Banes Motor České Budějovice
07.10.2023, Michal Špírek, Alžběta Žižková

DOR: Dorostenci odčinili nezdar a poradili si s Libercem

V posledním zápase dorostenci padli vysoko 1:9. Tým ale tento výsledek dokázal hodit za hlavu a proti Liberci si vybudoval čtyřbrankový náskok. Hosté pak sice snížili na rozdíl jediného gólu, ale tři body už zůstaly na jihu Čech.

Zápas začaly celky v opatrnějším tempu a kupily velké množství nepřesností. Z jedné takové pramenilo i čekobudějovické přečíslení, proti střele z pravého kruhu i následné dorážce však Charvát úspěšně zasáhl. Oběma týmům se i nadále nedařila rozehrávka a přechody do pásma. To ústilo ve velký počet ofsajdů na jedné i druhé straně.

Prakticky z ničeho se ale Motoru podařilo otevřít skóre. Na modrou čáru dostal přihrávku Matyáš Schmied, který dokázal prostřelit všechny, včetně brankáře Charváta. Velkou šanci na srovnání měli v šestnácté minutě Liberečtí. Brankář Hájek se po zákroku ocitl zcela mimo pozici, jeden z hostujících hráčů ale poslal puk před odkrytou brankou trestuhodně pouze do boční síťky. A tak se naplnilo pravidlo nedáš, dostaneš. Krátce po buly vyrazili hráči Motoru do útočného pásma, kde přesně ze slotu pálil Martin Hečko.

Druhou třetinu začínali domácí v oslabení, síly na ledě se ale velmi brzy vyrovnaly, když Vaněček musel faulovat, aby zastavil přečíslení. Tato přesilovka, byť si domácí vytvořili velký tlak a dobré šance, gól nepřinesla. Motor v tlaku pokračoval i po přesilovce a Severočeši začínali mít velký problém stíhat domácí hráče, z čehož pramenil i další faul. Přesilovka se pro Jihočechy ale nevyvíjela dobře, když ve vlastním oslabení ujeli hráči Liberce do přečíslení. To ale kapitán Šťástka nevyužil a další změnu skóre tak připravili opět domácí. Střelu Barny z mezikruží Charvát ještě vyrazil, na dorážku Jakuba Hanzáka už ale dosáhnout nemohl.

A po dvou dalších minutách už to bylo dokonce o čtyři branky. Charvát po střele Barny neudržel puk ve své výstroji, a tak si jej našel Nikolas Mařík, který přesně trefil pravou šibenici. A pro domácí mohlo být ještě veseleji, ve vlastním oslabení ale v poslední chvíli znemožnila Blažkovi zakončení hokejka jednoho z Tygrů. Hosté sice přesilovku využít nedokázali, přece jen se však na konci druhé dvacetiminutovky prosadili. Jihočeši si v útočném pásmu hlídali Šťástku, nevšimli si však najíždějícího Tomáše Pekra, který po pokusu prvního jmenovaného dorazil puk do branky.

Hned zkraje třetí třetiny Bílí Tygři snížili na rozdíl dvou branek, když se bekhendem z ostrého úhlu prosadil opět Tomáš Pekr. Českobudějovičtí si situaci komplikovali vyloučeními, z nichž to druhé dokázali Liberečtí potrestat. Na jednogólovou ztrátu pro Liberec stahoval Marek Šťástka, který dokázal protlačit puk za Hájka.

Deset minut před koncem zápasu dostali hosté do sítě i další puk, tentokrát ale gól nemohl být uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Tygři v tlaku dál ostřelovali Hájkovu branku, domácí brankář ale vyrovnání nepřipouštěl. To se nezměnilo ani v závěrečné hostující hře bez brankáře a tři body tak zůstaly v Českých Budějovicích.



Ohlasy po zápasu
David Vrbata (trenér Motoru): "Jsme rádi, že jsme odčinili čtvrteční utkání a kluci se dobře připravili na utkání, kde jsme od začátku hráli dobrý hokej. Ve třetí třetině jsme zbytečně Liberec vrátili do zápasu, ale vedení jsme ubránili a jsme rádi za tři body."
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....