Banes Motor České Budějovice
25.01.2003, Antonín Vansa

Takhle se o play-off nehraje, míní Štraub

Tak kdy naposledy jste byli na hokeji a viděli tolik neproměněných šancí? Že nepamatujete? Tak to v tom nejspíše nebudete sami, alespoň soudě dle ohlasů z budějovické kabiny. Jihočeši Bílé Tygry přestříleli neuvěřitelným rozdílem a statistika skutečně vyložených, neproměněných šancí zní hrozivě - 8:3. I takové zápasy se ale hrají a jak tvrdí například Luboš Rob, „Doufám, že ve Znojmě vše napravíme."
Stanislav Procházka, Josef Štraub a Zbyněk Neckář - to je výčet hráčů, kteří ve svém premiérovém zápase před domácím publikem skórovali. Po pátečním zápase má tato skupina nový přírůstek, Vladimíra Gýnu. „Nervózní jsem určitě nebyl, ale byl bych šťastnější, kdybychom vyhráli," stručně ohodnotil Gýna své představení. Jak už bylo uvedeno, bývalý litvínovský obránce skóroval ve svém premiérovém zápase v Budvar aréně, „Dostal se ke mě odražený puk, rychle jsem ho zpracoval a hlavně jsem se snažil obstřelit obránce, tak to asi gólman neviděl," řekl sympatický hokejista k situaci, kdy v čase 8:37 potupil Faltu z poměrně těžkého úhlu. V tu chvíli to určitě nevypadalo na další domácí prohru... „Místo abychom se v tu chvíli zatáhli, tak jsme pořád hodně útočili a zbytečně propadali," zklamaně se vracel Vladimír Gýna k dalšímu průběhu zápasu a zároveň si postěžoval na nepřízeň štěstěny, „Každý, kdo tu dnes byl, tak musel vidět, že kdybychom dali aspoň nějakou tu šanci, tak jsme se teď smáli," prohlásil Gýna, jež takový zápas snad ještě nehrál, „Ne. Já jsem z toho byl úplně zdrcený, když jsem viděl, kam všude to lítá," přeci jen se pousmál silově skvěle vybavený bek a na přímý dotaz popsal i atmosféru v kabině, která panovala krátce po zápase, „Spíš tam byla hodně mrazivá nálada, než že bychom na sebe křičeli. Teď si hlavně musíme uvědomit, že jsme si to prohráli sami a proč," dává Vladimír Gýna recept do následujících hodin.

„Ta porážka nás moc mrzí, ale já doufám, že to nějakým způsobem překousneme a zítra ve Znojmě to napravíme," pravil zklamaně bezprostředně po zápase kapitán domácích Luboš Rob. Na páteční zápas nebudou českobudějovičtí určitě vzpomínat v dobrém, tolik šancí si snad nevytvořili za tři předchozí zápasy, „Těžko říct, proč nám to tam nepadalo. Každý hráč určitě chce tu šanci proměnit, ale je otázkou jedné sekundy, aby se rozhodl, kam zacílí. Nám se štěstí v domácích zápasech vyloženě vyhýbá, možná že svou roli hraje i tlak, který je na nás neustále vyvíjen," lamentuje Rob a říká, že každý teď musí začít sám u sebe. Jihočeši už nevyhráli třetí zápas v řadě a to se určitě podepisuje na psychice mužstva, „Mužstvo určitě není psychicky dole, ale je pravda, že ty neproměněné šance nás hodně sráží dolů a dnes je hokej hlavně o psychice. Řekl bych, že psychika je dnes daleko důležitější i než fyzička," tvrdí populární "Kondor", který už hledí k dnešnímu zápasu ve Znojmě, „I když to bude náročné vzhledem k té únavě, věřím, že s naší obranou můžeme uspět. Soupeř se do nás bude doma tlačit a nám zbyde prostor na brejky," věří Rob v bodový import.

