Banes Motor České Budějovice
30.01.2003, Jan Čutka

Na Třinec se zajištěnou obranou

Další zastávkou v honbě za extraligovými body bude pro českobudějovické hokejisty Třinec, kde se od 17:00 utkají s domácími oceláři. Zvláštní náboj bude mít tento zápas pro Luboše Roba, který by měl v tomto klání překročit metu 600 odehraných utkání v nejvyšší soutěži. Ale stejně jako pro nejproduktivnějšího muže HC ČB i pro většinu hráčů z jihu Čech půjde v tomto duelu především o zisk nějakého bodu a přiblížení resp. upevnění pozice, znamenající postup do play off. Třinec kolísavými výkony z posledních kol klesl na 5. příčku a na budějovický tým má náskok 6 bodů, takže by se tento zápas dal opět nazvat “šestibodovým“.
Souboj je zajímavý i tím, že na sebe narazí druhý nejlepší celek, co do počtu získaných bodů v domácím prostředí a čtvrtý nejúspěšnější tým v tabulce úspěšnosti venku. Papírově silnějším mužstvem by měli být oceláři, protože jejich 17 vítězství, 1 výhra v prodloužení, 1 remíza a 3 prohry na domácím ledě hovoří celkem jasně. Avšak právě Jihočeši jsou týmem, který ocelářům právě jednu prohru uštědřil. A celková bilance letošních vzájemných duelů hovoří také spíše pro českobudějovické hokejisty. V zápasech proti Třinci neodcházeli hráči od soutoku Malše s Vltavou ani jednou poraženi a tak nezbývá budějovickým fanouškům věřit a opírat se o statistiku vzájemných zápasů z letošního ročníku.

Proti hokejistům ze severní Moravy by měli hráči z města pod Černou věží vycházet hlavně ze zajištěné obrany, na čemž se shodují i dva pilíře budějovické obrany Stanislav Jasečko a Daniel Babka. K tomu první jmenovaný dodává:”Začátek z naší strany bude opatrnější, počkáme na to, s čím na nás přijde Třinec. Potom se uvidí.” Jeho krajan je toho názoru, že hra jeho týmu bude ryze defenzivní, podložená brejky. Střelec rozhodujícího gólu z minulého klání na domácím ledě proti Třinci, Daniel Babka, k tomu vyslovuje svoje přání: “Pokud by zápas skončil stejným brankovým rozdílem, jako když jsme naposledy navštívili Třinec, bylo by to super.“ Dodejme, že zmiňovaný zápas vyhráli Jihočeši 1:0, když rozhodující branku vstřelil novic v budějovickém dresu Stanislav Procházka (poznámka redakce). S Babkovým tvrzením se ztotožňuje i jeho dobrý kamarád “Stano“ Jasečko: “Tři body by byly skvělé, ale dobrý by byl i bodík.“ Na otázku, který z hráčů v třinecké sestavě představuje pro tyto dva tvrdé beky největší nebezpečí, oba naprosto shodně odpovídají: “Největší pozor si musíme dávat na hráče, kteří jsou v čele tabulky produktivity.“ Obávaný bitkař s číslem 38 k tomu jedním dechem upozorňuje na další nebezpečí: “Ovšem v týmu nejsou jenom tito hráči, může se utrhnout i kdokoli jiný. “ Stanislav Jasečko potěšil bitkou naposledy budějovické ochozy před třemi roky, právě v zápase proti Třinci, kdy si podal tehdejšího hráče Třince, Maria Cartelliho. Zajímavá by byla také konfrontace boxerského umění slovenského rodáka s Markem Ivanem, též vyhlášeným bitkařem. Ten však v zápase proti českobudějovickým hráčům nenastoupí kvůli trestu z posledního utkání, který vyfasoval po bitce s litvínovsko – budějovickým hráčem Františkem Bombicem. Jeden hráč ubyl, druhý přibyl. Do třineckého kádru se vrací oklikou přes České Budějovice a Liberec Petr Gřegořek, který ještě před několika dny byl majetkem HC ČB. Zda nastoupí proti svému bývalému zaměstnavateli již v pátečním zápase 45.kola, zůstává ve hvězdách nebo spíše v kabině třineckého celku.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE – HC OCELÁŘI TŘINEC

