Banes Motor České Budějovice
01.09.2023, Michal Špírek

Souboj s těžkou váhou! Jak si Motor v neděli poradí s finským Oulu?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jeden z nejznámějších finských klubů dorazí do Budvar arény, to si nenechte ujít! Přípravný duel s Kärpätem Oulu je v rámci Energie AG Motor Tour na programu v neděli od 17:00. Vstupenky na utkání (60 Kč/ks) můžete pohodlně zakoupit zde. Stejně tak můžete pořídit vstupenky už i na středeční generálku s Jihlavou.

Kärpät Oulu

Kärpät je tradičním účastníkem finské nejvyšší soutěže. V poslední sezóně skončil po základní části na sedmém místě, v předkole si ale vylámal zuby na soupeři, se kterým už se letos Motor v přípravě setkal. S KooKoo vypadl Kärpät 1:2 na zápasy a další průběh vyřazovací části už se ho tak netýkal. Pro Oulu byl tento výsledek málo, osminásobný finský mistr a pětinásobný účastník Ligy mistrů má jistě vyšší ambice a v příští sezóně bude chtít útočit na vyšší pozice.

Klub byl založen v roce 1946, jeho barvami jsou černá, žlutá a bílá. Jeho kádr je tvořen především finskými hráči, v obraně ale najdeme i Švéda Berglunda a budějovickým fandům známého Martina Janduse, který do Oulu zamířil ze Sparty. V útoku je ještě Kanaďan Bunnaman, Švéd Jakobsson a Američan Mingoia. Na soupisce najdeme hráče, kteří si zahráli v NHL, na mistrovství světa i na olympiádě. Mezi hvězdy týmu se řadí třeba obránce Mika Koivisto nebo útočník Teemu Turunen.

V přípravě Kärpat odehrál čtyři přípravné zápasy a naznačil svou sílu do nové sezóny, když všechny zvládl vítězně. Porazil Jukurit, KalPu Kuopio i RoKi, ve středečním utkání na nájezdy skolil i švédské Luleå. Výsledek tohoto utkání ale zastínila přelomová událost - za švédský tým totiž proti Kärpätu od 35. minuty nastoupila brankářka Sara Grahnová. Hráči Kärpätu ji do konce utkání ze hry nedokázali překonat.

Jak vnímá nedělního soupeře a město Oulu brankář Dominik Hrachovina, který ve Finsku dlouho působil? "Kärpät byl dlouhá léta braný jako top organizace. Každoročně bojoval o titul. To se ale v pár posledních letech změnilo. Myslím, že letos narvali do týmu docela dost peněz, vzhledem k hráčům, co tam teď mají. A myslím, že budou chtít zase útočit na příčky nejvyšší. Město leží v nejvyšší soutěži nejseverněji, my do něj tehdy většinou létali. V Oulu je hodně tma. Jediné, co lidé v širokém okolí tak nějak mají k zábavě, je hokej."

Banes Motor

Dva týdny zbývají do začátku soutěže, fáze přípravných zápasů vrcholí. Motor už si zahraje jen s Kärpätem a ve středu v generálce opět na domácím ledě s Jihlavou. Trenéry jistě mrzí hráčské absence kvůli zdravotním indispozicím, s následky zranění se stále potýká Roman Vráblík, který do konce přípravy s jistotou nenastoupí. V sestavě chybí i další obránce David Štich a jeho absence bude dlouhodobějšího rázu. Motor s ohledem na to přivedl na hostování sparťanského Michaela Krutila. Z utkání proti Linci navíc odstoupil Lukáš Pech a zdravotní problémy má i Brant Harris, jejich start proti Oulu je tak nejistý.

Utkání s finským velkoklubem vyhlíží i trenér Ladislav Čihák: "Obrovská prověrka a pro nás další dobrá finská zkušenost. Jde o extrémně kvalitní celek, ať už po stránce individuální, týmové nebo taktické. Všechny čtyři lajny týmy jsou vyrovnané. Dnes jsem koukal na jejich trénink, všichni hráči Kärpätu jsou velmi dobří bruslaři."

Po přípravném utkání s Jihlavou čeká na Banes Motor devítidenní pauza od zápasů, následovat bude až start Tipsport extraligy na Spartě. "Další přípravná utkání už jsme v tomto období mít nechtěli, potrénujeme a připravíme se na ligu," komentuje to trenér Motoru.

Energie AG Motor Tour - lístky v prodeji

Letošní série atraktivních domácích přípravných zápasů Motoru má svého partnera, a tak nese název Energie AG Motor Tour 2023. Novinkou je, že přípravu mužstvo Motoru hraje ve speciálních dresech, které půjdou následně do dražby, z níž půjde výtěžek na pomoc organizaci UNICEF, která pomáhá dětem po celém světě. Prodej vstupenek na všechna přípravná utkání probíhá on-line a ve dnech zápasů pak od 15 hodin na pokladně za jednotnou cenu 60 Kč. Na přátelské zápasy neplatí sezónní permanentky a vstupenky nejsou na konkrétní místa. Děti do 6 let a 130 cm mají vstup zdarma.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....