Banes Motor České Budějovice
31.03.2022, Tomáš Kobera

Taháky semifinále? Třeba souboj nejproduktivnějších hráčů extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Cesta českobudějovického Motoru v letošní sezóně TELH stále pokračuje. Budějovice totiž dokázaly v pěti zápasech přetlačit pardubické Dynamo a postoupit mezi nejlepší čtyřku soutěže. V rámci semifinálových bojů je čeká pražská Sparta. Obě mužstva jsou navzájem propletena možná více, než by se na první pohled mohlo zdát. Jaká jsou lákadla série?

Bodoví lídři týmů na špičce extraligy
Oba celky se v celé sezoně opírají o silné individuality. Těmi nejvýraznějšími jsou jistě pro mnohé dva nejproduktivnější hráči základní části, Filip Chlapík a na druhé straně stojící Lukáš Pech. První jmenovaný opanoval tabulku produktivity, stal se také nejlepším střelcem a nahrávačem soutěže. Českobudějovický Pech pak získal v šestapadesáti kolech 57 kanadských bodů. Spolehnout se na ně mohou jejich týmy i v play-off. Chlapík posbíral v dosavadních pěti duelech šest asistencí, Lukáš Pech rovněž v pěti zápasech dokonce o bod více(3G+4A).

Horák proti svému rodnému městu
Sparťanský centr Roman Horák bude hájit barvy pražského celku proti Budějovicím, ve kterých se narodil a hokejově zde vyrostl. Reprezentační hráč se zkušenostmi z NHL, KHL či jiných top světových soutěží se teď postaví proti Motoru. Roman dostal jméno po svém otci, který patří mezi legendy českobudějovického hokeje, z tohoto pohledu se nám tu tak rýsuje zajímavé spojení.

I Motor má však ve svých řadách bývalé sparťany
Do semifinále proti Pražanům nastoupí dvojice bývalých hráčů pražského soupeře. Lukáš Pech a Jan Piskáček odehráli v dresu Sparty shodně posledních osm sezón, od začátku té letošní však patří mezi opory celku z jihu Čech.

Také mezi trenérskými štáby najdeme spojení na celek z druhé strany barikády
Asistent trenéra Modrého v Motoru Patrik Martinec působil ve Spartě v sezoně 2011/2012 jako jeden z asistentů hlavního kouče Josefa Jandače. Poté se stal také tamějším sportovním ředitelem. Sám Martinec pak v rámci své hráčské kariéry získal s pražským celkem dokonce ligový titul! No a aby těch spojitostí nebylo málo, hádejte, kdo vedl České Budějovice v letech 2004-2008. Ano, byl to právě bývalý reprezentační trenér Josef Jandač.

Výměna v průběhu sezóny
V letošním šestapadesátikolovém cyklu Tipsport extraligy jsme byli svědky dočasné výměny hráčů mezi těmito dvěma semifinálovými soupeři. Do hlavního města z jihu Čech zamířil na osm zápasů Daniel Voženílek, opačným směrem putoval bývalý hráč Motoru Zdeněk Doležal. Budějovický celek v probíhajícím ročníku na sedm utkání posílil i obránce Pražanů Martin Jandus. Vloni se v motoráckém dresu na hostování představil také Miroslav Forman, jenž do boje o finále nastoupí za Spartu.

Touha po finálové účasti
České Budějovice ještě nikdy sezonu neukončovaly v posledním zápase extraligového ročníku. Od zavedení systému play-off se jihočeští fanoušci finálové série na vlastním ledě nikdy nedočkali. Sparta Praha sice na finále čeká "pouze" šest let, vzhledem k předsezonním odhadům, ve kterých bývá pražský klub prošpikovaný hvězdami pravidelně řazen mezi největší aspiranty na titul, je to ale dlouhá doba.

Semifinálová série mezi jihočeským Motorem a Spartou odstartuje v neděli ve 14:30 na ledě pražské O2 Arény. Pokračovat tam bude pondělním druhým kláním, na čtvrtek a pátek se pokračování souboje přesune do Českých Budějovic. Poslední lístky na domácí dvojzápas lze do motoráckého kotle pořídit ZDE! Více informací o vstupenkách se pak můžete dozvědět ZDE.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....