Banes Motor České Budějovice
18.04.2024, Adam Černý

Věřím, že tým má sílu udělat ještě větší úspěch, říká útočník Filip Přikryl

Druhou sezonu na jihu Čech má za sebou Filip Přikryl. Čerstvě třiadvacetiletý útočník po loňském oťukávacím ročníku bodově rozkvetl, nasbíral šestadvacet bodů, zapsal tak svojí nejlepší sezonu v seniorském hokeji a stal se velmi důležitým článkem sestavy družstva Ladislava Čiháka. Díky svým výkonům si odchovanec plzeňského hokeje vysloužil novou smlouvu a s dresem s M na prsou ho tak fanoušci budou moci vídat další dva roky.

Filipe, už jsou to téměř tři týdny od čtvrtfinálového vypadnutí s Třincem. Opadlo už trochu počáteční zklamání?
Počáteční emoce už opadly. Těch prvních pár dní bylo nepříjemných, člověk se snaží přehrát okamžiky, které jsme mohli udělat jinak. Prostě je třeba se s tím smířit. Když se na to podívám zpátky, tak určitě skvělá zkušenost. Sedmý zápas v sérii je vždycky svátek. Samozřejmě je velká škoda, že jsme to tam nedokázali překlopit na svoji stranu, určitě by byly lepší vzpomínky. Na druhou stranu tohle by nám mělo pomoci do další kariéry.

Když se trochu ještě odkloníme od Motoru, tak sledoval jste semifinálové série nebo po vypadnutí na to nebyla nálada?
Když jsme vypadli, tak popravdě jsem na to neměl moc náladu, což já mám každý rok, že první týden nebo dva si chci od hokeje odpočinout. Ale samozřejmě ten sport mám rád, takže jsem si to pustil. Viděl jsem poslední dva zápasy Sparty se Třincem, kdy Třinec srovnával a v sedmý zápase to otočil. Musím říci, že to je určitě motivace pro každý tým, že se nikdy nemáte vzdávat, protože tam byla řada momentů, kdy jsem už ani já nevěřil, že to můžou otočit a jim se to stejně povedlo. Ukázali opět velkou sílu. O to více to mrzí, že jsme to mohli být my, kdo je mohl ukončit.

Třinci se jako prvnímu v historii podařilo otočit sérii ze stavu 0:3 na 4:3. Řešilo se tohle u vás v kabině při sérii s nimi? Mohli jste být první právě vy.
Popravdě když je to v sérii 0:3, tak úplně nevidíte světlo na konci tunelu. Je to hrozně náročné vyhrát čtyři zápasy, šli jsme zápas od zápasu. Samozřejmě když to došlo do sedmého zápasu, tak jsme to chtěli udělat. Motivace byla obrovská, hlavně kvůli lidem, jež to prožívali s námi. Tohle byl asi takový ten bonus, pokud bychom přepsali historii, ale větší motivace byla dát postup klubu i městu. Je to škoda.

Pojďme postupně probrat uplynulou sezonu, začneme základní částí. Šesté místo, panovala s umístěním spokojenost nebo jste mířili ještě výše?
Já si myslím, že vždycky by měl být cíl nejvyšší, ať jste v jakékoli organizaci. V sezoně jsme se snažili pracovat konstantně, aby to dávalo smysl. Myslím si, že jsme se určitě posunuli v mnoha ohledech. Když už jsme měli vidinu přímého postupu do čtvrtfinále, tak jsme to chtěli udělat, to nebudu skrývat. Bojovalo se do posledního zápasu, potom už je jedno, jestli skončíte pátý, šestý nebo sedmý, Ono potom začíná soutěž stejně znova.

V předkole jste narazili na Karlovy Vary. Byl zlomem série druhý zápas, ve kterém soupeř sice stačil během třetí třetiny srovnat na 4:4, ale následně jste to zlomili v prodloužení a vedli jste v sérii 2:0?
Série bývají dlouhé, určitě tam není jeden zlom, ale byl to jeden z momentů. Kdybychom jeli za vyrovnaného stavu do Karlových Varů, tak by to bylo složitější, ale i s tím bychom se měli jako silný tým umět vypořádat. Určitě to, že jsme tam jeli za stavu 2:0, tak nám to pomohlo i do dalšího kola, že jsme tam rychle vyhráli a mohli si více odpočinout.

V sérii s Třincem jste prohrávali 0:3 na zápasy. Co probíhalo v kabině po třetím zápase, kdy situace byla už kritická? Byl tým stále maximálně odhodlán?
Myslím si, že to nikdo rozhodně nezabalil, což je samozřejmě známka toho, že tým měl velkou vnitřní sílu. I já jsem to zažil poprvé, že to bylo 0:3, takže určitě si odnášíme zkušenost toho, že všechno jde a dokázali jsme se vrátit tam, kam jsme potřebovali. Série musela být atraktivní pro každého, kdo na ní koukal, za což jsme určitě rádi. Měli bychom si z toho vzít jen to dobré, tyhle sedmé zápasy v kariérách chcete zažívat, protože je to možná to nejlepší, co chcete v hokeji hrát. Je potřeba použít zkušenosti, až to přijde znova a byli jsme zase silnější.

