Chemopetrol Litvínov (TC)             9  0  3  3 14
2002-03  Chemopetrol Litvínov                 29  2  2  4 34
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....