Banes Motor České Budějovice
05.09.2023, Michal Špírek

Na startu už je i extraliga dorostu. Jak je na tom českobudějovický výběr?

Po juniorce čeká vstup do sezóny 2023/24 i na druhou nejstarší mládežnickou kategorii, na dorost. První ostrý zápas pod novým koučem Davidem Vrbatou čeká na dorostence ve čtvrtek v Liberci, doma se představí poprvé v sobotu 9. září od 15:30. Přinášíme velký přehled před startem dorostenecké extraligy!

Rozhovor s trenérem Davidem Vrbatou

Jak jste připraveni na sezónu?

Věřím, že dobře. Samozřejmě se všichni těšíme, už aby to začalo a sezóna se rozjela. A po pár zápasech uvidíme, jak to bude vypadat.

Jak hodnotíte přípravné zápasy?

V přípravě to podle mě není ani tolik o výsledcích, protože sestava se stále mění, zkouší se různé varianty. Utkání jsme ale neodehráli špatně, kluci se potkávají s novým pojetím hry, protože jako trenéři jsme u týmu noví. Myslím, že se toho zhostili dobře, ale vše nám ukážou až ostré zápasy. Já věřím, že to bude dobré. Chtěli jsme v přípravě vidět, jak kluci reagují na věci, které trénujeme. S jejich přístupem a prací v přípravě a trénincích jsme spokojeni a takto budeme chtít pracovat po celou sezónu.

Jak se skládal tým dorostu na nadcházející sezónu?

Před sezónou k nám přišli brankáři Jiří Novák z Jihlavy a Jakub Hájek z Chomutova. Brankářskou trojici s nimi tvoří domácí Vojtěch Jelínek. Do obrany přišel Jáchym Jaroš a Venca Nedorost. V útoku jsme pak jako posilu přivítali Jakuba Lva z Mladé Boleslavi, který je stabilním členem kádru reprezentace do 17 let. Z Liberce k nám přistoupil Danny Barna a Jakub Hanzák. Jinak jsme pracovali s domácíma klukama, které jsme tu měli do přípravy. V kádru nyní máme tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků, které budeme chtít v sezóně využívat.

To znamená poměrně dost příchodů z jiných klubů. Na co tito hráči slyšeli, když dostali nabídku přestupu do Motoru?

Myslím, že za tím je výborná práce Venci Nedorosta jakožto manažera mládeže. Ať už pro juniorku nebo právě pro dorost. Ten hovoří s rodiči, kteří nám sem pak kluky dávají. V klubu je nová vize, jak tu hokej dělat. Jsme rádi, že nám rodiče důvěřují.

Jaký tým tedy máte k dispozici? V čem bude jeho síla?

Už to zmínil u svého týmu trenér juniorky Radim Skuhrovec, i my chceme mít hru založenou na dobrém bruslení, pohybu celého týmu. Chceme hrát poctivý hokej na obou koncích hřiště, být nepříjemným soupeřem pro každého.

Kdo bude zastávat roli kapitána?

Kapitánem bude Jakub Lev, jeho asistenty Nikolas Mařík a Filip Blažek.

Soupiska dorostu Motoru

BRANKÁŘI: Jakub Hájek (na hostování z Břeclavi), Jiří Novák (přestup z Jihlavy), Vojtěch Jelínek
OBRÁNCI: Jan Smejkal, Václav Nedorost (přestup z Mladé Boleslavi), Filip Blažek, Jáchym Jaroš (přestup z Jindřichova Hradce), Josef Šrámek, Daniel Matějka, Milan Dušák, Matyáš Schmied
ÚTOČNÍCI: Jakub Lev (přestup z Mladé Boleslavi), Tomáš Přibyl, Sebastian Pánek, Filip Kinter, Jakub Hanzák (přestup z Plzně), Václav Svoboda, Danny Barna (přestup z Liberce), Lukáš Muška, Tobby Hřebejk, Filip Čečetka, Martin Hečko, Jiří Novotný, Nikolas Mařík, David Fleischman

TRENÉŘI: David Vrbata (hlavní), Zdeněk Kutlák, Vladimír Caldr (asistenti)

Přípravné zápasy dorostu Motoru

Motor - Písek 9:2

Motor - Tábor 6:2

Motor - Jihlava 4:2


Turnaj v Pardubicích

Motor - Slavia 4:1

Motor - Mladá Boleslav 1:4

Motor - Liberec 3:2

Motor - Pardubice 1:4


Motor - Sparta 6:4

Sparta - Motor 1:2pp

Plzeň - Motor 3:2sn

Systém extraligy dorostu

(s využitím článku na ceskyhokej.cz) Oproti systému loňského ročníku sehrají v této sezóně dorostenci o devět zápasů více! V součtu základních skupin a nadstaveb je místo loňských 36 utkání čeká rovnou 45. Po zúžení dorostenecké extraligy budou nově jen dvě skupiny – skupina A pro celky ze západní poloviny republiky a skupina B pro celky z východní poloviny republiky. V rámci těchto skupin se mužstva utkají tříkolově každé s každým, což znamená 27 kol. Vzhledem k lichému počtu vzájemných duelů má výhodu jednoho domácího utkání navíc vždy ten tým, který se v minulé sezoně umístil lépe.

Vyšší nadstavbu si zahraje lepší polovina dorosteneckých týmů, tedy první až pátý z každé skupiny, zatímco do nižší nadstavby půjdou celky z šestého až desátého místa skupin. Výsledky z první části se nepřenášejí a nadstavba bude o něco kratší, proběhne totiž dvoukolovým systémem (18 kol). Týmy z vyšší nadstavby bude tradičně hřát příjemná jistota postupu do vyřazovacích bojů. Těch se zúčastní i dva nejlepší z nižší nadstavby. Elitní republiková čtyřka zamíří přímo do čtvrtfinále, zatímco pátý až dvanáctý tým čeká předkolo hrané na dvě vítězná utkání. Největší zklamání bude muset skousnout poslední celek nižší nadstavby, který přímo sestoupí do Ligy dorostu. Čtvrtfinále a semifinále play off se hrají na tři vítězné zápasy, finále pak na čtyři vítězné.

Extraligový ročník startuje 7. září. Hracími dny základní části jsou čtvrtek a sobota, kalendář nicméně obsahuje i jedno vložené kolo v pondělí a jedno v úterý. Nadstavba se bude hrát formou dvojzápasů v pátek a sobotu, pouze koncem ledna po mistrovství krajů by se mělo hrát v sobotu a neděli.

Skup. A: HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Litvínov, Rytíři Kladno, HC Sparta Praha, HC Slavia Praha, HC Motor České Budějovice, HC Tábor, BK Mladá Boleslav, Bílí Tygři Liberec

Skup. B: Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno, HC Olomouc, HC ZUBR Přerov, Berani Zlín, HC RT TORAX Poruba, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Oceláři Třinec


ROZPIS ZÁPASŮ DOROSTU MOTORU

Zápasy dorostu v Budvar aréně jsou přístupné zdarma.

NOVINKA SEZÓNY: Sledovat zápasy českobudějovické mládeže můžete rovněž živě! Motorácká mládež navázala spolupráci s Czech Ice Hockey TV, streamovací službou, která využívá plně automatizovaných kamer k živým přenosům nejen mládežnických zápasů. Více ZDE.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....