Co se změnilo, že jste poté dokázali třikrát zvítězit a vynutit si sedmý zápas?
Já si nemyslím, že bychom něco změnili, my jsme věřili tomu, že sílu máme. Pokračovali jsme v cestě, která byla pro nás nastavená. Samozřejmě první vyhraný zápas nám dodal naději, že to jde. My jsme se od toho odrazili, a pak jsme dokázali uhrát ještě dva zápasy s takhle silným soupeřem. Pak už to bohužel dopadlo, jak to dopadlo.

Když se dostáváme k sedmému zápasu série. Nechyběla možná ta zkušenost? Přeci jen Třinec je v těchto zápasech v posledních letech jako ryba ve vodě.
Zkušenost si musíte zažít. Pokud jdete do zápasu s tím, že už jste to několikrát zažili a víte, jak se takové zápasy hrají, tak je to velká výhoda. Ale zápas byl opravdu otevřený, mohlo to dopadnout jakkoli, bylo to o jednom odrazu. Oni měli trošku více ze hry, ale to v play-off nerozhoduje. Bylo to o jedné brance, kterou dali bohužel oni. Poučit se z toho a jedeme dál.

Rozhodující zápasy sledovali fanoušci na plátně na českobudějovickém náměstí, město žilo opravdu hokejem na sto procent.
To je krásné. To jsou momenty, proč to hrajeme. Hrajeme to víceméně pro lidi. Myslím si, že jsme zase vrátili do města chuť po loňské sezoně, to nám dodalo křídla a víme, jak chutná dobře, když jsou lidi spokojení. Budeme se snažit na to v další sezoně navázat, protože tým zůstal víceméně pohromadě a věříme tak, že využijeme nabité zkušenosti.

Pojďme k vám. Nejlepší sezona z hlediska bodů, panovala s ní spokojenost?
Nerad se hodnotím, mám rád, když to dělají lidé, kteří od toho jsou, ale určitě jsem rád, že jsem se posunul. Věřím, že v sobě mám ještě více. S pokorou půjdu do další sezony, budu se snažit pracovat ještě více a pevně věřím, že budu moci týmu pomoci mým výkonem k tomu, aby nám vyšel týmový úspěch.

V rozhovoru po předešlé sezoně jste zmínil, že se chcete opět posunout. To se nejspíše povedlo, ne?
Já k tomuhle přistupuji hrozně s pokorou, protože cesta je hrozně náročná a dlouhá. Jsem rád, že jsem dokázal udělat důležitý krok vpřed. Je na co navazovat, ale vím, že v sobě mám ještě více. Budu se snažit to vymáčknout, pracovat stále, což je určitě klíčem.

Co hrálo hlavní roli, že jste dokázal takhle bodově vyletět a stal jste se velmi důležitým článkem týmu?
Myslím si, že je to dlouhodobá práce. Že se mi to povedlo letos je asi nějaký ukazatel, že jdu správným směrem. Já si myslím, že to není tím, že vás něco ozáří a najednou vám to sedne. Je to dlouhodobý proces, který se mi vrátil právě letos v nějakém výsledku. Hrálo velký faktor, že jsem dostal poprvé v kariéře větší herní roli. Samozřejmě tím, že jsem si zažil roky, kdy role nebyla tak velká, tak jsem si toho vážil o to více. Je to součástí toho procesu, že vím, co všechno to obnáší. Tu roli budu chtít zvětšovat každým rokem a posouvat se každý rok dále.

Mohlo hrát roli, že jste měl svoji roli v týmu a věděl jste, co trenér od vás očekává? Nependloval jste v sestavě tolik jako v předešlých letech.
Já si myslím, že i tak jsem pendloval. Kolikrát jsem měnil centra a křídlo. Je to úděl toho, že jste mladý kluk. Musíte počítat s tím, že změna může přijít každý zápas. Samozřejmě by si každý přál, aby měl spoluhráče celou sezonu stejné, ale to takhle nefunguje, protože tým potřebuje tolikrát impuls, že je třeba být připraven na to, že vás trenér využije všude. To jsem se za ty roky naučil. Určitě mě potěšilo, že mi trenér věřil, budu se snažit pracovat, aby tomu bylo i nadále.

Do týmu zamířil před sezonou trenér Ladislav Čihák. Mohla hrát i roli opětovná vaše spolupráce?
Je to náročný trenér, který z vás chce vymáčknout vše. Byl to můj první trenér, když jsem vlezl do áčka, takže jsem s ním zažil určitě náročné roky. Pochopil jsem ale jeho směr, který tomu chce udávat. Tím, že jsem to pochopil, tak dokážu odvádět to, co po mně chce. Chce, aby individuální výkony pomohly tomu týmovému. Pokud chci mít velkou roli, tak musím úkoly, které mi dá, splňovat perfektně. Potom se můžeme bavit, když tohle dokáže dvacet lidí, tak se pak dá mluvit o týmovém úspěchu. Myslím si, že letos se to pochopilo tím, že dvacet lidí odvádělo to, co mělo. Pak z toho byla sezona taková, jaká byla. Věřím, že tenhle tým má sílu udělat ještě větší úspěch.