Historie

Začátky ledního hokeje v Třinci se datují okolo roku 1929, když několik nadšenců začalo s organizovaným hokejem v klubu SK Třinec. Oživení po bídě válečných let nastalo v Třinci již v sezóně 1945/46, když Třinecké mužstvo začalo opět hrát pravidelné soutěže v ostravském kraji. Přelomem v historii třineckého hokeje bylo vybudování uměle chlazené ledové plochy v areálu na Lesní ul. v Třinci (otevřena 17. února 1967). V roce 1976 byl stadion zastřešen ocelovou konstrukcí (která prý přežije 500 let), kterou vyrobili pracovníci mechanických dílen TŽ a všichni již viděli halu v Třinci. Ta však byla dokončena až za dlouhých 13 let. V roce 1979 se mužstvo probojovalo do 1. národní hokejové ligy, kde se Třinečtí pohybovali zpravidla na předních místech, mužstvo však bojovalo s fotbalem, který měl v Třinci přednost a tudíž postupové ambice před mužstvo nikdy kladeny nebyly (ani pro to nebyly vytvářeny podmínky). Nová éra Třineckého hokeje začala v roce 1984/85, kdy se v Třinci objevil nenápadný student tělovýchovné fakulty Alois Hadamczik, bratr tehdy mnohem slavnějšího Evžena, trenéra fotbalistů Baníku Ostrava a olympijského mužstva. Lojza, jinak jej v Třinci nikdo nenazve, dělal asistenta Miloši Holáňovi a od sezóny 1985/86 vedl mužstvo jako první trenér. Již tehdy vetknul mužstvu útočný styl, který je v Třinci typický dodnes. Později tento fenomén třineckého hokeje opustil třineckou lavičku, aby se přes Německý Sonthofen, Fussen, Vítkovice a Olomouc vrátil v roce 1995 do Třince a vytvořil základ mužstva, které vybojovalo extraligu. V nezapomenutelných zápasech Třinci vypomohli Josef Marha, Roman Kaděra a Viktor Ujčík, obrovský díl však odvedli i další např. Rudolf Roháček, Karel Pavlík a brankáři Macháček s Hlinkou. V první sezoně 1995/96 se Třinec vyhnul prolínací soutěži, mužstvo se zachránilo a začalo v tabulce stoupat vzhůru, v sezoně 1996/1997 obsadili třinečtí hokejisté 4. místo v základní části (v play-off podlehli v první kole Pardubicím), v následujícím ročníku po základní části skončili třetí a po úspěšném tažení play-off bojovali o titul mistra ČR, kde nestačili Severomoravané na tehdy suverénní Vsetín. Od té doby jsou oceláři pravidelným účastníkem play off.
Zdroj: www.hcwerk.cz

Současnost

Třinecký tým vede mladý ambiciózní trenér Pavel Marek, kterému přišel v posledním týdnu pomoci jeden z reprezentačních trenérů – Antonín Stavjaňa. Ten by měl být nápomocen především defenzivě, ale není ani vyloučen jeho start v nejvyšší soutěž, o čemž se dá jen pouze a dlouze spekulovat. Vedení týmu si určitě uvědomilo, že 13 bodů z posledních deseti zápasů je opravdu málo a že největší rezervy má tým v obrané části a tak kromě legendy českého hokeje, získali oceláři na hostování do konce sezóny slovenského reprezentanta Martina Čakajíka. Stejně jako liberecký bek by měl i již zmiňovaný Petr Gřegořek pomoci vyztužit třineckou obranu. Zda je obranný val Třince opravdu pevný se dozvíme v pátek, kdy se hoši z města piva budou pokoušet dobýt třinecký stadion. Zápas začíná od 17:00 a budete ho moci sledovat online.

Sestava HC Oceláři Třinec z posledního zápasu v Litvínově:
Lakosil - Houdek, Malinský, L. Procházka, Jančařík, Žabka, F. Štefanka - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Martynek, Meluzín, Polončič - od 41. navíc Bordowski, Ivan, Horna.



STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Oceláři Třinec

Statistika letošních zápasů:        43     20   2   3   16   2  108:90   66  
Aktuální série: 		         10     5    0   1    4   0   31:36   13  
Nejproduktivnější hráč: Richard Král - 66 (22+44) Nejlepší střelec: Marek Jan - 26 branek Nejlepší nahrávač: Richard Král - 44 asistencí Nejtrestanější hráč: Boris Žabka - 76 tr.minut Nejlepší v +/-: Marek Zadina - +23 bodů

HC České Budějovice

Statistika letošních zápasů: 	44    16   5   4   18   1   123:117    57 
Aktuální série: 	                  10     6   0   0   4    0    32:26     18  
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob - 41 bodů (19+22) Nejlepší střelec: Luboš Rob - 19 branek Nejlepší nahrávač: Luboš Rob - 22 asistencí Nejtrestanější hráč: Zdeněk Ondřej - 79 tr.minut Nejlepší v +/-: Luboš Rob - +13 bodů

Statistika brankářů:

                            Min       Gob     Zas     Pr      SO      %    
Lakosil Vlastimil           1354      62      704    2.75     1       91.91
Horčička Luboš              1221      59      639    2.90     0       91.55
 
Hudáček Vladimír            2506      109    1153    2.61     5       91.36
Legenda: Min - počet odchytaných minut, Gob - počet obdržených branek, Zas - počet zásahů, Pr - brankový průměr na zápas, SO - utkání s čistým kontem, % - úspěšnost.

Letošní vzájemné zápasy

30.10.02 HC ČB - HC Oceláři Třinec 3:3 (2:1, 0:0, 1:2 - 0:0)
Branky: 2. Ondřej (R. Suchánek), 12. Babka (Ondřej, F. Mrázek), 53. Šimánek (F. Mrázek, Ondřej) - 2. Janků (Marek), 57. Marek (Pavelek, Janků), 58. Marek (Pavelek, L. Procházka).

26.11.02 HC Oceláři Třinec - HC ČB 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branky: 53. S. Procházka (Turek).

13.12.02 HC ČB - HC Oceláři Třinec 5:4pp (2:1, 2:2, 0:1 - 1:0)
Branky: 18. Bartoš (Turek), 20. Slavík (Turek), 23. Turek (Štrba, Babka), 37. Míka (S. Procházka, Babka), 63. Babka (R. Suchánek) - 13. Pavelek (Marek, Žabka), 29. Malinský (Pavelek), 39. Janků (Pletka, Malinský), 49. Hašek (Meluzín).

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....