Banes Motor České Budějovice
26.08.2021, Marek Baloun

Hra bez helmy a pět minut bez trestu do konce. Co všechno přinášejí nová pravidla?

Pravidla hokeje a rozhodčí – dvě věci, které často vyvolávají divoké emoce na ledě i mimo něj. Oboje je ale nedílnou součástí hry a pravidla je třeba neustále aktualizovat. Od sezony 2021/22 se tak značně promění pravidla hokeje v celé Evropě. Hlavní cíle změn? Sjednocenost a srozumitelnost po celém světě.

Mezinárodní hokejová federace završila svou šestiletou snahu o sjednocení pravidel NHL, KHL, evropských lig a mezinárodních zápasů. Doteď totiž měly jednotlivé hokejové svazy možnost vytvořit si vlastní verzi výkladu pravidel, díky čemuž vznikaly neshody např. při posuzování trestů nebo bitek.

Nově se evropský hokej bude řídit víceméně řídit pravidly ligy nejvyšší – NHL. Neznamená to, že se najednou bude muset všude zúžit led, změn ale dozná jeho vizuální podoba a i prohřešky budou mít nově jiné posouzení.


Změny v pravidlech pohybu


3D ofsajd

Jednou z největších změn je zavedení takzvaného 3D ofsajdu. Nově nebude třeba mít při přechodu do útočného pásma brusli na modré čáře. Postačí, aby byla nad její úrovní. Zjednodušeně řečeno, pokud bude mít hráč ve středním pásmu nohu nad modrou čárou v moment, kdy ji puk přejde, o ofsajd se nebude jednat.

Nové čáry u branky

K založení dobré útočné akce jsou někdy potřeba i gólmani. V případě vyhození puku jsou u něho kolikrát jako první a mohou ho rychle poslat zpět do hry, případně podržet a dovolit týmu vystřídat. To se jim od nové sezóny sice nezakáže, radikálně se ale změní, kde si to budou moci dovolit. Po vzoru NHL totiž dostanou za brankoviště dvě čáry, které dohromady s klecí a hrazením vytvoří lichoběžník. V něm brankář může puk zachytit a hrát ho, pokud ho ale opustí, proviní se zdržováním hry. V praxi tak gólman nebude moci provádět rozehrávky z rohů kluziště, ale pouze doslova zpoza branky. Zdroj: Facebook RN Hockey.

Změny ve vylučování


Osamocení pětiminutového trestu

Dlouhé roky platilo, že pokud hráč dostal trest na pět minut, automaticky se k němu přidalo i vyloučení do konce utkání. Od nové sezóny ale budou moci sudí posoudit váhu prohřešku a udělit hráči pouze onen pětiminutový trest. Ten tak bude moct po pobytu na trestné lavici naskočit zpět do hry. Pravidla budou obsahovat vybrané situace, kdy se jeden trest bez druhého neobejde a bude se myslet také na recidivu. Sudí se nově navíc mohou při rozhodování o trestu radit s videorozhodčím.

Přísné trestání bitek

Pravidlo s názvem Bitka nově řeší situace jako bitka mimo ledovou plochu, mezi třetinami, pokračující bitka po předchozí šarvátce, bitka v posledních 5 minutách nebo v prodloužení, bitka - iniciátor nebo agresor atd. Za tato provinění budou ukládány přísné tresty (osobní trest do konce utkání a disciplinární tresty). Trest ve hře bude udělen za bitku, která byla vedena způsobem, který by s velkou pravděpodobností zranil nepřipraveného protivníka.

Vysoká hůl za nápřah neplatí

Hráč nově nebude trestán za náhodný kontakt s protihráčem v případě nápřahu na střelu a nebo při vystřelení. Stejně tak ani za kontakt s předkloněným centrem na vhazování.

Trest pro hráčskou lavici

Dosud platilo, že pokud rozhodčí udělil trest pro hráčskou lavici (např. za příliš mnoho hráčů na ledě), kapitán či trenér musel poslat na trestnou jednoho z hráčů, který byl v moment provinění se na ledě. Nově může jít sedět i kdokoliv ze střídačky.

Úprava v pravidlech hry


Povolena hra se zlomenou holí brankáři

Brankářům bude dovoleno při zlomení jejich hole pokračovat do přerušení hry s tou poškozenou.

Trest za vyhrání buly rukou

Pokud se centr při vhazování pokusí posunout puk na spoluhráče rukou, dostane trest na dvě minuty.

Delší doba na vystřídání

Domácí celek bude nyní mít po rotaci hostí na vystřídání místo pěti vteřin osm.


Přehled nejvýznamnějších změn naleznete v dokumentu Českého hokeje zde a zde.
Zdroj titulní fotky: Lukáš Filipec, hcocelari.cz
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....