Nesmírně nespokojený byl i centr druhé formace Josef Štraub, který osobně zápas zhodnotil velmi výstižně, „Za stavu 1:0 jsme to určitě měli zavřít a hrát proti nim zezadu. My vedeme, a pak najednou nevím co děláme, chceme jim nasypat další tři góly, ale z brejku dostaneme gól a už se vezeme," neskrýval rozladěnost Štraub, který se odmítl vymlouvat na štěstí, „Na to se nebudeme dívat, my teď nejsme moc v pohodě a z toho pramení to, že ani z těch největších šancí nejsme schopni trefit branku," pravil smutně Štraub a vzápětí znovu zvýšil hlas, „Ale když víme, že nejsme v pohodě a vedeme 1:0, nebo 2:1, tak musíme hrát takticky a zodpovědně. To se tady neděje a proto prohráváme," krčil nechápavě rameny a zlobil se i nad nekoncentrovaností, které se Jihočeši v hojné míře dopouštěli, „No máš pravdu, je to tak," přitakává při narážce na 46.minutu, kdy nejprve Jihočeši vyrovnali a o 51 vteřin později znovu prohrávali, „A toto se nám stává každý zápas. My dáme gól a hned zase jiný dostaneme. Není to poprvé a my v mužstvu si musíme říct, co vlastně chceme hrát, protože si nemůže každý dělat co chce," znovu kroutil hlavou hráč, který v listopadu přišel z Pražské Slavie a ještě se na moment vrátil k již zmíněné nekoncentrovanosti, „My jsme si jasně říkali na střídačce co hrát, ale prostě to neplníme. My si vždycky jenom něco řekneme a pak to neplníme," čertil se Josef Štraub a vzápětí vyřkl svatou pravdu, „Jestli budeme hrát dál takhle, tak na play-off můžeme zapomenout." Mnozí diváci na stadionu si rovněž ťukali na čelo při nepotrestaných zákrocích na čekobudějovické hráče. Takovým fanouškům Štraub oponuje, „Utkání bylo odpískáno velmi dobře, my jsme si to prohráli sami. Prostě lítáme všude a nikde, a takhle se o osmičku nehraje," prozrazuje Josef Štraub a jeho slova nabývají na vážnosti, když si uvědomíte, kolikrát za poslední sezony v play-off chyběl (od roku 1998 ani jednou, pozn.aut.)

Zpět na budějovický led se po čase vrátil obránce Petr Gřegořek. I přes vítězství 4:3 sám výhru nijak nepřeceňuje, „My už moc na play-off nemyslíme, v kabině jsme si řekli, že zkusíme vyhrát a vyšlo to," tvrdí Gřegořek a k taktice, s níž Bílí Tygři do zápasu chtěli vstoupit říká, „Chtěli jsme hned zpočátku eliminovat ten jejich tlak v prvních pěti, nebo deseti minutách, ale musím říct, že jsme rozhodně nehráli bez zbytečných chyb," usmíval se krátce po zápase bývalý českobudějovický obránce, který do hry zasáhl až od druhé třetiny, „Já jsem teď dlouho nehrál, poněvadž jsem byl zraněný. Ale dnes tam byly nějaké chyby, tak mě tam trenéři poslali," popisuje Gřegořek své zařazení do sestavy v průběhu zápasu. Petr Gřegořek opustil českobudějovický klub v listopadu. Od té doby uběhlo mnoho dnů, ale přesto, neradil obránce trenérům při určování taktiky? „To ne, já myslím, že oni si to nějak sami zmapují," příkře odmítal liberecký bek spoluúčast na předzápasové přípravě. Koncem ledna končí přestupové období v české extralize a konkrétně v Českých Budějovicích je aktuální otázka, zda se Gřegořek vrátí na jih Čech, či zda zůstane v kádru Jihočechů Stanislav Procházka. Zadák, původem z Opavy, zatím nemá o své budoucnosti jasno, „Zatím nemám nic konkrétního, dnes se možná manažeři dohodnou," říká Gřegořek a dodává, „Myslím, že zpět se už nevrátím," praví s chladnou hlavou hráč, který v jihočeském dresu nasbíral 5 kanadských bodů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....