Banes Motor České Budějovice
16.11.2023, Michal Špírek, Lukáš Chuchválek

Dorostenci těžili v Boleslavi z povedeného úvodu a vyhráli

Když se ve 4. minutě radujete z vedení 2:0, je jasné, že máte našlápnuto k bodům. Jihočeši v Mladé Boleslavi nic nepodcenili, i když se hra poté vyrovnala, vedení už hosté do konce zápasu nepustili a nakonec vyhráli 4:2.

Start se domácí Boleslavi vůbec nepovedl. Už na začátku 4. minuty totiž Marek Sklenička tahal puk ze své brány, když neustál tlak soupeře zblízka, který byl korunovaný úvodní brankou Nikolase Maříka. Uběhlo 33 sekund a padl další gól, když v sólové akci uspěl Jakub Lev. Na to musel domácí trenér reagovat oddechovým časem, aby své hráče po takovém vývoji uklidnil a útočně naladil. Ihned poté se Bruslaři skutečně pustili do útoku, avšak Jihočeši byli připravení na tlak a urputně bránili své pásmo, přičemž zřídkakdy pustili domácí ke střelbě. Výjimka byla například Churáčkova šance, kdy mohl zametat do napůl odkryté branky, ale to vedlo k protiútoku Novotného, jenž to zkusil opět zblízka, ale tentokrát si již Marek Sklenička dal pozor. Jak čas plynul, stávaly se útoky Boleslavi čím dál nebezpečnější a za to byli domácí odměněni gólem, o který se po vhazování prosadil poprvé Oliver Fink. Nevyvarovali se však chyby v rozehrávce a měli štěstí, že se Maříkovi nepovedlo využít příležitost, která se mu naskytla. Až do sirény se útočilo na obě strany, ale nebezpečnější byli přeci jen hosté. Největší šanci měl Jakub Lev, jenž těsně přestřelil horní tyč.

Do druhé třetiny vstoupili útočněji hosté, avšak Hanzákovi se nepovedl finiš jeho sóla. Na opačné straně pak neuspěl Adam Kurka, po jehož výstřelu puk unikl Novákovi z lapačky. V ten moment se karta obrátila a útočnější byli domácí. Před bránou Jiřího Nováka bylo pořádně horko a stála při něm štěstěna. Nejprve totiž od levého kruhu nastřelil tyč Kryštof Hájek, potom byl důrazný v předbrankovém prostoru Svjatoslav Vasiak, ale i jeho zakončení pouze zazvonilo a nerozvlnilo. Následovaly akce hostí, přičemž nebezpečná byla šance Marka Trefila. Vasiak se znovu rval dopředu a povedlo se prodrat se do útoku, ale tam to s důrazem přehnal a šel na trestnou. Zde však dlouho nepobyl, neboť Martin Hečko napálil puk též do tyče, ale od ní se odrazil za brankovou čáru. Hosté si navrátili dvoubrankové vedení a Bruslaři měli příležitost znovu snížit při přesilové hře, s níž nenaložili dobře. Po srovnání počtu hráčů na ledě došlo ke kuriózní situaci, kdy Boleslav nerozvážně vystřídala a nechala nehlídaného Nikolase Maříka u modré čáry, kam k němu přišel pas. Mohl jít ve dvou na nikoho, avšak byl pískán ofsajd, což velice rozčílilo kouče Budějovic Davida Vrbatu. Snížení později mohl přinést znovu Fink a ještě Kristek, ale nebylo jim přáno.

Ve třetí třetině, kterou začali Bruslaři přesilovkou, jíž nevyužili, se domácím snížení přece podařilo, když ve 45. minutě dal soupeř u pravého kruhu dost prostoru Jakubovi Kristkovi, jenž přehodil skákavým pukem Novákův beton. Budějovice musely zabrat v defenzivní činnosti, neboť Boleslav zavětřila šanci a rvala se i nadále vpřed. Závar po vhazování musel hasit Jiří Novák, který nemohl dostat puk pod kontrolou, ale zachránilo ho postavení domácího hráče v jeho brankovišti a hra se sunula na pokyn sudích do středního pásma. Poté následovala samostatná akce Jakuba Kristka, kterému se při zakončení znovu beton přehodit nepovedlo. Pořádný malér způsobili Bruslaři ve středním pásmu, když Macháček dopustil, aby se hosté zmocnili puku a jeli ve třech na nikoho. Měli však štěstí, neboť zazmatkovali a ani neprošli přes modrou čáru. Smutnit však Jihočeši nemuseli, neboť v situaci, kdy Boleslav zahrála power-play bez gólmana, se do prázdné brány trefil ze středního pásma Nikolas Mařík, jenž tímto gólem zlomil odpor Boleslavi.

Ohlasy po zápasu

Martin Škaloud (MB): Pod dojmem velmi dobrého výkonu v úterý na Slavii jsme vstoupili do utkání drobně nekoncentrovaní. Bohužel nás ta nekoncentrovanost stála dva obdržené góly v úvodu zápasu. Poté jsme hru zlepšili a myslím si, že jsme si vytvořili dostatek brankových příležitostí, abychom dokázali zápas převrátit na naši stranu. Bohužel, kvalita v koncovce a zároveň kvalita soupeřova brankáře rozhodly o tom, že si soupeř odváží všechny tři body.

David Vrbata (Motor): Z naší strany byl povedený vstup do zápasu, kdy jsme vedli 2:0. Možná jsme Boleslav trošku překvapili pohybem a aktivitou, díky níž se nám podařilo vsítit ty dva góly. Pak až do konce zápasu to bylo kdo s koho a my jsme rádi, že jsme urvali tři body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....