Banes Motor České Budějovice
30.09.2023, Michal Špírek, Alžběta Žižková

DOR: Rozhodla druhá třetina, mrzí kouče Vrbatu porážka se Spartou

"Rozhodla druhá třetina, kde jsme udělali dvě chyby, že jsme se nechali vyloučit. Po konci těch vyloučení jsme vždy dostali branky," hodnotil kouč David Vrbata. Motor ve třetím dějství zabral a snížil na rozdíl jediného góly, kýženého srovnání už se ale nedočkal a tak padl se Spartou na jejím ledě 2:3.

První třetinu zápasu začaly týmy vyrovnaně. Hráči vyslali na oba brankáře několik střel, většina z nich ale skončila mimo branky. První větší šanci dostali Českobudějovičtí v podobě přesilovky po faulu Cichoně, k žádné střele se ale nedostali. Ve velké šanci byl až těsně po skončení přesilovky Jaroš, když od modré napálil levou spojnici Tvrzníkovy branky. Také sparťané dostali k dispozici početní převahu, ve které zkusil pálit Hlinka, ovšem pouze do Jelínkových betonů. Těsně před sirénou byl ještě vyloučen Novotný a většinu trestu si ale Motor přenesl do další třetiny.


Dohrávka přesilovky ale hostům nevyšla a brzy šli do čtyř také oni. Sparťanům se přesilovka nedařila, ale těsně po jejím skončení našel Filip Novák přihrávkou zpoza branky Radoslava Cichoně, který od modré zamířil přesně. Už brzy dostali domácí k dispozici další početní převahu. Přesilovkové pokusy končily mimo Jelínkovu branku, ale dvě vteřiny po vypršení Hanzákova trestu se z levého kruhu na vzdálenější tyč trefil Václav Nestrašil. A sparťanské vedení ještě 15 vteřin před koncem druhé třetiny po krásné souhře zvýšil David Hrubý.


Třetí třetina pro Spartu nezačala šťastně, když už po dvou minutách usedl za katr Malínek. A Českobudějovičtí, byť s velkým příspěvkem domácích, trestali. Tvrzník vyjel z branky, aby pomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou, trefil ale pouze hůl Tomáše Přibyla, který puk adresoval před prázdnou branku Jakubu Lvovi, který se nemohl zmýlit. A pro sparťany mohlo být ještě hůř, když ani ne minutu po prvním českobudějovickém gólu odešel na trestnou lavici Nestrašil. Toto oslabení ale domácí zvládli.

Hráči Motoru si v poslední desetiminutovce vytvářeli tlak, který vyvrcholil další trefou. Těsně po skončení dalšího sparťanského oslabení Tvrzník neudržel puk a volný kotouč si nejrychleji našel Václav Svoboda, který snížil pouze na rozdíl jediné branky. Jedinečnou šanci na vyrovnání pak dostali hosté po faulu Hlinky. Velmi střelecky aktivní byl v přesilovce Nedorost, všechny jeho pokusy ale Tvrzník pochytal. V závěru ještě Jihočeši zkusili hru v šesti, ovšem neúspěšně a sparťanští dorostenci tak mohli slavit první domácí výhru v ročníku.

Ohlasy po zápasu
Jan Hlaváč (HC Sparta Praha): „Jsme samozřejmě rádi za vítězství, protože bodů moc nemáme, ale nejsme spokojení s poslední třetinou. Měli jsme hodně vyloučení, byli jsme bez pohybu. Soupeř toho využil a my jsme pak o ty tři body bojovali až do posledních vteřin. S vítězstvím jsme spokojení, ale s poslední třetinou moc ne.“

David Vrbata (HC Motor České Budějovice): „Dneska je to pro nás bohužel bez bodů. Rozhodla druhá třetina, kde jsme udělali dvě chyby, že jsme se nechali vyloučit. Po konci těch vyloučení jsme vždy dostali branky. Třetí třetinu jsme to zkusili, hráli jsme odvážně, ale bohužel už se nám nepodařilo srovnat a Sparta bere tři body.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....