Jste stále velmi mladý hráč. Může být velkou motivací příběh Mikuláše Hovorky, který podepsal nováčkovský kontrakt s Floridou. Že i z Motoru jde se dostat do nejslavnější soutěže světa?
Myslím si, že Mikuláš před sezonou o tomhle také vůbec nepřemýšlel. Není to o tom dát si vysoké cíle, ale kouzlo je v té práci každodenní. On byl také pracovitý kluk. Když věříte a pracujete, tak se dveře otevřou, kdy to ani nečekáte. On měl cíle také nějak nastavené. Jak hrál, tak si to určitě zasloužil. O tomhle vůbec nepřemýšlím, má práce je v Motoru, jsem tu rád a budu se snažit tomu dát všechno, abych na konci roku měl stejný pocit jako letos minimálně.

Dokázal jste vstřelit deset branek. Zřejmě nejpovedenější byla ta ze zápasu s Třincem na konci základní části. Určitě by atakovala anketu nejhezčího týmového gólu sezony.
Je to určitě super, když se vám tohle povede. Jako malý kluk jsem vždycky koukal na NHL, kde takových gólů je hodně. Góly se ale vystřihnou z milionu akcí za sezonu, nevyjde to pokaždé. Je třeba mít sebevědomí zkoušet to. I když se vám něco nepovede, tak tam jít a mít odvahu to jít udělat znova. Nechci být nějaký kaskadér s pukem, ale doufám že je vidět, že chci hrát hokej a chci hrát hezký hokej. Poté se občas může povést taková akce, pak je to o to sladší, když víte, že to lidé ocení a víte, že se lidé o tom baví mimo vás.

Jak jste strávil dosavadní posezónní volno? Chystáte se případně ještě někam?
Jak jsem říkal, chtěl jsem si dát čtrnáct dní volno, vypnout hlavu. Viděl jsem se s kamarády, které přes rok nevidím. S Martinem Beránkem a Adamem Kubíkem jsme chtěli letět na AC Milán, na San Siro. Adam nám do toho hodil vidle, jelikož ho vzali do národního týmu, což je samozřejmě super a všichni mu to přejeme. Museli jsme to teda trochu překopat a poletíme tam o letní přípravě o nějakém volném víkendu, pokud to půjde. Teď jsem byl navíc týden nemocný, jak jsem držel celou sezonu, tak to na mě všechno padlo a skolilo mě to. Teď se z toho dostávám a za pár dní bych měl začít trénovat. Už mě svrbí nohy, když dlouho nic nedělám, už je čas. Těším se na to, až začnu zase trénovat.

Takže máme v týmu několik fanoušků AC Milán?
Já teda jsem fanoušek Realu Madrid a navždy to tam zůstane. Myslím si ale, že Milán je reálnější v tom, že tam můžete letět na víkend. Španělsko je dlouhodobějšího charakteru. Spíše chceme zažít atmosféru San Sira, doufám, že se nám to s klukama povede, protože se na to těšíme už dlouhou dobu.

Tento týden bylo oficiálně potvrzeno vaše prodloužení smlouvy, zůstáváte další dva roky. Jak se těšíte na další roky na jihu Čech?
Smlouva je podepsána trošku déle. Pamatuji si, že když jsem to řešil, tak mi přišlo, že byl zájem i jinde, ale mám rozdělanou práci v Českých Budějovicích, vážím si toho, co pro mě zatím udělaly, proto jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl. Těším se moc, protože město žije hokejem. Jsou tu skvělí fanoušci, což potvrzuje návštěvnost, která tu letos byla. Mé cíle jsou jasné, ale nechám si je pro sebe.

Už tu působíte druhou sezonu. Jak se vám tu líbí i po nehokejové stránce?
To je určitě další věc, kterou mám tady rád. Život mimo hokej je tu skvělý, mám rád letní České Budějovice, všichni jezdí na kole, což v Plzni moc není. Všechno je blízko, máme s klukama místa, kam rádi chodíme na obědy a kafe. Už jsem se tu zabydlel. Nebudu říkat, že to mám radši než Plzeň, ale už se to začíná vyrovnávat, protože člověk si začíná tvořit vazby, když je někde delší dobu. Těším se zase na léto, až s tu budeme s klukama. Ještě chci objevit krásy okolo Českých Budějovic, kde jsem zatím moc nebyl.

Jak jste zmínil, tým zůstává téměř kompletní. Bude Motor v příští sezoně ještě hladovější?
Hlad by měl být každou sezonu. Myslím si, že ta organizace je na nejvyšší cíle nastavená. Určitě je velké plus, že zůstává tým skoro pohromadě. Každý hráč má rád, když se po každé sezoně nemění půlka týmu a polovinu sezony se s tím tým nemusí srovnávat. To by mělo být plus do další sezony. Doufám, že budeme dělat fanouškům stejně jako letos. Jak to dopadne je hrozně těžké říkat dopředu, ale slibujeme, že budeme dělat všechno pro to, abychom město bavili.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....